Hiekkalaatikko > Kuperkeikka

Älykoti vempaimineen

<< < (2/2)

Hippi:
 
Vanhana koodarina minulle on iskostunut hyvin vahvasti ajatus siitä, että yksinkertainen on kaunista. Kun yksinkertaisiin laitteisiin rakennetaan (minun mielestäni) tarpeettomia lisäominaisuuksia ja toimintoja, rakennetaan niihin samalla useampia kohtia, jotka voivat pettää.

En noista laitteista niin paljoa ymmärrä, mutta toivon kuitenkin, että laitteet on rakennettu niin, että perustoiminto ei häiriinny ylimääräisen lisäominaisuuden pettäessä. Minusta olisi pieni katastrofi, jos kylmälaitteen tietoliikenneosan hajoaminen aiheuttaisi pakastimen sulamisen. En kyllä jääkaappiini nettiyhteyttä haluaisi. Osaan kirjoittaa muistilapun mukaan, jos on jotain poikkeuksellisen tärkeää ostettavaa. Tai jos jotain erittäin tärkeää on unohtunut, lähden kauppaan uudelleen.


Mutta kyllähän noille laitteille on kysyntää. Eihän niitä muuten tehtäisi. Tosiaan huolestuttaa vaan, että ne peruskapineet katoavat vähitellen markkinoilta. Uusista malleista tulee vain entistä monimutkaisempia ja entistä herkempiä. Tuotekehittelyä perusteltaneen kysynnällä. En vain osaa nähdä lisäarvoa sillä, että pesukoneen näytöllä kulkee teksti, missä vaiheessa pesu on. Olen osannut sen nähdä ohjelmavääntimestä, joka kiertyy hiljalleen pesun etenemisen mukaan. En myöskään uskaltaisi käynnistää pesukonetta tai uunia ollessani poissa kotoa. Nuokin on jonkun visionäärin keksintöjä, jotka minusta eivät ole käytännöllisiä eivätkä turvallisia.

No, nuo kodin ulkopuolelta tehtävät kodin koneiden ohjailut ovat minulle vielä toistaiseksi muutenkin mahdottomia. En edelleenkään omista älypuhelinta. Saapa nähdä miten pian se on hankittava, kun alkaa olla jo niin paljon asioita, johon sitä tarvitsisi. Missä kulkee raja, jossa laitteen puuttumisen aiheuttama haitta ylittää laitetta kohtaan tuntemani vastenmielisyyden? En osaa sitä vielä sanoa.


Hiljaiseksi veti myös kylpyhuoneen valokatkaisin, joka oli kaukosäädin. Tällaiseen törmäsin kun teimme taloyhtiön kylppäriremontin lopputarkastuksia. Yhteen kylpyhuoneeseen emme saaneet valoa, kun valokatkaisijaa ei löytynyt ovenpielestä, missä se nyt normaalisti on. Ei ollut eteisen puolellakaan. Taskulampulla yritettiin tarkistaa kylpyhuonetta, niin valvoja sitten yhdeltä hyllyltä äkkäsi valokatkaisijan, otti sen käteen ja napsautti valot. Se oli aivan tavallisen neliömallisen valokatkaisijan näköinen, mutta sitä ei vaan ollut kiinnitetty johtoihin. Kysyin läsnäolleilta, jotta miksi ihmeessä tuollainen ratkaisu, mikä sen idea on. Ainoa vastaus oli, että valon voi laittaa kylppäriin myös kylppärin ulkopuolelta. Siihen ei tullut vastusta, että miksi pitäisi voida.

Patu:
Minulla on pessimistinen asenne nerokkaisiIn elämää helpottaviin vempaimiin. Osa jota ei ole ei mene rikki. Osa joka on menee joskus varmasti rikki.
Otetaan tuo Hipin kuvama kylpyhuoneen valaisimen kauko-ohjaus. Kun valo ei syty vika voi olla siinä ohjaimessa, helpoimmilaan paristo on loppu. Se voi olla lampun polttimossa tai siinä ohjaussignaalin vastaanottimessa. Tai sulake on palanut. Tai kauko-ohjaimessa on joku nerokas ja toistaiseksi tuntematon asetusviritys joka sytyttää valon vasta 15 min kuluttua (en tiedä mitä järkeä siinä olisi).
Tai et löydä sitä kauko-ohjainta sitten mistään.

Ajattele jos sinulla olisi kaikki huoneet kauko-ohjattuja. Pärekorillinen kauko-ohjaimia ja jatkuva arpominen mikä mihinkin kuuluu (eihän ole mitään järkeä säilyttää kauko-ohjainta siinä huoneessa jota ohjataan).

Hippi:

--- Lainaus käyttäjältä: Patu - Ke 26.12.2018, 18:50:53 ---Ajattele jos sinulla olisi kaikki huoneet kauko-ohjattuja. Pärekorillinen kauko-ohjaimia ja jatkuva arpominen mikä mihinkin kuuluu (eihän ole mitään järkeä säilyttää kauko-ohjainta siinä huoneessa jota ohjataan).

--- Lainaus päättyy ---

No tuota varten pitää keksiä näppärä ohjauspaneeli, jolla kauko-ohjataan kutakin kauko-ohjainta tai ainakin paikannetaan haluttu kauko-ohjain  ;D


Kehitys näyttää menevän väistämättä siihen suuntaan, että jokseenkin yksinkertaisten elämää helpottavien laitteiden liilallinen kehittäminen vaikeuttaa niiden käyttöä. Sen lisäksi ilmastonmuutoksen varjolla energiasyöppölaitteita kehitetään vähemmän energiaa vieväksi, jolloin perustoiminnan tulos heikkenee. Pesukone ei enää pese ja huuhdo yhtä hyvin kuin ennen ja imuri ei puhdista yhtä hyvin kuin ennen, kun niiden tehoa ja kulutusta pienennetään.

Nuokin muutokset sitten johtavat vain siihen, että normaalipesun lisäksi ajetaan ylimääräistä huuhtelua, jotta saadaan haluttu tulos, pöylynimurilla hinkataan kauemmin, mikroaaltouunia käytetään kauemmin Patu paistaa kinkkua kauemminkuin uuni olisi toivonut jne. Tavoiteltua energianäästöä ei synny.

Toivoisin kehityksessä panostettavan pikemminkin siihen, että energiankulutuksen pienentämisestä huolimatta laite toimii yhtä hyvin kuin ennen ja laitteen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä, eli sitä voisi myös korjata kohtuullisin kustannuksin.


Olisi mukava, kun tähän saisi näistä teknisistä hienouksista innostuneen mukaan. Mikä niissä on niin hienoa, hyvää tavoiteltavaa?

Jorma Moottori:
Kun johonkin laitteeseen ympätään lisää helposti toteutettavia, mutta yleisesti turhia, ominaisuuksia, vekotin , muuttuu usein vaikeakäyttöiseksi ja epäjohdonmukaiseksi.

Esimerkki: Led taskulamppuun saa hyvin helposti erilaisia valaistusvoimakkuuksia, strobovalon ja zoomauksen valolle. Lopputuloksena lamppu turhilla ominaisuuksilla ja pää tulee jo kipeäksi kun yrittää siitä yhdestä napista painelemalla saada strobon sammumaan tai oikean maksimivalovoiman päälle. Minulle riittäisi taskulampussa on/off.

Tämä oli siis esimerkki. Esimerkiksi kännykkä olisi huomattavasti parempi ostos jos siihen olisi ladattu muutama sovellus valmiiksi ja rajoitettu lisätoimintojen hankkiminen siihen ja tehty käyttö mahdollisimman loogiseksi ja helpoksi.

Lähes kaikki stanan tuotteet ovat kuitenkin siinä mielessä puolivalmiita, että ne pitää ITSE tehdä mieleisikseen ohjelmoimalla.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta