Vuorovaikutus > Politiikka

Ansiosidonnainen rahapeli

<< < (2/5) > >>

Patu:
Minä tarkoitin töihin tyrkkimisellä esim. ansiosidonnaisen lyhentämistä ja vähentämistä, pakkoa ottaa töitä vastaan 3 tunnin matkan päästä jne.
En ihan heti oivalla miten ansiosidonnaisen lyhentäminen vähentää syrjäytymistä - ellei oleta että henkilö ei hankkiudu töihin jos saa ansiosidonnaista ja hankkiutuu sitten kun hänen elämänsä on tehty riittävän kurjaksi.
Ilmaisu "työelämän pelisäännöt kovenevat jatkuvasti" on mallia "talvella ulkolämpötila laskee", ts. on kyseessä luonnonilmiö jolle ei voi mitään. Periaatteessa kai olisi mahollista ajatella että hallitus voisi pakkolaeilla vaikuttaa niin, että pelisäännöt "pehmenevät". Ilman että se lisää työnantajan (hitto mikä eufenismi) kustannuksia.

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: Patu - To 01.10.2015, 08:43:52 ---Minä tarkoitin töihin tyrkkimisellä esim. ansiosidonnaisen lyhentämistä ja vähentämistä, pakkoa ottaa töitä vastaan 3 tunnin matkan päästä jne.
En ihan heti oivalla miten ansiosidonnaisen lyhentäminen vähentää syrjäytymistä - ellei oleta että henkilö ei hankkiudu töihin jos saa ansiosidonnaista ja hankkiutuu sitten kun hänen elämänsä on tehty riittävän kurjaksi.
--- Lainaus päättyy ---

Itse en hae "ansiosidonnaisen lyhentämistä" enkä työntekijän kurjistamista, vaan tuen uudelleen järjestelyä vaikkapa siten, että työttömäksi jäänyt saa ensimmäiseltä päivältä aivan nomaalin palkan suuruitya korvausta, joka asteittain alenee. Tämä voidaan sovittaa niin, että kokonaiskustannus pysyy nykyisenä. Olennaista olisi, että kannattaisi ottaa vaikkapa kolmen päivän pesti. Siis karenssisäännön muutos ja ajatus, että päiväraha jo kolmen päivän pestistä hiukan paranee.


--- Lainaus ---Ilmaisu "työelämän pelisäännöt kovenevat jatkuvasti" on mallia "talvella ulkolämpötila laskee", ts. on kyseessä luonnonilmiö jolle ei voi mitään. Periaatteessa kai olisi mahollista ajatella että hallitus voisi pakkolaeilla vaikuttaa niin, että pelisäännöt "pehmenevät". Ilman että se lisää työnantajan (hitto mikä eufenismi) kustannuksia.
--- Lainaus päättyy ---

Kun keskustelee arkisesti,  seuraa asioita mediasta ja vertaa sisäpiirin informaatioon, huomaa kosmologeja varmemmin, että elämme multiversumissa. Se, että 140 maan vertailussa Suomi jäi työelämän jähmeyden vuoksi viimeiseksi, liittyy nähdäkseni eri kabinettien, viestintäammattilaisten, propagandistien, paaluttajien sun muiden osapuolten + peruskansalaisen välisen kommunikaation vääristymiin.

Käsitykseni on, että perusihmiset ovat avarakatseisempia ja joustavampia kuin heidän edustajansa, jotka ovat liikaakin sitoutuneet niihin omiin paalutusiskulauseisiinsa, joilla ovat mandaattinsa ansainneet.

mks

Patu:

--- Lainaus käyttäjältä: mks - To 01.10.2015, 09:33:38 ---Itse en hae "ansiosidonnaisen lyhentämistä" enkä työntekijän kurjistamista, vaan tuen uudelleen järjestelyä vaikkapa siten, että työttömäksi jäänyt saa ensimmäiseltä päivältä aivan nomaalin palkan suuruitya korvausta, joka asteittain alenee. Tämä voidaan sovittaa niin, että kokonaiskustannus pysyy nykyisenä. Olennaista olisi, että kannattaisi ottaa vaikkapa kolmen päivän pesti. Siis karenssisäännön muutos ja ajatus, että päiväraha jo kolmen päivän pestistä hiukan paranee.


--- Lainaus päättyy ---

"Ansiosidonnaista" tulee tarkastella kokonaisuutena, siinä olet oikeassa.
Yritän vielä sanoa mitä oikein tarkoitan: en usko että työttömien keskuudessa on kovinkaan vallitsevaa sellainen suuntautuminen, jota tarvitsee oikoa erilaisilla "ansiosidonaisuuteen" rakennetuilla motivointi- ja töihinkehottamisrakenteilla.

Selvää tietysti on että aina tulee työnteon olla kannattavampaa kuin tuella eläminen.
Tämä itsestäänselvyys sisältää, kuten huomaamme, myös kannanoton työehtoihin.

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: Patu - To 01.10.2015, 11:41:15 ---Yritän vielä sanoa mitä oikein tarkoitan: en usko että työttömien keskuudessa on kovinkaan vallitsevaa sellainen suuntautuminen, jota tarvitsee oikoa erilaisilla "ansiosidonaisuuteen" rakennetuilla motivointi- ja töihinkehottamisrakenteilla.
--- Lainaus päättyy ---

Korkean työttömyden aikana niiden osuus, jotka aktiivisesti haluavat töihin on varmasti suuri. Heidän kohtaloonsa vaikutetaan parhaiten  luomalla uusia työpaikkoja tai antamalla koulutusta alalle, jolla työtä on.

Riippumatta mitä hurskastelua poliittinen korrektius julkisilta osapuolilta sitten edellyttääkin, työttömien joukkoon on sittenkin saostunut keskimääräistä enemmän syrjäytymisvaarassa olevia ja lyhytnäköisesti ratkaisujaan tekeviä henkilöitä. Jos välttelemme korrektisti minkään ihmisryhmän ongelmien ääneen lausumista, emme voi auttaa ketään.


--- Lainaus ---Selvää tietysti on että aina tulee työnteon olla kannattavampaa kuin tuella eläminen.
Tämä itsestäänselvyys sisältää, kuten huomaamme, myös kannanoton työehtoihin.
--- Lainaus päättyy ---

Tämä itsestäänselvyys sisältää myös näkökulman ansiosidonnaisuuden pelurirakenteen purkamiseen. Purkamisen ehdoista pitää voida keskustella syvällisemmin kuin mihin Juha Sipilä meitä ohjaa. Pelkkä iltarupattelu kätilön kanssa ei riitä yhteiskunnan suurten ratkaisujen ohjaamiseen.

mks

Patu:
Juu tietty.
Pelurirakenteella tarkoittanet sitä, että kun saamme Suomeen joustavat työehdot ja esim. Saksasta malliksi otettavat matalapalkkasopimukset, "ansiosidonnaisen" korvauksia tulee laskea - jotta palkkatyö olisi aina kannattavampaa kuin tuella eläminen.

Tuo Saksa oli sivuhyppy. Se houkuttelee puhumaan työsuhdeturvasta eli käytännössä irtisanomisehdoista Saksassa, mutta en anna houkutukselle periksi.
Esimerkiksi Kevan toimitusjohtajan erorahan tyyppinen korvaus lopputilin yhteydessä antaisi näkökulmaa ansiosidonnaisen tarkasteluun.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta