Kapea näkökulma

Hiekkalaatikko => Leikkikoulu => Aiheen aloitti: Renttu - La 03.10.2015, 14:42:19

Otsikko: Tietokonehuone
Kirjoitti: Renttu - La 03.10.2015, 14:42:19
Tietokoneisiin ja nettiin liittyvää uutisointia, ongelmanratkaisua, kysymyksiä ja mahdollisesti jopa vastauksia.

Aloitan tiedottamalla, että suosittu selainlaajennus AdBlock on juuri myyty omistajataholle, jonka nimeä ei toistaiseksi ole annettu julkisuuteen (thenextweb.com (http://thenextweb.com/apps/2015/10/02/trust-us-we-block-ads/?utm_source=reddit.com&utm_campaign=share%20button&utm_content=Adblock%20extension%20with%2040%20million%20users%20sells%20to%20mystery%20buyer,%20refuses%20to%20name%20new%20owner&awesm=tnw.to_p3Qog&utm_medium=referral)).

Uutiseen törmättyäni poistin laajennuksen, ja korvasin sen uBlock Originilla. Suosittelen muitakin tekemään samoin. Adblock päästää jo mainoksia läpi, mikäli sille vain maksetaan tästä toimintaperiaatteensa vastaisesta toiminnasta.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Kromi - La 03.10.2015, 18:50:18
Just just.... Huomasin tuon saman mainosten ilmaantumisen ABP.n kanssa surffaillessa, joten kiitoksia neuvosta. Lieneekö yhtä hyvä, helppoa ja kevyt, mainitsemasi vaihtoehto?
Kokeilen kuitenkin.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Renttu - La 03.10.2015, 20:06:53
^

On kevyt, kevyempi kuin ABP. Olen käyttänyt myös Ghosterya, sekin on ihan hyvä. UBlock´kiin liittyy myös kieroilua: "pelkkää" ublockia ylläpitää taho, joka on käytännössä plagioinut softan. Sen vuoksi onkin tärkeää valita ublock origin, että kunnia softasta menee oikealle, laajennuksen alun perin laatineelle taholle.

Toisaalta, mikäli tämän foorumin omistaja siirtyisi jossain  vaiheessa osin/kokonaan mainosrahoitteiseen toimintaan, lupaan kyllä olla käyttämättä mainostorppaajia foorumilla.

Ei kyllä ole vielä oikein avautunut Adblockin bisnesmalli. Näitä erilaisia mainostorppaajalaajennuksia on paljon, joten miten aikoo jatkossa menestyä päästämällä maksua vastaan mainoksia läpi, kun käyttäjät keskimäärin eivät halua niitä lainkaan?

Luin jostain, että mainosten estoista menetetty globaali kokonaissumma olisi n. 21 miljardia dollaria vuodessa. Valtava summa, mutta minulla soi jälleen se maailman pienin viulu mainostajien teoriassa menettämien rahojen vuoksi.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: wade - Ma 05.10.2015, 09:04:43
uBlock Origin hommattu AdBlockin tilalle. Ja toki, poikkeuksien luominen sivustoille, joita haluan tukea ovat mahdollisia.

Eri sivustot kamppailevat mainostenestoa vastaan mielenkiintoisesti. Osa urheilustream-sivustoista ei anna katsoa koko näytön tilassa lähetyksiä, jos mainosesto on päällä. Muutamat (enemmän tai vähemmän) luotetut sivustot ovat pyytäneet minua laittamaan mainosteneston pois päältä vedoten siihen että mahdollisesti arvostan ja haluan tukea heidän sisältöään katsomalla mainokset.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Renttu - Ma 05.10.2015, 11:59:24
Eri sivustot kamppailevat mainostenestoa vastaan mielenkiintoisesti. Osa urheilustream-sivustoista ei anna katsoa koko näytön tilassa lähetyksiä, jos mainosesto on päällä. Muutamat (enemmän tai vähemmän) luotetut sivustot ovat pyytäneet minua laittamaan mainosteneston pois päältä vedoten siihen että mahdollisesti arvostan ja haluan tukea heidän sisältöään katsomalla mainokset.
Juu. NoScript -laajennusta käyttämällä käy välillä niinkin, että sallittuaan ensin sivuston varsinaisen osoitteen, sivusto päräyttää vaihtelevan määrän lisää keksejä (Joista ainakin osan tulisi sallia, että sisältö näkyisi oikein). Jos keksejä on paljon, yleensä poistun sivulta mieluummin, kuin lähden sallimaan edes tilapäisesti kaikkea kylkiäistauhkaa. Tähän mennessä ennätys  on 72 keksiä yhdeltä sivustolta! Piti oikein laskea ne, kun litania oli niin naurettavan pitkä. En tietenkään sallinut niitä.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Aina Rempallaan - Ti 06.10.2015, 14:44:15

Tietokoneiden käyttöjärjestelmien suosiovertailussa Windows XP johtaa edelleen Windows 10:tä. Suosituin on Windows 7.

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/xp-yha-tuplasti-suositumpi-kuin-windows-10-6002123  (http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/xp-yha-tuplasti-suositumpi-kuin-windows-10-6002123)

Tilasto (https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0) edustaa 40000 verkkosivustolla eri puolilla  maailmaa vierailleita tietokoneita  syyskuussa 2015. Ei sisällä mobiililaitteita joissa valtaa pitää Android.

Ihmettelen Vistan putoamista muut-ryhmään sekä Linuxin pientä osuutta jota olisi arvannut pari kertaa suuremmaksi. No jaa, Suomessa on historiallisesta syystään positiivisempi suhtautuminen Linuxiin.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Renttu - Ke 07.10.2015, 01:02:02
Ihmettelen Vistan putoamista muut-ryhmään sekä Linuxin pientä osuutta jota olisi arvannut pari kertaa suuremmaksi. No jaa, Suomessa on historiallisesta syystään positiivisempi suhtautuminen Linuxiin.
Vista jäi aiheesta täysin marginaaliseksi; itsekin sen saapuessaan ostin - ja hankkiuduin saman tien eroon.

Suomessa ollaan perinteisesti oltu muutenkin innoissaan uudesta elektroniikasta ja tietotekniikasta. Japanilaisille emme tosin pärjää uusista vimpaimista intoilussa millään.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Kromi - La 24.10.2015, 15:50:07
Aivan loistava tuo Ublock!
Samanaikaisesti ABP.n kanssa käytettynä, blokkaa n. 30% enemmän mainoksia pois, ja huomattavasti kevyempi.
Nyt ABP poistettu.

Kiitoksia vinkistä.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Rebus - La 24.10.2015, 18:32:59
Minulla on jo kuuden vuoden ajan ollut käytössä OSX ja vaikka töissä käytän Windowsia, ilmeisesti seiskaa, olen täysin pudonnut Windows-maailmasta. Asensin myös uusimman version, OSX El Capitanin, joka ei tähän vanhaan koneeseen enää tuo mitään uutta. Rullaa kuitenkin siinä kuin vanhatkin versiot.

Vaikka nykyisin surffaan netissä pääasiassa puhelimella, pöytäkonekin pitää olla ainakin valokuvien ja videoiden vuoksi, ja kirjoittaminen on isolla näytöllä ja näppäimistöllä paljon helpompaa.  Nykyinen kone ei enää oikein jaksa pyörittää nykyaikaisia videoiden tai valokuvien editointiohjelmia ja uudemmat tekstinkäsittelyohjelmatkin alkavat tökkiä. Uusi kone on siis hankinnassa ja hinnan vuoksi Windowsiin palaaminen kiehtoisi. Tuoreet Macit maksavat helposti yli tonnin enemmän kuin vastaavalta vaikuttavat PC:t. Toisaalta viimeiset kuusi vuotta ovat menneet ilman mainittavia ongelmia. Varmaan päädyn sen vuoksi uuteen mäkkiin, mutta pihinä ihmisenä rahanmeno kirvelee.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Kromi - La 24.10.2015, 19:23:37
Tuossa juuri katselin tietokonekellarin sivuja, ja huomasin erittäin varteenotettavan kannettavan.
Kyseinen lafka myy ainakin Porissa erittäin tehokkaita yrityskannettavia edulliseen hintan.
Nykyisen Esprimo Mobilen ostin myös sieltä 3v sitten, ja edelleenkin hakkaa uudet 500e uutena maksavat koneet mennen tullen.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Aina Rempallaan - Su 25.10.2015, 16:33:33

3-5 vuotta käytetyt kunnostetut yrityskoneet takuulla kuulostaa ihan harkittavalle vaihtoehdolle tietäen että koneen elämän parempi puoli on jo takana. Ja siihen Tietokonekellari vaikuttaa sivujensa perusteella Porissa passelille. Yrityskoneiden alkuhinta tosin lie pikemmin alle tonnin kuin Tietokonekellarin mainoksen 2000. Tietokoneiden arvonalennukseksi laskelttaneen 30% jäännösarvosta vuodessa viisi ensimmäistä vuotta ja sen jälkeen käypä hinta on mitä sovitaan. Tarkastus, kunnostus ja takuu nostaa arvoa.

Oma kokemukseni Fujitsusta on huonoin mitä minulla on 1980-luvulta alkaen PC:istä on ollut. Oli tosin "entry level" Scaleo pöytäkone kuluttajille. Sukulaisasiantuntijani katsoi ja totesi, että kaikki oli tehty halvimmalla tavalla ja käytetty huonoja komponentteja. Vaihtoi minulle 20 kondensaattoria (osa kuumentunut pilalle kohta takuuajan jälkeen, tuollaisia korjauksia ei kannata tehdä) ja kohta sen jälkeen hajosi kovalevy.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: MrKAT - Su 25.10.2015, 17:47:47
Merkki on kuin koirarotu. Kun suosio kasvaa räjähtäen niin laatu huononee, viat lisääntyy ja korjausjonot pitenee.
No en tiedä onko oikeasti yleispätevä mutta tuommoinen tuli mieleen kun Asus oli 2000-luvulla oikein hyvä laatumerkki mutta suosion kasvettua tuttu tietokoneliike lopetti sen välittämisen koska laatu romahti. Yhden tytön kone joutui Ruotsiin asti korjattavaksi ja odotti monta kuukautta..

Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Hippi - La 02.01.2016, 19:46:19

Mikkisofta lähestyi s-postilla sähköpostisovellusasioissa, mutta asiana näyttää olevan kampeaminen väkisin WIN10:n käyttäjäksi.

Lainaus
Jos haluat jatkaa Windows Liven sähköposti 2012:n käyttämistä tilisi sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen, asenna uusin päivitys, joka on julkaistu täällä. 
Jos käytät Windows Liven sähköposti 2012:ta Windows 8:ssa, Windows 8.1:ssä tai Windows 10:ssä, suosittelemme, että vaihdat Windowsin sisäänrakennettuun Sähköposti-sovellukseen. Näin yhteydet pysyvät kunnossa, ja saat uusimmat Windows 8-, Windows 8.1- ja Windows 10 -toimintopäivitykset. 
Windows Liven peruspaketin versioita 2009 ja 2011 ei tueta enää. Sinun on päivitettävä Windows 8:aan, Windows 8.1:een tai Windows 10:een ja käytettävä Sähköposti-sovellusta tai www.outlook.com-sähköpostia. Saat lisätietoja Sähköposti-sovelluksesta napsauttamalla tätä. 
Kehotamme myös kaikkia Windows 7:n, Windows 8:n tai Windows 8.1:n Windows Liven sähköposti -käyttäjiä päivittämään Windows 10:een ja käyttämään sisäänrakennettua Sähköposti-sovellusta. Näin yhteydet pysyvät kunnossa, ja uusimmat toimintopäivitykset ovat käytettävissä. 

Tuosta, kun yritin selvittää, mitä minun tulisi tehdä, että jatkossakin saisin sekä hottiksen että outlook.comin viestit koneeni s-postisovellukseen, tulin tulokseen, että kymppiin olisi vaihdettava. Nykyisin on käytössä Win7 ja Outlook 2011; eli yhdistelmä, jonka ainoa mahdollisuus tulkintani mukaan olisi vaihtaa WIN10 versioon ja sen sisäiseen s-postisovellukseen.

Läppärini on viitisen vuotta vanha, täysin kunnossa ja seiska toimii hyvin. Kyllä harmittaisi sähköpostin vuoksi lähteä koko käyttistä vaihtamaan. Pitänee ennemmin luopua noista MS:n sähköpostipalveluista, mikä myöskin harmittaa, sillä nuo kaksi ovat niitä eniten käytettyjä ja siinä mielessä todella hyviä, että roskapostia ja mainoksia ei tule, mikä sinällään on hieno juttu.

Millaisia kokemuksia WIN10:stä on tähän mennessä ollut ja pyöriikö se vanhassa koneessa yhtä liukkaasti kuin seiska?

Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Hippi - La 02.01.2016, 19:54:06

Toinen pulmani koskee selaimia. Jouduin vaihtamaan Firefoxin käytöstä Chromeen, sillä FF on vuosien mittaan muuttunut tolkuttoman tahmeaksi ja se saa helpostikin koneen tukittua etenkin, jos on myös toinen selain käytössä samaan aikaan. FF:ssä käytin mainosten estossa AdBolockia, mikä rauhoitti näkymää huomattavasti, kun kaikki välkkyvät hilavitkuttimet pysyivät näkymättömissä. Onko Chromeen joku vastaava olemassa?

Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: MrKAT - Su 03.01.2016, 19:32:05
^^ 2. käden huhuja ja kokemuksia (VA:n huono kokemus jatkumolla jne) lukien ei kannattaisi vaihtaa Win10:een noin vain.  Itse en.

^Googlaus ("adblock to chrome") antaa vaikka mitä. En ole itse kokeillut.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Aina Rempallaan - Ma 04.01.2016, 22:57:53
Enemmistössä käytössä olevia koneita toimii Windows 7, vaikka sille on tarjolla ilmainen päivitys Win10:een.
Kun näin on, kaikkinainen tuki Win7:lle tulee jatkumaan, vaikka MS kaikin voimin koittaa kangeta Win10:een
ks. esim. http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/microsoft-varoittaa-windows-7-n-ongelmista-taytta-roskaa-6242785
Monenlaisesta harmista kuulee Win10:ssä jatkuvasti. Viimeksi tuttu kertoi F-securen (Sonera Tietoturvan nimellä) lakanneen toimimasta
https://community.f-secure.com/t5/Security/Windows-10-upgrade-has-stopped-F/td-p/72966  (https://community.f-secure.com/t5/Security/Windows-10-upgrade-has-stopped-F/td-p/72966)

Käytän outlook-osoitteita pääosin linuxin (Ubuntu ja Mint) Thunderbird sähköpostiohjelmalla. Thunderbird on myös Win7:ssa privaattipostille kun Outlook 2010 on pelkässä työkäytössä pitääkseni työn ja privaatin postin erillään.

Olikohan Outlookilla niin kuten Gmailillakin, että sähköpostitilin asetuksiin (asetetaan webbiselaimella) ei pystynyt Thunderbirdin vuoksi käyttämään kaksivaiheista sisäänkirjautumista.

Outlookia (kirjautuminen www.msn.com/fi-fi , sitten valinta Outlook.com) samoin kuin Gmailia (kirjautuminen mail.google.com) voi tietenkin käyttää myös webbiselaimella, mutta itse olen tottunut käyttämään sähköpostiohjelmaa, johon saan eri operaattoreiden postit käyttöön kerralla.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Aina Rempallaan - Ma 04.01.2016, 23:07:13
Mainosestimenä vaihdoin Rentun ehdotuksesta (http://www.kapeanakokulma.fi/index.php?topic=20.msg109#msg109) käyttämään Firefoxissa uBlock origin lisäosaa, joka löytyy myös Cromelle.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Laika - Ma 04.01.2016, 23:52:04
Muuten sellainen selain kannattaa tarkastaa kuin Epic Privacy Browser (hyvä nimi, eikö?). Sen saa ladatuksi netistä. Muistaakseni Renttu ei suositellut Chromea tietosuojasyistä.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Aina Rempallaan - Ti 05.01.2016, 16:46:45
Viime vuonna löydettyjen haavoittuvuuksien määrissä ei tivin mukaan (http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/applen-turvallisuus-on-myytti-haavoittuvuuksien-ykkossija-vaihtui-windowsilla-yllatys-6242727) ollut kovin suuria eroja selainten välillä.
Selvästi eniten löytyi Internet Explorerista, sitten Cromesta ja sitten Firefoxista.

Ei ollut yllätys, että Flash Player keikkuu kärkipäässä haavoittuvuuksien määrässä, mutta ylltys oli että kärkipaikat löydettyjen haavoittuvuuksien määrässä veivät Applen käyttöjärjestelmät.

Lukumäärä on tietenkin karkea mittari.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: MrKAT - To 04.02.2016, 12:29:15
APUA !!!!

Miten tämän voi estää ?
"Enää ei juuri kysellä: Nyt Windows 10 päivitystä aiotaan tuputtaa"
..
Tästä viikosta alkaen Windows 10 lasketaan ”suositelluksi päivitykseksi” Windows 7- ja 8.1-käyttäjille. Tämä tarkoittaa sitä, että päivitys ladataan ja käynnistetään automaattisesti.
.
- http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1454550352468.html
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Hippi - To 18.10.2018, 21:43:27
 
Työkaverini lähetyi tänään s-postilla ja kysyi minulta, kun tiesi minut vanhaksi koodariksi, pystyykö ohjelmaan tekemään aitoa satunnaisvalintaa.

Hänen ongelmansa liittyi musiikin kuunteluun. Hän on tallentanut noin 700 biisin valikoiman ja haluaa pitkällä automatkalla kuunnella sitä satunnaisessa järjestyksessä. Soitin toistaa kuitenkin vain noin 30 biisin luuppia ja kun kysyin tarkemmin, niin tosiaan se satunnaishaku onnistuu valitsemaan soitettavaksi suunnilleen samat "satunnaiset" biisit ja samassa järjestyksessä.

Itse olen huomannut Spotifyn artistiradion toimivan hiukan samalla tavalla, joskin satunnaistoistoon ilmeisesti on jollain tavoin painotettu hittibiisejä, jotka tuntuvat osuvan valintaan turhankin usein. Sanomattakin lienee selvää, että en käytä satunnaistoistoa, koska se on huono.

 
Oikeastaan tuollaisessa musiikin toistossa aito satunnaisvalinta ei ehkä olisikaan kovin tarkoituksenmukainen, koska esim. tuosta 700 biisin valikoimasta jäisi osa kuulematta kovin pitkäksi aikaa. Oma ideani olisi sellainen, että satunnaisvalinnalla valitaan seuraava soitettava ja soitetut biisit eivät olisi uudelleen valittavissa, kunnes kaikki on kertaalleen valittu. Makuasia sitten, että pitäisikö soittotilanne tallettaa muistiin seuraavaa kuuntelukertaa varten vai olisiko jokaisen kuuntelukerran alussa kaikki biisit valittavissa. Jokainen kuuntelukerta kuitenkin alkaisi aidolla satunnaisella valinnalla.

Mutta, nyt sitten kysymys: Miten tuollaisen soittolistan satunnaisvalinta voidaan koodata? Ei ole tullut koskaan työelämässä tarvetta tuollaista pohtia ja nyt asia jäi vaivaamaan  :)

Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: MrKAT - To 18.10.2018, 23:08:48
Oikeastaan tuollaisessa musiikin toistossa aito satunnaisvalinta ei ehkä olisikaan kovin tarkoituksenmukainen, koska esim. tuosta 700 biisin valikoimasta jäisi osa kuulematta kovin pitkäksi aikaa. Oma ideani olisi sellainen, että satunnaisvalinnalla valitaan seuraava soitettava ja soitetut biisit eivät olisi uudelleen valittavissa, kunnes kaikki on kertaalleen valittu.
...
Mutta, nyt sitten kysymys: Miten tuollaisen soittolistan satunnaisvalinta voidaan koodata? Ei ole tullut koskaan työelämässä tarvetta tuollaista pohtia ja nyt asia jäi vaivaamaan  :)
Esim. simppelisti:
1.  700:n alkion taulukko A: A[1],A[2],...,A[700] jossa aluksi A[1]=1, A[2]=2,...A[700]=700.
2. Sitten tehdään vaihtoali-ohjelma joka switchaa eli vaihtaa kahden arvoa.
  2a.   olkoon x ja y kok.lukuja.
  2b   Arvotaan x=RND(1,700) y=RND(1,700)  (Esim. x=35, y=411)
  2c  Vaihdetaan näiden indekxien osoittaman taulukun A arvot keskenään:
        apu=A[ x ], A[X]=A[Y], A[Y]=apu.  (Esim. näin saadaan -> A[35]=411 ja A[411]=35).
3. Toistetaan askel 2 vaikkapa 10 000 kertaa. (Nykyprosessoreilla tämä ei kestä kauan.)
    Näin taulukon A arvot eli "kappaleet" on ihan satunnaisesti sekaisin.
4. Sitten soitetaan kappaleet järjestyksessä taulukon mukaan ensin A[1], seuraavaksi A[2].... kunnes viimeinenkin A[700] on soitettu.
5. Loppu tai jos halutaan sekoittaa ja aloittaa uudelleen mennään kohtaan 1.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Patu - Pe 19.10.2018, 09:32:23

Työkaverini lähetyi tänään s-postilla ja kysyi minulta, kun tiesi minut vanhaksi koodariksi, pystyykö ohjelmaan tekemään aitoa satunnaisvalintaa.

Mielestäni aitoa satunnaisjoukkoa ei voi koodata. Käytännössä satunnaisuuden vaatimuksen täyttävän joukon pystyy koodaamaan.
BTW, mielestäni satunnaisuutta ei voi edes määritellä. Voidaan määritellä mitä se ei ole: Satunnaista tapahtumaa ei voi ennustaa.
Esim. onko lukujono 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679 satunnaisia lukuja?
Satunnaisuus katoaa kun paljastuu, että kyseessä on pätkä Piin desimaaleja. Silloin voidaan seuraavatkin luvut laskea.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: MrKAT - Pe 19.10.2018, 19:58:39
Hippi työkavereineen tarkoitti aidolla varmaankin sitä käytännöllisyyttä eli suhteellisen aidolta tuntuvaa satunnaisuutta, että he itse eivät osaa arvata mikä seuraavaksi soi. Nyt he vielä osaavat arvata. "Voih sama oli jo äskettäin..tympii.."

Muuten, algoritmissani x=RND(1,700):n voinee korvata x=1, sitten x=2,x=3,...,x=700. Jolloin riittää vain 700 sykliä 10 000:n sijasta.

Minua ketuttaa radion soittolistat. Minulla on pieni maailmanradio jolla voin käydä ULA-asemamme läpi, vähän joka 2. tai 3. aseman kohdalla voin todeta "äääh tässäkin tuttu jauhettu kappale". Ottaen huomioon kapean genreni (klassinen+trance) harrastustaustani ja erittäin heikko tietäväisyys rockista + harvoin radiosta musaa kuuntelen ym, tämä on paha merkki.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Patu - Pe 19.10.2018, 20:20:44
Tämä menee sivuun...tulkitsin tai ajattelin että haetaan soittolistaa joka ei olisi ajan hitti, joka kanavalta varmasti kohta kuuluva. Satunnaisesti muutakin esittävä.
Tietysti [satunnaiskerroin]*(kappalevalikoima) jo jossain mielessä valitsee soitettavat.

Kommentini satunnaisuudesta oli pahan taipumukseni tuoteta.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Hippi - Pe 19.10.2018, 21:29:53
Tuon työkaverini soittimen "satunnaissoittogeneraattorin" oli tehnyt joku laiska koodari, koska sama "satunnaisuus" toistui jos ei ihan samana, niin ainakin melkein. Työkaveri ei ihan varmana sitä osannut sanoa oliko siinä yhtään poikkeamaa, mutta oli todella harmissaan, kun oli nähnyt vaivaa musiikin kokoamisessa ja sitten hän kuulee siitä vain pientä osaa, ellei ala kuunnella päästä päähän järjestyksessä.

"Aidolla satunnaisuudella" tarkoitin sellaista soittojärjestystä, joka alkaa satunnaisesta kohdasta sitä soitettavaa massaa ja aina seuraava soitettava olisi yhtä satunnainen. Miten se saadaan sitten aikaan, onkin toinen juttu. Muistaisin, että joku satunnaislukugeneraattori käyttäisi koneen kellosta löytyviä numeroita ja jollain keinolla se pitäisi sitten saada osumaan tässä tapauksessa välille 1 - 700.

Mutta kuten sanoin, tuo "aito satunnaisuus" ei minusta soittolistalla ole toimiva, koska se voi tuottaa tilanteen, että sama biisi voi soida useamman kerran peräkkäin ja joku toinen biisi ei soisi ehkä kertaakaan, mikä olisi aika ärsyttävää. Siksi tässä soittolistan tapauksessa muokkaisin satunnaista niin, että sama biisi ei olisi uudelleen valittavissa ainakaan samalla kuuntelukerralla.


Olen korvia myöten tympääntynyt radion musiikkiantiin. Ennen YLE:lläkin oli toimittajien itsensä valitsemaa musiikkia, muta nyt on puhdasta soittolista roskaa tehosoittoineen. Spotify on pelastanut minut, mutta musiikista sinällään voidaan jatkaa toisaalla, vaikka tuskin kovin paljon yhteistä meillä täällä olevilla on.
Otsikko: Vs: Tietokonehuone
Kirjoitti: Aina Rempallaan - Ti 26.02.2019, 16:52:08

Ohjelma ei oikein voi toteuttaa ohjelmasta täysin riippumatonta satunanistamista. Mutta satunnaistettavasto joukosta riippumattomasti voi sekoittaa.

Soittolistan sekoittamisen tapauksessa varmaan tarkoitukenmukainen olisi tosiaan sopiva tapa pakan (A[1], A[2], ... A[n]) sekoittaminen MrKATin esittämään tapaan käymällä taulukon kaikki paikat läpi ja vaihtamalla sen  paikan sisälktä arvotun toisen paikan sisällön kanssa. Esim.

Koodia: [Valitse]
function shuffleArray(array)
{     for (let i = array.length - 1; i > 0; i--)
      { const j = Math.floor(Math.random() * (i + 1));
         [array[i], array[j]] = [array[j], array];
      }
}

Kaiketi mieluummin noin sekoittamalla kaikkien järjestys, joka estää saman toistamisen ennen kuin kaikki on kertaalleen käyty läpi. Kuin arpomalla jokaisen soitetun kappaleen jälkeen umpimähkäinen kappale.

Mahdollista toki on toteuttaa arvonta niinkin, että arvottavilla on todennäköisyyspainot vaikka myyntitilastojen tai yleisöäänestysten perusteella.