Hiekkalaatikko > Tajunnan virta

Tietämätön utelee vastauksia

<< < (7/9) > >>

MrKAT:

--- Lainaus käyttäjältä: Hippi - To 18.10.2018, 17:34:46 ---
Nyt on taas hämmästyksen sormi kummastuksen suussa!

Olkoonkin, että alla oleva leike on IP-lehdestä, mutta lausujana on lääkäri (hyvinvointilääkäri Pippa Laukka), niin olettaisin, että ei nyt ihan älyttömiä puhu.

https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000005861498.html

"– Esimerkiksi Eskon tapauksessa laitoin faktat tosi tiukasti tiskiin. Jaksossa monia saattavat yllättää esimerkiksi light-limsojen vaikutukset. Ne itse asiassa herättävät sokerinhimoa ja nostavat diabeteksen riskiä samoin tai jopa enemmän kuin sokerilimut. Niillä on lisäksi vaikutuksia vaikkapa testosteronin määrään, Pippa Laukka selvittää."

Lihavoin lauseen, joka minua jäi mietityttämään, sillä itse käytän Light-limuja, joskin melko satunnaisesti ja hiukan kausittain esim. kuumimpaan kesäaikaan.

En ole huomannut, että ne millään tavalla ainakaan minussa herättäisivät sokerinhimoa, vaan pikemminkin sammuttaa sen. Mutta mihin perustuu väite, että ne nostavat diabetesriskiä?

--- Lainaus päättyy ---
Minä tiesin että lightit eli "sokerittomat" saattava nostaa diabetes-riskiä. Miksikö? Koska luen tiedeuutisia.

Hiirillä ja ihmisllä Israelissa, julkistettu arvostetussa Nature-lehdessä:
Tutkimus: Makeutusaineet saattavat lisätä diabeteksen riskiä
 - YLE 2014: https://yle.fi/uutiset/3-7477836
Tuo saattoi tiedemaailman sormet suuhun. Epäilyttävää. Tutkimuksessa on oltava jotain vialla? Outoa?!...

3 vuotta myöhemmin tilanne näyttää jo entistä pahemmalta:

Hurja tulos makeutusaineiden ja diabeteksen yhteydestä – kannattaako kevytlimua lipittää?
Tutkijat ovat jo aiemmin liittäneet makeutusaineiden runsaan käytön kohonneeseen diabetesriskiin. Australialaistutkimuksessa kävi ilmi, että vaara voi kasvaa hyvinkin nopeasti – jo kahdessa viikossa.
 - MTV 2017

Tuosta löytyi linkki saman vuoden uutiseen aiempaan kanadalaistutkimukseen.

Vältteletkö sokeria laihtuaksesi? Ikävä yllätys keinotekoisissa makeutusaineissa
... tuloksissa ilmeni merkittävä tilastollinen yhteys keinotekoisten makeutusaineiden kulutuksen sekä lisääntyneen diabeteksen, sydänsairauksien ja lihomisen riskin välillä.
...
Keväällä julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa esimerkiksi löytyi mahdollinen linkki keinotekoisten makeutusaineiden ja kohonneen aivohalvaus- ja dementiariskin välillä.

 - MTV 2017

Pippa Laukan väite sokerihimosta ym on nähdäkseni vielä todentamaton hypoteesi, arvausyritys, selittämään tilastollisesti yhä vahventuva korrelaatio: makeutusaineiden käyttäjillä kohonneet riskit ties mihin. (Esim. vielä voisi olla syynä että sokerin välttäjät on sairaampina tms alttiimpina suvun sairauksiin siirtyneet sokerittomiin.)
Tiede ei vielä tiedä miksi mutta ehkä siinä on perää vaikkemme tiedä varmalle miksi.

YLen Prisma tiede BBC-sarjassa lääkäri Mosley taisi selittää kerran jotain genetiikasta että jotkut on alttiiita jos käyttää keinotekoisia. En vain muista enää että mitä sanoi.

Meidän suvussa diabetes on likimain tuntematon ja netin riskimittari antoi suunnillen 0:aa. Diabetesriskiä ei mun tarvi pelätä jos keinotekoisia joskus maistankin. En vain juo muuta kuin vettä, maitoa ja kahvia. Itse purkitan vesijohtovettä matkoille.

Sorry, Hippi.  Kaikesta huolimatta toivon: Mielenrauhaa.

JK. Pitäisin vielä jäitä hatussa. Tiedeuutiset on suht. tuoreita ja  kun satunnainen käyttö niin tuskin suuri riski.

MrKAT:
Kevytlimsat kuumassa auton peräkontissa ja tavallinen appelsiinijuomakin pitkän ajan säilytyksessä jääkaapissakin muodostavat metanolia (ja aspartaamista ehkä formaldehydiä?). Sen taitaa kyllä huomata maussakin.

Jorma Moottori:

--- Lainaus käyttäjältä: Patu - To 18.10.2018, 18:46:09 ---Jos en tietäisi että Hippi ei olutta juo, suosittelisin olutta terveellisenä vaihtoehtona.

--- Lainaus päättyy ---

Minä en juo olutta terveyssyistä. Vaan ihan muista syistä. Eli joisin todennäköiseti yhtä paljon olutta vaikka se ei olisikaan terveellistä. Jos olut olisi pahaa ja epäterveellistä, voisin harkita vähentämistä. IPA on pahaa, sitä ei pysty juomaan yli kuutta pulloa illassa.

Hippi:
Lukasin nuo MrKATin antamat linkit ja aika heppoiset oli selitykset. Ensinnäkin kaikissa olitiin vähän eri mieltä siitä, mikä määrä vaikuttaa. Yhdessä puhuttiin 1,5 litran kevytlimun sisältämästä määrästä ja jossain muussa mainittiin "yhden tai useamman makeutusainetta sisältävän juoman". Mekanismina vaikutus suoliston bakteereihin (olikohan se noin?)

Se, mikä yhdessä linkissä osui silmään, oli maininta, että useimmiten laihduttajat käyttävät kevytlimuja ja laihdutustarpeen olettiin olevan seurausta huonoista ruokailutavoista. Hakematta tulee mieleen väittämä, että jäätelön syöminen aiheuttaa hukkumisia.

Olisikohan se diabetesalttius kuitenkin liikapainon ja huonojen ruokalutapojen syytä ja kevytlimu on vain ohessa oleva ja syntipukiksi valittu?

Jonkun pitäisi tehdä tutkimus vertailuryhmällä, joka syö yltiöterveellisesti eikä ole ylipainoinen joko lainkaan tai ainakaan merkittävästi.

MrKAT:
Tässä on Michael Mosley+co juontama BBC:n ohjelma jonka näin Suomenkin tv:ssä suht äskettäin:

http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/51yxBQyvqpNYPT3PF0LGL3G/are-artificial-sweeteners-bad-for-me

BBC teki 15 koehenkilöllä omat testit (vasemmalla sakariinia, oikealla steviaa nauttineet):



Tuossa on hämmästyttävää että sakariini nosti koehenkilöiden sokeritasoja. Mutta vielä erikoista, tuossa ja  seuraavassa kuvassa (linkissä) on kuvattuna se että sakariini nosti vain joidenkin henkilöiden sokeritasoa, ja niillä oli keskenään samanlainen bakteerikanta suolistossaan. Se ei siis nosta kaikilla vaan vain niillä joilla on tietynlainen bakteerikanta suolistossaan. Toistaiseksi ei ole helppoa halpaa tapaa päätellä etukäteen kellä reagoi. (Ellei sitten ole sokeritautista kaveria jonka mittarilla testaa: ensin kerran ja viikon mussuttaa sakariinia urakalla ja sitten testaa ja vertaa?)

Ja vielä kerran: Minä en jumittuisi selityksiin, selitysten puutteisiin tms koska ihminen on monimutkainen vaihteleva biologinen monimuuttujakone. Tärkeämpi teoreettisten selitysten sijaan on pragmaattinen havainnointi: Syön ainetta x ja verensokerini nousee. => Vältän ainetta x. Etsiköön tulevaisuus selityksen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta