Hiekkalaatikko > Kuperkeikka

Valhe, emävalhe, tilasto ...

<< < (6/6)

Patu:
En ihan tavoittanut mitä wade halusi sanoa.
Tuossa kuvatussa asiassa näkyy mielestäni se, että kun johonkin ilmiöön - esimerkiksi poliisien voimakeinojen käyttö - kiinnitetään huomiota tilastointi tarkentuu ja ehkä määrittelytkin muuttuvat. Eri vuosien vertailu vaikeutuu.
Sama ilmiö mielestäni tapahtui raiskausten suhteen. Määritelmä muuttui.

Uskon poliisin voimakeinojen käytön lisääntyneen. Kun tehtäviä on paljon, ei varmaankaan jakseta ja ehditä kovin pitkään puhumalla hoitaa tilannetta: ukko heitetään autoon ja putkaan.

MrKAT:
Ilkeä sivuajatus:
 "Ahaa, jos Te nyt paljastatte pamputtaneenna ja raudoittaneenne 20% enempi niin te olette salanneet - ohi tilastojen -
  huomattavan osan pamputtamisistanne ja raudoittamisistanne vuosien ajan! Miksi siis meidän pitäisi luottaa
  nykyiseenkään omatekoiseen ja itsemääriteltyyn väkivallastanne kertovaan tilastoonne!"


MrKAT:
Usein kynsienleikkuuni aikaan tämä tulee mieleen.
  Lääkärit ja muut terveysihmiset ovat neuvoneet*, että kynnet pitää leikata tasaisiksi:  |_|
mutta minäpä leikkaan aina pyöreiksi: U.
Lääkärit jne kohtaavat ihmisiä joilla kynsi kasvaa ihon sisään ja opettavat(opettivat?) siksi neliskanttileikkuuta.

Minulla taas on ongelmana että neliskanttiset kynteni irtoilisivat sukissa ja hanskoissa ja repisivät kynnen pahasti, jopa verille. Ei koskaan kasva ns. ihon sisään. Ja usein neliskanttiset muutenkin takertuisi villapaitaan tai sukkaan. Äärimmäisen inhottavasti. Vaikka olis just leikatut
  Olisko tässä lääkäreillä tilastobias? Ne muutamat ihmiset joilla on lääkärin tarvitsema sisäänkasvuongelma saavat lääkärit luulemaan että vain se aiheuttaa ongelmia.  Kynnen repiämiset  tai takertuminen paitaan -hankaluudet ei heillä näy.

- -
*Voi olla, että muistelen 10-20 v takaisia ohjeita. En ole katsonut täänpäiväisiä.

Aina Rempallaan:

--- Lainaus käyttäjältä: mks - La 05.11.2016, 12:29:28 ---Suomalaisen tilaston mukaan poliisin luotiin kuolee 3 ihmistä viidessätoista vuodessa. Nyt vuodessa on kuollut kolme ihmistä.

Onko kansalaisten tai poliisin käytös muuttunut vai onko kyse sattumasta? Antaako tilastomatematiikka tähän kysymykseen vastausta?

mks

--- Lainaus päättyy ---
Kallistun mks:n suuntaan, että data on kovin pieni että sen kuvaamiseen sovellettaisiin massailmiöiden matematiikkaa.

Se tilastollinen ajatteluhan menee jotensakin niin, että oletetaan ilmiölle (poliisin ampumien henkilöiden määrä vuodessa) jokin jakaumatyyppi (usein paremman perusteiden puuttuessa normaalijakauma  - tässä kyseessä on Poisson-jakauma joka kuvaa vakiotodennäköisyydellä sattuvien riippumattomien tapahtumien lukumäärää aikavälillä) ja jakaumalle havainnoista estimoidut tunnusluvut (kuten symmetriselle jatkuvalle normaalijakaumalle keskiarvo ja keskimääräistä keskiarvosta poikkeamaa kuvaava standardipoikkeama ja Poisson-jakaumalle intensiteetti). Tilastollisen testauksen ajatus on katsoa onko aineisto (tässä vain yhden vuoden ammuttujen määrä) niin poikkeava ettei ole uskottavaa että historiaan perustuva oletus jakaumasta parametreineen pätee.


Koko sattuma on apukäsite ennakoimattomalle tapahtumalle, tyypillisesti useiden tuntemattomien tekijöiden yhteisvaikutukselle. Ei se mikään luonnon perusvoima ole. Sattuma lakkaa olemasta sattuma, kun tapahtuman mekanismi saadaan riittävästi selvitetyksi.

Emävalhe tilastokielellä taas viittaa siihen, että suurella numeerisella tarkkuudella kuvataan mallia ja johtopäätöksiä joiden liittymistä kiinnostuksen kohteena olevaan asiaan kuulija ei pysty hahmottamaan ja kenties on harhaanjohtotarkoituksella esitettykin. Tämän tapauksen tilastollinen käsittely kaipaisi enemmän paneutumista kuin riittää itsellä nyt motivaatiota.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta