Kapea näkökulma

Hiekkalaatikko => Kuperkeikka => Aiheen aloitti: Laika - Ke 09.03.2016, 23:17:29

Otsikko: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Laika - Ke 09.03.2016, 23:17:29
Kokeillaan polttaako mks pelihousunsa.

Aloitin ketjun, koska poltin juuri yhden releistäni ajatustyön parissa. Kyse on 'antropologisen etiikan' ketjustani, joka pitää kyllä mielenkiintoni yllä, joskin vaikealla, vaikealla tavalla. Valitettavasti ajattelun kurinalaisuus väsyttää koiran ruumistani, ja tarvitsen välillä leikkiä. Eläin minäkin vain olen. Käyköön tämä ketju leikistä ja tauosta.

Huh.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Pe 11.03.2016, 00:25:18
Mitähän tässä pitäisi pölistä? Miksei polteta housujen sijasta suksia niin kuin Toni Nieminen?

No, tässä on päivän nauruni irroittanut nettituttuni, filosofian harrastajan,  ilmeinen tositapaus kun ei tarvinnutkaan riisua housuja:

"Kieroutunut mieli ja halu

Muistattehan ne hetket kun nuoruudessa tajuatte olevanne kieroutuneita. Sellaisia jotka joutuvat selittämään esimerkiksi tyttöystävilleen siitä miten mieltymyksenne ovat ... sangen poikkeavia. Tästä seuraa helposti surua ja murhetta ja kipeitä eroja. (Ja mikä pahinta, sellaisella väärällä tavalla kipeitä.)

Minäkin jouduin kohtaamaan tälläisiä arkoja asioita nuoruudessani. Esimerkiksi miettiessäni totuuden abstraktia luonnetta ja fyysisen todellisuuden suhdetta siihen, tyttöystäväni yritti houkutella minua sänkyyn. Hän vihjasi että "vanhempani eivät ole täällä". En voinut muuta kuin kysyä takaisin että "mistä me tiedämme että oikein kukaan on täällä? Olemmeko mekään todella täällä?" Sen jälkeen oli varmaa että ainakaan minä en ollut siellä.
"

  - http://kupuramiekka.blogspot.fi/2016/03/kieroutunut-mieli-ja-halu.html
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Laika - Pe 11.03.2016, 04:52:01
Ei pidä olla historian nimien vanki.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - To 21.04.2016, 15:18:48
Ei pidä olla historian nimien vanki.

En polttanut pelihousujani tässä säikeessä.

Sen sijaan ministeri
https://suulas.wordpress.com/2015/09/18/lastensairaala-on-suuri-kusetus
Anna Berner kärventää uhkaavasti pelihousujani!

Miten ihmeessä näitä yltiöahneita parin taustavaikuttajan marionetteja pystyy nousemaan ministeriksi saakka?

Aina vain enemmän ihmettelen mikä ero Suomella ja banaanitasavallalla lopultakin on ollut. Tällä menolla muutamassa vuodessa ero on kyllä selvä: Banaanitasavallassa on suhteellisesti aito demokratia ja meillä seteleiden(*) perässä huoraava ministeristö.

mks

(*)Summat ovat sen verran suuria, ettei niitä tietenkään makseta seteleillä vaan biteillä.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Laika - To 21.04.2016, 21:36:43
Koetan aina taistella sisäistä vasuriani vastaan muistuttamalla itseäni, että Adam Smith päätteli kaikki yhteiskuntaluokat ja -säädyt tasa-arvoisesti yhtä ahneiksi, tietysti sillä erotuksella, että yksillä on mahdollisuus kahmia enemmän kuin toisilla. Viikko takaperin osallistuessani keskusteluihin veroparatiiseista käsiini sattui myös Tax Justice Networkin (http://www.taxjustice.net/) sivujen kautta erinomainen artikkeli Thorstein Veblenin ajattelusta (http://foolsgold.international/thorstein-veblen-the-thinker-who-saw-through-the-competitiveness-agenda/). Veblen muun muassa kirjoitti purevasti aikoinaan teoksessaan Joutilas Luokka, miten

...The business man’s place in the economy”, he wrote, “is to ‘make money’, not to produce goods … [H]is efforts are directed, not to maintaining the permanent efficiency of the industrial equipment, but to influencing the tone of the market for the time being.

Thorsteinin luonnosteleman ihmistyypin moderni ekvivalentti saa henkilökohtaiselle kahminnalleen vieläpä tieteellisen arvovallan. Erinomaisessa artikkelissaan muinaisten kiinalaisten astrologiasta, matematiikasta ja makrosta, professori Alan Levinovitz (https://aeon.co/essays/how-economists-rode-maths-to-become-our-era-s-astrologers) kirjoittaa:

Ultimately, the problem isn’t with worshipping models of the stars, but rather with uncritical worship of the language used to model them, and nowhere is this more prevalent than in economics.
...
The notion that an entire culture – not just a few eccentric financiers – could be bewitched by empty, extravagant theories might seem absurd. How could all those people, all that math, be mistaken? This was my own feeling as I began investigating mathiness and the shaky foundations of modern economic science. Yet, as a scholar of Chinese religion, it struck me that I’d seen this kind of mistake before, in ancient Chinese attitudes towards the astral sciences. Back then, governments invested incredible amounts of money in mathematical models of the stars. To evaluate those models, government officials had to rely on a small cadre of experts who actually understood the mathematics – experts riven by ideological differences, who couldn’t even agree on how to test their models. And, of course, despite collective faith that these models would improve the fate of the Chinese people, they did not.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - Pe 22.04.2016, 07:47:00
Thorsteinin luonnosteleman ihmistyypin moderni ekvivalentti saa henkilökohtaiselle kahminnalleen vieläpä tieteellisen arvovallan.

Tätä arvovaltaa vastaan asetan ainakin Homerokseen saakka ulottuvan eurooppalaisen perinteen, josta ranskalainen sanoo "noblesse oblige"

Etuoikeuksien, kyvykkyyden ja vallan vastapainoksi odotetaan suurempaa moraalista tasoa. Perinne ei tue ajatusta, että etuoikeudet, kyvykkyys ja valta vapauttaisivat normeista, joita tarvitaan tavisten pitämiseen kurissa ja herran nuhteessa.

Uudistajat tietenkin rikkovat jotain normiksi koettua. Kun he näin tekevät, heitä tulee arvioida tavallistakin tiukemmpien etiikan ja moraalin mittojen mukaan.
 
mks
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Laika - Ke 11.05.2016, 10:40:07
Ikäänkuin osoitukseksi sille, että kansantaloustiede on tosiaan historiatiede: kaipaan alituiseen jotain aikasarjaa, kun luen nykyään talousjuttuja. Nyt esimerkiksi kaipasin kipeästi aikasarjaa kotitalouksien velkaantumisasteesta eri euroopan maissa (hypoteesini on, että kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanut jo pitkään). Mistä näitäkin etsisi, mutkuti mutkuti.

Se on historiaa, ihmiset!... Ymmärtäkää historiaa ymmärtääksenne nykyisyyttä... Menen takaisin jupisemaan itsekseni...

http://www.nakedcapitalism.com/2016/05/don-quijones-wrath-of-draghi-hits-germans-who-refuse-to-blow-their-savings.html
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - To 12.05.2016, 13:14:52
Nyt esimerkiksi kaipasin kipeästi aikasarjaa kotitalouksien velkaantumisasteesta eri euroopan maissa (hypoteesini on, että kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanut jo pitkään).

Hypoteesillesi löytyy tilastollista tukea:
http://www.whocrashedtheeconomy.com.au/blog/household-debt/

Kun korkotaso oli 10% ja pankki lainasi tavikselle vain 10 vuodeksi ja senkin vasta 5 vuoden säästämisperiodin jälkeen, niin  rakennuskustannuksiltaan 1000 mk/m^2 asunto maksoi 1100 mk/m^2. Kun lainan korko on 2% ja laina-aika kenelle  tahansa 30 vuotta, rakennuskustannuksiltaan 2000 €/m^2 asunto maksaa 8000 €/m^2 tuottavien työpaikkojen liepeillä. Erotus katoaa veroparatiisiin ja Suomeen jää velka, jonka kuukausierä on suhteessa asunnon rekannuskustannukseen entistä luokkaa, mutta kestää kolminkertaisen ajan.

mks

Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - La 23.12.2017, 16:05:27
Parempaakaan paikkaa löytämättäneenä

HYVÄÄ JOULUA ja UUTTA VUOTTA 2018
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - Ti 02.01.2018, 09:12:24
Näillä hetkillä vapaus koittaa ja saan mahdollisuuden ostaa osuuskaupasta 4.7% - 5,5% alkoholijuomia. Enää ei tarvitse A-olutta valikoida osuuskaupan eteisen viinakaupan hämmentävän suuresta väkevyysvalikoimasta vaan voi kävellä 30m pidemmälle oikeaan osuuskauppaan ja napata olutpullo helposti koiranmuonasta erottuvana tuotteena.

Kiitos eduskunnalle vaativasta työstä!

Viinakaupan ilmestyminen kaikkien käyttämieni 4 elintarvikeliikkeen eteiseen ei aikanaan aiheuttanut mitään hälyä. Ehkä A-oluen erottumien kissanruuasta koettiin nyt oleelliseksi.

mks
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - Ti 02.01.2018, 11:53:23
En muista koska olisin viimeksi ostanut IV-olutta. Tänäänkin ostin piruuttani alkoholitonta, kolmosvahvaa saksalaista on varalla kellarin kaapissa.
Saksalaiset ja tsekkiläiset 0.0- eli alkoholittomat ovat aika maukkaita.

Veikkaan että IV-olutta myydään etenkin syrjäkylillä joissa Alkoa ei ole tai Alkoon on pitkä matka.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Ke 03.01.2018, 01:30:05
Toisella foorumilla eräs kommentoi muuttunutta (mks:nkin?) tilannetta pilakuvalla:
(https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/25497990_10208834168045324_4106254401659385537_n.jpg?oh=8a6a5395eb13c3749a2d34004158ddfe&oe=5ABE23B3)

Kuitenkin Kainuussa lähimpään Alkoon voi olla 50-70 km mutta lähimpään maitokauppaan esim 5 km.
  Kainuu on just paha, syrjäytymisen, mielenterveysongelmian ja sosiaalisten ym ongelmien kasauma muodostaa kartalla keskeltä Suomea erottuvan pyörykän jonka keskipiste osuu Itä-Kainuuseen. Ja A-ongelmat kohdistuu pahiten noihin köyhiin, sama litramäärä per vuosi ei hyväosaisilla tee samaa.

Ajatuskoe: Valion johdolle ja markkinointimiehille esität ekovirkamiehenä uuden lakiehdotuksen jolla logistiikkakulut ja CO2-päästöt supistuu kun 5500 myyntipistettänne supistetaan 150:een. Eli "saatte myydä vain LIDLissä maitonne ja juustonne". Vaikka kuinka koittaisi väläyttää yo. pilahavainnekuvaa niin  kannattaisi varautua nitroin ja happipulloin (johdon sydänsuonet on maitorasvat kuitenkin tukkineet.. ;) ) järkytysten takia koska totuus on että Valion myynti romahtaisi. (Tähän voisi soveltaa muunnostakin: "saatte myydä LIDLissä vain rasvaista maitoa, kurria sitten lähikaupoissa ja huoltamoilla").

YLEn Jälkiviisaissa 12.2.2017  toimittaja (ja valt tohtori) Kristiina Karvala oli vielä väkevämmän alkoholin kauppoihin vapauttamisen puolella mutta  15.12.2017 Jälkiviisaissa oli kääntänyt täysin kelkkansa. Hänelle oli valjennut (ainakin sitä hoki) että myyntipisteiden räjäytys 350 -> 5500 räjäyttää alkoholikulutuksen ylös.
   Mutta laki tuli nyt niin äkkiä että (toisin kuin 1969, kuulemma) että monet kaupat ja panimot ei ehtineet valmistautua. Emme näe varsinaista räjähdystä, ainakaan heti.  Ehkä verotuskin hillitsee.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Ti 16.01.2018, 20:42:36
 
Pilakuvan ensimmäisessä osassa vain on virhe. Yleensä ensin käydään (käytiin) Alkossa ja sen jälkeen kaupassa. Järjestykselle on kaksikin syytä. Jos käy ensin kaupassa, on vaarana, että rahaa ei jää tarpeeksi Alkoon ja kauppakassien kanssa on hankala mennä vielä toiseen myymälään.

Ja mitä tulee siihen 50 - 70 km:n Alkon matkaan. Eikö silloin juuri osteta kerralla isompi lasti ja mahdollisesti vielä kirkkaita, kun matka on vaivalloinen? Jos on viinaan menevä, niin se isompi lasti kuluu kuitenkin aiottua nopeammin ja juodaan se rähinäviinakin ja lopulta hakataan naapurin isäntä. Sama ilmiö on yleensä silloin, jos Alko on kiinni jonkun ylimääräisen päivän, niin ne jotka juovat, varmistavat että juotava ei lopu ja ostavat enemmän ja vahvempaa.

Kun juotavat on ruokakaupassa, voi toivoa, että ne muutama kalja riittää.

Jotenkin on sellainen perstuntuma, että ongelmaksi asti juovat hankkivat sen juotavansa vaikka kiven silmästä vaivojaan säästämättä. Ja niille taas, joille alkoholi ei ole ongelma, on lähinnä makuasia pitääkö enemmän kolmos- vai neloskaljasta vai pilsneristä ja on aivan samantekevää minkä vahvuisena sen juomansa ostaa silloin, kun sattuu tekemään mieli.

Ajatukset lähinnä aikanaan sivusta seuraamisen havainnoista syntyneitä.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Ke 17.01.2018, 01:18:52
Tänään MTV:n Peter Nymanin haastattelussa oli Pekka Puska. Peter kysyi uuteen alkoholilakiin liittyen että miksi kohtuujuojien pitäisi välittää pienestä paljon juovasta vähemmistöstä. Puska sanoi että tässä on väärinkäsitys. Alkoholistit hankkii juomansa vaikka miten mutta laissa ei ollutkaan kyse heistä vaan oli kyse niistä jotka ei vielä ole alkoholisteja mutta jotka kehittyvät sitä kohti.


Ja mitä tulee siihen 50 - 70 km:n Alkon matkaan. Eikö silloin juuri osteta kerralla isompi lasti ja mahdollisesti vielä kirkkaita, kun matka on vaivalloinen? Jos on viinaan menevä, niin se isompi lasti kuluu kuitenkin aiottua nopeammin ja juodaan se rähinäviinakin ja lopulta hakataan naapurin isäntä. Sama ilmiö on yleensä silloin, jos Alko on kiinni jonkun ylimääräisen päivän, niin ne jotka juovat, varmistavat että juotava ei lopu ja ostavat enemmän ja vahvempaa.
Ja nämä ovat jo alkoholisteja - jos mittaa ns. "Italian mitalla".

Jos haluan erikoista belgialaista suklaata tai afrikkalaista kahvia mun pitäisi täältä maalta matkustaa suureen suomalaiseen kaupunkiin koska täkäläisissä kyläkaupoissa näitä ei juuri oo. Suklaa ja kahvi on tunnustettu addiktoiviksi aineiksi, joten suklaajuopot ja kahvisiepot saattasi kyllä joskus matkustaa tuon takia ja saattavat ostaakin kerralla ison läjän mutta suurin osa jengistä ei viitti. Joten niiden kysyntä ei lisäänny koska tarjontaa ei...



Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - Ke 17.01.2018, 12:19:29
Hipin pyllytuntuma vaikuttaa oikealta.
Jokunen  vuosi sitten, juhannuksen alla, otin kyytiin bussipysäkiltä hätäisesti heiluttelevan vanhan 70+ miehen.
Mies oli matkalla lähimpään kaupunkiin - n. 40 km- viinan ostoon, liftaamalla ettei rahaa kulu turhuuteen.
Tuli mieleen ajatella kuinkahan paljon siitä ostoksesta sitten pääsee perille takaisin kotiin jossa saattaa odottaa janoinen seurue.

Nyt siinäkin kirkonkylässä on Alkon filiaali. En osaa arvioida miten alkoholin kulutus on itse kullakin muuttunut. Itselläni on mökillä kulloinkin olevan alkoholin määrä pienentynyt mutta kulutuksesta en osaa sanoa mitään.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Ke 17.01.2018, 20:12:21
Tänään MTV:n Peter Nymanin haastattelussa oli Pekka Puska. Peter kysyi uuteen alkoholilakiin liittyen että miksi kohtuujuojien pitäisi välittää pienestä paljon juovasta vähemmistöstä. Puska sanoi että tässä on väärinkäsitys. Alkoholistit hankkii juomansa vaikka miten mutta laissa ei ollutkaan kyse heistä vaan oli kyse niistä jotka ei vielä ole alkoholisteja mutta jotka kehittyvät sitä kohti.

En paljoa perustaisi Puskan puheista. Tunnen luontaista vastenmielisyyttä ainoan oikean totuuden haltijoita kohtaan. Puska ei kai vieläkään ole tunnustanut rasvasotansa olleen virhe siinä muodossa kuin hän sitä kävi. Sen vuoksi ns. lautasmallia ei ole vieläkään korjattu riittävästi oikeaan suuntaan.

Ne pari prosenttiyksikköäkö tekee kohtuukäyttäjästä alkoholisteja?


Lainaus
Jos haluan erikoista belgialaista suklaata tai afrikkalaista kahvia mun pitäisi täältä maalta matkustaa suureen suomalaiseen kaupunkiin koska täkäläisissä kyläkaupoissa näitä ei juuri oo. Suklaa ja kahvi on tunnustettu addiktoiviksi aineiksi, joten suklaajuopot ja kahvisiepot saattasi kyllä joskus matkustaa tuon takia ja saattavat ostaakin kerralla ison läjän mutta suurin osa jengistä ei viitti. Joten niiden kysyntä ei lisäänny koska tarjontaa ei...

Eikä tarvitse matkustaa, kun tilaat netistä lähimpään postin noutopisteeseen tai jos haluat kahvisi tai suklaasi varmemmin haluamaasi osoitteeseen, käytä matkahuoltoa.

Katselin juuri, että Alkostakin voi tilata netitse juomaa, mutta noutopisteitä on harvassa ja useimmiten ne ovat Alkon myymälöitä.

Itse asiassa olin aika yllättynyt, kun katselin karttaa  https://www.alko.fi/myymalat-palvelut#

Jos oikein ymmärsin, niin myymälä/noutopisteverkostoa on aikojen kuluessa supistettu huomattavasti juuri noilta syrjäseuduilta. Ymmärrettävää tietysti, että noilla alueilla ei liikkeen pito kannata, kun väki on suureksi osaksi muuttanut kasvukeskuksiin. Jos nyt ajatellaan, että noista suljetuista liikkeistä on saanut vahvempaakin kuin 5,5%, niin onhan alkoholin saatavuus ollut huomattavasti "huolestuttavammallakin tolalla" aiemmin.

Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - To 18.01.2018, 17:43:41
P Puskasta henkilönä en pidä, mutta jonkin verran ymmärrän Puskan ajatuksia.
Onhan 5,5% 17% vahvempaa kuin 4,7%. 5,5% saattaa houkutella enemmän kuin 4,7%, jo maunkin takia.

Samaan syssyyn kuin 5,5% juomat meni muutakin:  Alkojen aukioloaika kasvoi, ravintoloiden aukioloaika ja anniskeluaika kasvoi. Kaikki tämä lisää ainakin kulutuspotentiaalia, ellei kulutusta.
Alko uhittelee myymälöidensä, kai juuri niiden pienimpien, sulkemisella. Tämä taas tarkoittaisi, että sen sijaan että saisin kirkonkylän Alkosta mieliviiniäni joudun tyytymään Pirkkaolueeseen.
(En kyllä saa sitä viiniä nytkään, ei kuulu valikoimaan.)
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Jorma Moottori - Pe 19.01.2018, 10:15:26
P Puskasta henkilönä en pidä, mutta jonkin verran ymmärrän Puskan ajatuksia.

Puska voisi henkilönä mennä mutta, ajatuksiaan en ymmärrä.

Onhan 5,5% 17% vahvempaa kuin 4,7%. 5,5% saattaa houkutella enemmän kuin 4,7%, jo maunkin takia.

Tuo 5,5 on useimmiten huonomman makuista kuin 4,7. Taitaa 2,8 maistua parhaimmalta ja 8% pahimmalta.

Samaan syssyyn kuin 5,5% juomat meni muutakin:  Alkojen aukioloaika kasvoi, ravintoloiden aukioloaika ja anniskeluaika kasvoi. Kaikki tämä lisää ainakin kulutuspotentiaalia, ellei kulutusta.

Niin, nyt ei enää siis tarvitse vetää heti huppua täyteen jos jossain on anniskelua vähän aikaa, kun saatavuus on paremmalla tolalla. Kun yökerhoon mennään aikaisintaan 23.30 ja pitää poistua klo 02.00, niin kiirehän siinä tulee. Koko ajan täytyy olla baaritiskin lähellä eikä nautiskelemaan juuri ehdi, siksi piti ottaa vielä tukevat pohjat baariin lähtiessä jotta olisi iskukunnossa sen lyhyen ajan mitä baaritiskiltä jouti.

 
Alko uhittelee myymälöidensä, kai juuri niiden pienimpien, sulkemisella. Tämä taas tarkoittaisi, että sen sijaan että saisin kirkonkylän Alkosta mieliviiniäni joudun tyytymään Pirkkaolueeseen.
(En kyllä saa sitä viiniä nytkään, ei kuulu valikoimaan.)

Kun ei alkoa ole lähimailla niin kätevä kuluttaja tilaa ulkomailta kuormalavallisen viiniä  (tai olutta) lähipostiin tai kotiinkuljetuksena. Säästö hankintakustannuksissa on melkoinen mutta monille kotona nököttävä kuormalavallinen on liiankin suuri houkutus pitää vapaapäivä tai kaksi.

Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - Pe 19.01.2018, 11:36:09
Saksalaiset ja tsekkiläiset non-alcoholic oluet maistuvat paremmilta kuin useimmat suomalaiset III-oluet.

Satuin kerran Amsterdamissa erääseen olut-festivaaliin. Pääsylipulla sai kolme annosta,valita sopi itse.
Kyllä 12% makea olut - en ole varma oliko se hollantilaista vai belgialaista - jäi juomati. Minun makuuni sopiva vahvuus on alueella 4 - 5%.

Huppu täyteen kulttuuri on minulle vieras, tiedän kyllä sellaista harrastettavan.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - Ma 22.01.2018, 11:40:42
Jo ansiokkaasti käytyyn alkoholilan muutoksen erittelyyn lisään pari pohdintaa:

1. Tiedämme, että Suomi voidaan jakaa keskimääräisesti enemmän kuin satunnaisesti kahteen osaan:
- urbanisoituvaan, jossa asukkailla menee hyvin ja Alkon myymälä löytyy päivittäistavarakaupan eteisestä ja
- taantuvaan, jossa asukkailla menee huonosti ja päivittäistavarakaupan eteisestä ei löydy Alkon myymälää.

2. Tiedämme, että keskioluen vapauttaminen päivittäistavarakauppoihin ja kahvibaareihin nosti alkoholin kokonaiskulutusta kymmeniä prosentteja.

3. "Asiantuntijalausunnoissa" nyt tehty alkoholilain muutos on "katastrofi"

4. "Asiantuntijalausunnoissa" presidentinvaalin "päätyminen toiselle kierrokselle olisi demokratian voitto".

5. Omasta vinkkelistäni katsottuna kolmessa lähimmässä osuuskaupan pisteessä ei vielä ole lainkaan kaupan nelosolutta. Kunkin eteisen Alkosta saa kyllä väkeviäkin.

Vanhemmiten olen ryhtynyt näkemään julkisuuteen työntyvät "asiantuntijat" aina vain enemmän "asianosaisina".

On siis parempi pohtia mitä kauhuja tämä alkoholilain muutos nyt oikeasti matkaan saattaa.

A. Aamutunneille auki olevat ravintolat eivät tarvitse lupaa, vaan menee ilmoitusmenettelyllä. Tämä vähentää jatkoviinojen hankintatarvetta ja erityisen pahasti iskee lommoa "Alkon yöpalveluun". Voi toki johtaa useammaan vuorokauden putkipippaloiden yleistymiseen.

B. Aluepoliittisesti rasistiset ihmiset nyökkäävät tietävästi toisilleen. Heidän puhtaan elinympäristönsä osuuskauppojen eteiset myvät viinaa kuten ennnekin eikä osuuskapuppiaankaan kaljakauppa juuri laajene. Sen sijaan siellä syrjässä "huonojen" ihmisten maailmassa katastrofi nelosoluen myynnillä mitattuna syvenee.

C. "Limuviinojen" myynti pikkutytöille vaatii aiempaa tarkempaa ikäseurantaa osuuskaupassa.

mks

PS: Edellä "osuuskauppa" tarkoittaa geneeristä "päivittäistavarakauppaa".
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Laika - Ti 23.01.2018, 00:10:03
Hippi, rakas lajitoverini! Olet elossa -sinua ei ole näkynyt. Olen yrittänyt tehdä mielikuvaharjoituksia estääkseni mieltäni myrkyttymästä verkkokeskusteluissa. Vieläkö kirjoittelet palstoilla?
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Ti 23.01.2018, 02:42:59
Tänään MTV:n Peter Nymanin haastattelussa oli Pekka Puska. Peter kysyi uuteen alkoholilakiin liittyen että miksi kohtuujuojien pitäisi välittää pienestä paljon juovasta vähemmistöstä. Puska sanoi että tässä on väärinkäsitys. Alkoholistit hankkii juomansa vaikka miten mutta laissa ei ollutkaan kyse heistä vaan oli kyse niistä jotka ei vielä ole alkoholisteja mutta jotka kehittyvät sitä kohti.

En paljoa perustaisi Puskan puheista. Tunnen luontaista vastenmielisyyttä ainoan oikean totuuden haltijoita kohtaan. Puska ei kai vieläkään ole tunnustanut rasvasotansa olleen virhe siinä muodossa kuin hän sitä kävi. Sen vuoksi ns. lautasmallia ei ole vieläkään korjattu riittävästi oikeaan suuntaan.

Ne pari prosenttiyksikköäkö tekee kohtuukäyttäjästä alkoholisteja?
Downin syndrooman riski on suurin iäkkäillä synnyttäjillä. Turvavöitä tarvii kipeimmin kaaharinuoret. Näistä huolimatta Downia synnyttävät ovat useimmin nuoria ja turvavöitä tarvii kaikki.  Alkoholin haittakustannuksista n. 70% johtuu kohtuukäyttäjistä eikä alkoholisteista.
Tämä on ns. preventioparadoksi* ja sen teki tunnetuksi epidemiologi Geoffrey Rose 1981.
Tästä on puhuneet A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki (monesti tv:ssä ja lehdissä), ja tuossa Pekka Puska mutta ei vaan mee perille ihmisten päihin** vaikka tuhat kertaa toistettaisiin. Siksi paradoksi -nimike lienee ansaittu. :/

Lainaus
Eikä tarvitse matkustaa, kun tilaat netistä lähimpään postin noutopisteeseen..

Netistä? Miljoona suomalaista ei osaa käyttää nettiä, just ne syrjäytyneet ½ milj. (ja vanhat toiset ½ milj).

--
* https://en.wikipedia.org/wiki/Prevention_paradox
** Edes tohtorin tasolla (Jälkiviisaat-ohjelmassa). Valtiot. tohtori Kreeta Karvalalta sen tajuamiseen taisi kulua 10 kuukautta. (Ehkä, en ole varma onko vieläkään). (Maisteri) Matti Apunen ja kielitieteilijä-tohtori prof. Jukka Saarikivi eivät tajunneet vieläkään (joulukuussa 2017).
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Ti 23.01.2018, 02:52:03
Ennusteita alkoholin kulutukselle v.2018 uuden lain takia:
- Minä ennustin 8% kasvua
- THL ennusti 6% kasvua
- Näkökulman perillisfoorumi Jatkumolla äänestyksessä keskiarvo +4.2 (tai 4.8%).
- Poliitikot siniset Sampo Terho ja Simon Elo -x% (eli vähenevää)

Tipaton tammikuu, kauppojen jähmeä valmistautumattomuus, a-verojen nosto ja ehkä myös ihmisten ruokailujärjen kasvu (ihmiset syö nykyään terveellisemmin kuin 1968 tai jopa 2004) hillitsee alkuryntäystä. Ennusteessani huomion talouskasvun ja siitä saa aikaan riidan jos kulutus räjähtää suureksi. Lain kannattajat, Kokoomus, Kepu ja siniset jne, voi syyttää julmettua talouskasvua jonka kehuivat saaneensa aikaan... ;D

JK. Lisäsin tuon punasen.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - Ti 23.01.2018, 09:57:04
Ennusteita alkoholin kulutukselle v.2018 uuden lain takia:
- Minä ennustin 8% kasvua
- THL ennusti 6% kasvua
- Näkökulman perillisfoorumi Jatkumolla äänestyksessä keskiarvo +4.2 (tai 4.8%).
- Poliitikot siniset Sampo Terho ja Simon Elo -x% (eli vähenevää)

Minun ennusteeni on, että alkoholin kulutus aikuista kohden laskee tänä vuonna kuten viime vuonnakin. Perusteluja:
- talouskasvulla ei ole  juurikaan merkitystä, koska 90% suomalaisista elää vauraustasolla, jolla alkoholin hinta ei oikeasti rajaa kulutuksen määrää
- hintatietoisille juopoille eteläinen vaihtoehto kimppakyyteineen pakulla on pikemminkin kallistumaan päin
- havaintoni mukaan useimmat nauttivat alkoholia saman kaavan mukaan kuin minäkin = ryyppyiltaa kohden a-olutta menee kerralla vähemmän kuin keskikaljaa, viiniä vähemmän kuin a-olutta ja viinaa vähemmän kuin viiniä = nautitun alkoholin kokonaismäärä ei juurikaan riipu siitä, minka vahvuisena se on kaupasta tuotu vaan määräytyy ihan muilla parametreilla.
- alkoholin kulutuksella on yleisesti ottaen laskeva trendi kun alkoholisoituneiden suurten ikäluokkien juomiskapasiteetti on selvässä laskussa ja nuoret ikäluokat juovat selvästi vähemmän. Tämä näkyy myös taantuvilla alueilla vaikka niille jääneet nuoret ovatkin keskimääräistä suuremmassa syrjäytymisriskissä ja terveimmistä suurempi osa muuttaa pois.

mks

Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Ti 23.01.2018, 18:09:23
Hippi, rakas lajitoverini! Olet elossa -sinua ei ole näkynyt. Olen yrittänyt tehdä mielikuvaharjoituksia estääkseni mieltäni myrkyttymästä verkkokeskusteluissa. Vieläkö kirjoittelet palstoilla?

Hengissäpä hyvinkin :)

Olen tässä odotellut, että tämän foorumin hölötysketjut heräisivät henkiin, niin voisin kirjoitella enemmänkin. Muuten olen tyytynyt vain kommentoimaan jotain nettilehtien juttuja toisella nettinimelläni.

Myrkyttämisestä tuli mieleen, että hiljattain juuri oli Hesarin kuolinilmoituksissa taas yksi vanhoista teinivuosien poikaystävistäni. Ihmettelin mielessäni, että olen mahtanut olla heille aika rankka kokemus, kun tuntuu viikatemies niittävän ennen aikojaan melkein kaikki. Hurjina teinivuosina ja ennen vakiintumistani niitä ehti kuitenkin olla aika kunnioitettava määrä  :D
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Ti 23.01.2018, 18:25:08

** Edes tohtorin tasolla (Jälkiviisaat-ohjelmassa). Valtiot. tohtori Kreeta Karvalalta sen tajuamiseen taisi kulua 10 kuukautta. (Ehkä, en ole varma onko vieläkään). (Maisteri) Matti Apunen ja kielitieteilijä-tohtori prof. Jukka Saarikivi eivät tajunneet vieläkään (joulukuussa 2017).

Olisikohan kuitenkin Janne Saarikivi, joka on kielitieteilijä? Jukka näytti olevan kääntäjä eikä oppiarvosta ollut muutamassa ensimmäisessä hakutuloksessa mainintaa.

Tiputtelit sievästi eri alojen oppineita. Miksi joku oppiarvo olisi tai pitäisi olla tae siitä, että jonkun toisen lausuma tulisi purematta niellyksi. Varsinkin jos nämä oppineet ystävämme ovat aivan eri aloilta. Miksi kielitieteilijän pitäisi myötäillä ravitsemustieteilijän, vai mikä tämä Puska nyt onkaan, vakuutteluja?

Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - Ti 23.01.2018, 20:21:07
Ilmaisenpa minäkin iloni siitä, että Hippi on esiintynyt ja toivottavasti esiintyy jatkossakin.
Minunkin mielestä tämä foorumi kaipaa hieman hölötystä.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Laika - To 25.01.2018, 05:59:12
Hippi, rakas lajitoverini! Olet elossa -sinua ei ole näkynyt. Olen yrittänyt tehdä mielikuvaharjoituksia estääkseni mieltäni myrkyttymästä verkkokeskusteluissa. Vieläkö kirjoittelet palstoilla?

Hengissäpä hyvinkin :)

Olen tässä odotellut, että tämän foorumin hölötysketjut heräisivät henkiin, niin voisin kirjoitella enemmänkin. Muuten olen tyytynyt vain kommentoimaan jotain nettilehtien juttuja toisella nettinimelläni.

Myrkyttämisestä tuli mieleen, että hiljattain juuri oli Hesarin kuolinilmoituksissa taas yksi vanhoista teinivuosien poikaystävistäni. Ihmettelin mielessäni, että olen mahtanut olla heille aika rankka kokemus, kun tuntuu viikatemies niittävän ennen aikojaan melkein kaikki. Hurjina teinivuosina ja ennen vakiintumistani niitä ehti kuitenkin olla aika kunnioitettava määrä  :D

Monet miehet tuntuvat sietävän yksinoloa naisia huonommin. Ehkä se johtuu vääristä rutiineista. Välillä eläminen vaatii sen tarkistamista, mitä on tekemässä. Yksityiskohtien määrästä johtuen ne kiinnittävät yleensä kaiken huomion. Missään ei voi olla hyvä ymmärtämättä yksityiskohtia, ja siinä vaiheessa kun ihminen on tullut yksityiskohtien mestariksi, hänellä ei ole enää aikaa (uskallusta?) irrottaa niistä katsettaan.

Minä taas en ymmärrä, miten ihmiset jaksavat nähdä kaiken vaivan perustaakseen perheen ja elättääkseen sen. Kaikki kunnia siitä heille, mutta se ei ole minua varten. Olen niin laiska, etten vaivaudu edes seurustelusuhteeseen, saati että lisääntyisin ja huolehtisin vielä syntyneistä jälkeläisistä. Olen saanut siis ohitettua pahimman kiima-aikani ja väistänyt luodin. Siksi minulle jää aikaa päivitellä kokonaisuuksia kuten ilmaisun oikeellisuutta tai Gödelin epätäydellisyyslausekkeen merkityksiä tai sitä suunnattoman kiehtovaa tosiseikkaa, että polveudumme muinaisista biologisista muodoista planetaarisen mikrokosmoksemme saarekkeella (mietin silloin, mitä me opetamme ihmispennuille).

Aikani näitä ja muita kysymyksiä pohdittuani havaitsin nauttivani niistä ja ajatteluni vapaudesta enemmän kuin perheen perustamisen ajatuksesta. Tunnen itseni etuoikeutetuksi ja en tiedä miten maksaisin kiitollisuudenvelkani ihmiskunnalle (miten tekisin sille palveluksen).

Jos tavallani ajattelevia ja toimivia ihmisiä olisi enemmän, ihmiskunnan suurimmat käytännön kysymykset olisivat eriskummallisia.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Pe 26.01.2018, 00:38:39
** Edes tohtorin tasolla (Jälkiviisaat-ohjelmassa). Valtiot. tohtori Kreeta Karvalalta sen tajuamiseen taisi kulua 10 kuukautta. (Ehkä, en ole varma onko vieläkään). (Maisteri) Matti Apunen ja kielitieteilijä-tohtori prof. Jukka Saarikivi eivät tajunneet vieläkään (joulukuussa 2017).

Olisikohan kuitenkin Janne Saarikivi, joka on kielitieteilijä? Jukka näytti olevan kääntäjä eikä oppiarvosta ollut muutamassa ensimmäisessä hakutuloksessa mainintaa.
Joo, Janne.

Lainaus
Tiputtelit sievästi eri alojen oppineita. Miksi joku oppiarvo olisi tai pitäisi olla tae siitä, että jonkun toisen lausuma tulisi purematta niellyksi. Varsinkin jos nämä oppineet ystävämme ovat aivan eri aloilta. Miksi kielitieteilijän pitäisi myötäillä ravitsemustieteilijän, vai mikä tämä Puska nyt onkaan, vakuutteluja?
Kyse ei ollut Puskasta tuossa. Kyse on hmm.. noloista asioista ja "kalaveloistani". Toisella foorumilla eräs läsnäolija sanoi "kaikki jo tietää ton paradoxin miksi paasaat" tms.  Ehkä tarkoitettiin vain tuota foorumia  mutta jäi hampaankoloon. Skepsis-foorumilla (järjestö jossa pitäisi edistää tieteellistä ajattelua, olla tiede hanskassa) epäuskoiselle moderaattorille oli ihan uusi asia ja eläinlääkärille oli ihan uutta käsitettä myöten.
   Noloa on se että edes valistunut oppinut kerma tiedä. YLElle noloa että "Jälkiviisaat" on joskus niin tyhmiä. Alkoholilain puoltajille (Jaana Pelkonen KOK) jotka luottaa alkoholivalistukseen lakien sijasta, pitäsi olla noloa että edes valistuneen yliopisto-oppineelle lukeneelle  %:lle kansasta ole alkoholivalistus mennyt perille. Miten ns. kadun kansa sitten? Mitä virkaa on luottaa valistukseen* jos vain 1% (lääkäreitä ja epidemiologeja) on sen sisäistänyt.
  Suomessa toisinkuin USA:ssa kasvihuoneilmiö on mennyt perille koska täältä puuttuu valeuutisoiva populistinen uskottava vastapuoli. Sensijaan alkoholipuolella on toisin, panimoteollisuus, kauppa ja puolueet (KOK, PS ..) osaa ilmeisesti tehokkaasti torpata tätä valistusta joka vähentäisi kulutusta kääntämällä taakan vähemmistön niskaan. (Tämä on salaliittoteoria, en tiedä onko kun en ole FB:ssä ja en ole panimoiden asiakas mutta pahasti näyttää).

JK. En ole ollut hiljaa julkisestikaan. Olen paasannut tästä sekä YLE:ssä että paikallislehdessä. Jälkimmäisessä teoloogin(!) alku käänsi taakkaa just tyypillisesti "miksi enemmistön pitää kärsiä vähemmiston.." joka tuntuu olevan ihana mantra tai Dawkinsilainen meemi syntisille juomareille - ja vastasin jopa tieteellisen tarkasti. Kiitosta tuli.

*Jos valtio tietää että pelkkä valistus ei tupakan ja ilmastonmuutoksen suhteen toimi niin miksi alkoholi olisi poikkeus? Koska monet puolueet, rahatulot..? Mikä?
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Pe 26.01.2018, 19:51:58
Pistän tänne, tuolta toisaalta poimitun:

- https://elamantapatesti.sitra.fi/

Tulokseni:
Olet vastuullinen kanssamatkustaja
...
Hiilijalanjälkesi
5000  kg CO₂e


Asuminen:
” Olet melkoinen energiankuluttaja. Onko käyttämäsi energia tuotettu kestävästi?”

Isohko asunto vanhassa kerrostalossa (rv. 1976) on energiasyöppö, mutta sen verran usein on yökylässä käyvää väkeä, että ylimääräinen huone on tarpeen. Sen sijaan käyttämäni sähkö ilmeisesti on tavallista sähköä eikä mitään ekovarsiota. En ole tullut koskeen selvittäneeksi. Asunnon lämpötilasta  jopa hyvitettiin hiukan. Pitäisin viileämpänäkin, jos onnistuisi muuten kuin parvekkeen ovea auki pitämällä.

Liikenne ja matkailu:
” Liikut vähäpäästöisesti ja kuntosikin toivottavasti nousee!”

Asun liian kaukana työpaikastani ja siitä tuli lisäpisteitä. Sen sijaan oli aika epäreilua, että totaalinen matkustelemattomuus ei alentanut pisteitä lainkaan. Mielestäni olisin niistä ansainnut hiukan hyvitystä.

Ruoka:
” Kuinka usein yhteensä nautit aterioillasi punaista lihaa (nauta, possu, leikkeleet) tai juustoa?”
Tuo on älytön kysymys kun mittarina on kertojen määrä (en koskaan – useita kertoja päivässä), mutta määrällä ei ole väliä. Jos tämän kategorian tuotteita nautin muutaman kerran viikossa aterialla muutaman lihapalan esim. kastikkeessa tai wokissa ja sen lisäksi päivittäin pari juustosiivua, niin joku toinen pistelee isot pihvit noilla aterioilla ja ehkä enemmän leikkeleitä määrällisesti. Olemme yhtä syntisiä.

Sama ihmettely tuolle maitotaloustuotteiden kyselylle. Jos juon lasillisen tai kaksi maitoa päivittäisen lämpimän aterian yhteydessä ja leivällä käyttämäni levite sisältää voita, niin päivittäiset pari voileipää yhdessä tuottavat vastaukseksi ”useita kertoja päivässä”. Tuolla kulutuksella olen yhtä syntinen kuin henkilö, joka käyttää maitotuotteita määrällisesti runsaasti, mm. välipalatuotteita.  Itse asiassa tuohan on idioottimainen tapa laskea; eli jos juon kaksi lasillista yhdellä istumalla, olen vähemmän syntinen kuin ihminen, joka juo lasillisen kahdella eri aterialla.

Ns. nautintojuomat lasketaan sitten annoksina, kuppi, muki, lasillinen, tuoppi jne.. Mikähän viisaus tässä piilee? Tuossakaan syntitaakkaa ei nosta puolen litran tuoppi verrattuna parin desin vetoiseen kuppiin.

Lopputulos ruokailun kohdalla oli:
” Ruokailutottumuksesi ovat melko hyvällä mallilla!”
Itse kyllä sanoisin, että paremmalla mallilla kuin usealla muulla samanlaisen kehun saaneella.

Tavarat ja hankinnat:
” Pärjäät keskivertoa vähemmällä. Moni voisi ottaa sinusta esimerkkiä!”

Testin lopputuloksessa kiitellään vastuulliseksi kanssamatkustajaksi, mutta lopuksi kuitenkin sanotaan, että ” Meidän kaikkien olisi hyvä puolittaa hiilijalanjälkemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.”.


Tein sitten testin uudelleen nähdäkseni, mistä olisi luovuttava, jotta saisin puolitettua hiilijalanjälkeni. Lopulta onnistuin puolituksessa näillä muutamalla näppärällä muutoksella:
Muutan alle 20 neliön asuntoon uudessa talossa ilman lemmikkejä ja hankin ekosähkön sekä puolitan peseytymiseen käyttämäni ajan. Muutun vegaaniksi, joka ei nauti myöskään kahvia tai teetä en myöskään heitä pois esim. ruokaa joka on pilaantunut (esim. Kinder peruna). Onneksi en joutuisi sentään kävelemään työmatkojani, 20 km suuntaansa.

Enpä kovin tätä testiä osannut arvostaa. :(
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Pe 26.01.2018, 20:21:01
.......
   Noloa on se että edes valistunut oppinut kerma tiedä. YLElle noloa että "Jälkiviisaat" on joskus niin tyhmiä. Alkoholilain puoltajille (Jaana Pelkonen KOK) jotka luottaa alkoholivalistukseen lakien sijasta, pitäsi olla noloa että edes valistuneen yliopisto-oppineelle lukeneelle  %:lle kansasta ole alkoholivalistus mennyt perille. Miten ns. kadun kansa sitten? Mitä virkaa on luottaa valistukseen* jos vain 1% (lääkäreitä ja epidemiologeja) on sen sisäistänyt.
.....

Minä olen pitkähkön työurani aikana nähnyt suuren määrän tuota "valistunutta kermaa" ja voin kertoa, että merkittävä joukko heistä on todellakin kirjanoppinutta porukkaa, joka ei oman alansa ulkopuolelta tiedä yhtään sen enempää kuin niin sanottu tavallinen kaduntallaaja. Melkoisia mokia tehtiin rekrytoinnissa aikanaan, kun keksittiin, että ATK-suunnittelijalla pitää olla akateeminen tutkinto. Sillä ei pidetty väliä, miltä alalta se tutkinto oli. Niin meille sitten tuli todella kädettömiä filosofeja, valtiotieteilijöitä ja muita vastaavia tekemään huonoa jälkeä. Me kouluttamattomat jouduimme tukemaan ja paikkaamaan näitä kunnes ymmärsivät lähteä muualle luomaan uraa. Toki jokunen jäi taloon ja heidät ylennettiin välipomotasolle pois varsinaisesta työstä. Tietojenkäsittelyä opiskelleet sentään tiesivät, mitä olivat tulossa tekemään ja useimmat jopa oppivat tekemään töitä.

Akateeminen tutkinto ei takaa mitään muuta kuin sen, että hallitsee opiskelemaltaan alalta jonkun verran tietoa. En minä tosiaan osaa ajatella, että olisi joku oppineiden luokka, joka olisi yleisesti muita valistuneempaa, kaikkien alojen asiantuntijoita.

Älkää nyt, rakkaat oppineet ystävät, ottako henkilökohtaisesti tätä. Ei ole sellaiseksi tarkoitettu.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - Pe 26.01.2018, 22:18:23
Akateeminen tutkinto ei takaa mitään muuta kuin sen, että hallitsee opiskelemaltaan alalta jonkun verran tietoa.

Akateeminen tutkinto ei oikeasti takaa muuta kuin osallistumisen akateemiseen peliin.

Se on kuitenkin viite, että
- on jaksanut kulkea vaivalloisen kaavion läpi ja
- todennäköisesti tuntee kohtalaisen joukon lahjakkaita kavereita ja
- on mahdollisesti vuosien mittaan omaksunut ajatuksen älyllisen erittelyn arvokkuudesta ja
- ei ole koko aikuista ikäänsä rämpinyt syvimmissä huume/alkoholihuuruissa kykenemättä mihikään tarttumaan.

Akateeminen tutkinto ei takaa, että ymmärtää elämää läheskään sen vertaa kuin osuuskaupan kassa tai ravintolan portsari. Kuuhun kurotukseen se saattaa viitata.

mks
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Su 28.01.2018, 17:09:41
- https://elamantapatesti.sitra.fi/
...
...
Enpä kovin tätä testiä osannut arvostaa. :(
Joku kk sitten A-studiossa tms joku proffan näköinen esitteli järjestönsä CO2-testiä joka löytyy netistä. Kun menin kyseiselle sivulle se osoittautui niin sokkeloiseksi etten koskaan löytänyt sitä testiä.  Ehkä se olisi ollut parempi. Meininkinä oli laittaa tänne foorumille mutta ei löytynyt niin ei.  Tuo simppelimpi testi löytyi toiselta foorumilta.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Su 28.01.2018, 18:19:15
Kipaisin kysymään arvostetulta ja kaikkitietävältä professori Googlelta ja häneltä sain tämän linkin laskuriin:

https://beta.ilmastodieetti.fi/

Tuo on hiukan kökkö laskuri, mutta siinä jo otetaan syömisissä määrät huomioon, eli pitää arvioida kiloina eikä syöntikertoina syömiset. Sen sijaan nyt olisi pitänyt kaivaa esiin sähkönkulutus ja lämmönkulutus kilovattitunteina. Nämä päästin menemään tarjotulla oletuksella. Uskoisin tuossa sähkön kulutuksen menneen yläkanttiin ihan jo sillä, että kokkaan harvoin, mutta teen kerralla isomman annoksen ja pesen pyykkiä täysinä koneellisina, eli ei kone pyöri joka ilta kuten kuuluu naapureissa jytisevän.

Lopussa on sitten hauska vertailu, jossa voi vertailla kaikkiin testin tehneisiin, saman kokoisiin talouksiin, saman postinumeron testattuihin tai suomalaisten keskiarvoon.

Kuten siinä aikaisemmassa testissä, nytkin asuminen haukkasi suuren palan tuloksesta ja siinä ylitin kaikki vertailuryhmät. Pikaisella päässälaskulla kuitenkin olin kaikissa vertailuissa kokonaistuloksellani alle muiden.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Patu - Su 28.01.2018, 18:27:54
Laskuri on todella vähän kökkö. Itse asiassa jumiutui.
En paljonkaan pistäisi arvoa noille vertailuille, koen tuollaiset laskurit nin että ne parhaimmillaan kertovat mistä kannattaa yrittää nipistää jos haluaa pienentää ympäristöjalanjälkeään.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - Ma 29.01.2018, 01:05:58
Akateeminen tutkinto ei takaa mitään muuta kuin sen, että hallitsee opiskelemaltaan alalta jonkun verran tietoa. En minä tosiaan osaa ajatella, että olisi joku oppineiden luokka, joka olisi yleisesti muita valistuneempaa, kaikkien alojen asiantuntijoita.
Minä taas näen selkeämpiä luokkaeroja. Elintavoissa, käytöksessä, ymmärryksessä jne.

V. 2015 lukiolaisista 6% poltti tupakkaa, saman ikäryhmän ammattikouluista 30%.
V. 2017 lukiolaisista 3% poltti tupakkaa, saman ikäryhmän ammattikouluissa 23%.
Edellisestä tulee monet akateemiset, jälkimmäisestä enempi työväenluokkaa.
Lukiolaisista 30% ei syö aamupalaa joka arkiaamu, ammattikoululaisista 50%.
Lukiolaisista 35% on täysraittiita, ammattikoululaisista 26%.

Työväenluokassa seksuaali- ja väkivalta-rikokset ovat ehkä n. 10-30x yleisempiä kuin (korkeammin koulutetuilla) toimihenkilöillä jne.(Poliisille tietoon tulleet).

Ja oletan, että lukio ja akateeminen oppimisympäristö opettaa ymmärrystä tieteen tuloksista ja niiden  "kunnioittamisesta". Eli vaikka on vastoin mielielintapojansa tai vieraalta alalta niin vaikkei ymmärrä syvältä kuten alan asiantuntija niin kunnioittaa tutkimustuloksia eri tavalla kuin oppimaton addikti kassamyyjä.
(Esim. jos oma kokemus sanoo että tupakka ei tapa niin.. tai kaverin kokemus rokotteesta x kamala.. niin oppinut helpommin ymmärtää suhteellisen  eron tilastotieteellisesti: yksittäiskokemustapauksista ei voi yleistää).

Lainaus
Älkää nyt, rakkaat oppineet ystävät, ottako henkilökohtaisesti tätä. Ei ole sellaiseksi tarkoitettu.
Kyllä minä otan. ;) Mutta tarkoitan, että vika on täällä päässä. Minulla on pinttymä tai trauma. Kaikki alkoi siitä kun muinoin Jehovan todistajat tuli kylään ja tiedemiesten lausunnoin todistivat minulle että evoluutio on humbuugia. .. no niin.. tuo on yksi selitystarina. Toinen on Baron-Cohenin kirja, josta diagnosoin itseni aspergerpiirteiseksi. Yksi näitten piirre on että hänen on vaikea asettua toisen asemaan, nähdä toista mieltä, ja että jos toinen ei hyväksy samaa maailman faktaa niin oma maailma järkkyy: Tuo ei voi kertakaikkiaan olla mahdollista!
  (Baron-Cohenin mallissa he ovat "äärimmäiset miehen aivot". Totta tai ei niin se sopii selittämän miksi "inttäjä/käännyttäjät" netissä on miehiä, heidän päähänsä ei mahdo että toinen voi ajatella toisin: "evoluutio humbuugia", "holocaustia ei tapahtunut" saa faktatietoisen hyppimään bittiseinille. Naiset tuolla toisella foorumilla sietää tätä säröä 100%:sti). Aina kun luulen oppineeni päässeeni näistä yli (siirrän kait "ohitan- toivottomat jästit"-luokkaan päässäni) niin huomaankin: Se on vain se että olen yhdestä tällaisesta faktaluokan säröstä päässyt yli kunnes kohtaan taas uuden särön ja jään sen kanssa aivot oikosulussa pyörimään ja inttämään. :D
 
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - Ma 29.01.2018, 18:48:28
Akateeminen tutkinto ei takaa mitään muuta kuin sen, että hallitsee opiskelemaltaan alalta jonkun verran tietoa. En minä tosiaan osaa ajatella, että olisi joku oppineiden luokka, joka olisi yleisesti muita valistuneempaa, kaikkien alojen asiantuntijoita.
Minä taas näen selkeämpiä luokkaeroja. Elintavoissa, käytöksessä, ymmärryksessä jne.

Mielestäni hukkasit sen pointtini, jonka nyt boldasin tuosta yllä olevasta, josko se sitten tarttuisi silmään paremmin.

Ainakin itselleni on vuosien mittaan jäänyt mielikuva, että mielellään aiheessa kuin aiheessa vetoat samojen oppineiden lausuntoihin, vaikka eivät olisikaan sen alan asiantuntijoita.

Toki olet varmaan oikeassa, kun mainitset oppineiden elintapojen olevan säällisemmät. Mutta he ovat myös taitavampia pitämään kulisseja pystyssä ja salaamaan paheensa. Rahvaalla paheet ovat näkyvämpiä eikä kaikki niin välitä siitä, mitä muut ajattelevat, joten mitäpä niitä salaamaankaan.

Mitä aamupalan syömiseen tulee, niin sillä ei ole mitään merkitystä ihmiselossa. Keho oppii mihin tahansa ruokarytmiin, mikä kullekin tuntuu hyvältä. Tunnen itseni lisäksi useita, jotka käyvät muutamalla mukillisella kahvia lounasaikaan asti.
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: MrKAT - La 10.02.2018, 02:52:17
Äskettäin kuntaliitto kyseli ihmisiltä kuka on vastuussa yksilön hyvinvoinnista. Mm. YLEssä uutisoitiin (https://yle.fi/uutiset/3-10057951) siitä. 92% suomalaisista katsoo yksilön itsensä olevan vastuussa hyvinvoinnistaan, toisaalta 72% katsoo valtion ja kunnan olevan vastuussa hyvinvoinnistaan. Hyvinvointi ei tule tyhjästä vaan siihen vaikuttaa tulot ja menot.  Puolueittain oikeisto painottaa yksilön vastuuta, vasemmisto enempi yhteiskunnan vastuuta. Nuoret painottaa yksilönvastuusta, eläkeläiset painotti enempi valtion suuntaan.
   En tiedä onko ennen kysytty joten en tiedä tuon muutoksia suoraan, mutta jos puolueviisarien trendit (kohti oikeistoa ja vasemmisto supistuu) vihjaa jotain niin entistä enempi ollaan panemassa painoa yksilön omaan niskaan. Eli menemmekö arvoiltamme amerikkalaiseen suuntaan?  "Oma vikas mitäs takerruit pulloon, huumeneulaan, roskaruokaan, vialliseen halpa-autoon,  köyhään Kontulaan, paskapätkäjobiin, toimeentulotukeen... eihän meidän muiden asia ole kantaa siitä vastuuta!".

 
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: mks - La 10.02.2018, 13:11:21
Äskettäin kuntaliitto kyseli ihmisiltä kuka on vastuussa yksilön hyvinvoinnista. Mm. YLEssä uutisoitiin (https://yle.fi/uutiset/3-10057951) siitä. 92% suomalaisista katsoo yksilön itsensä olevan vastuussa hyvinvoinnistaan, toisaalta 72% katsoo valtion ja kunnan olevan vastuussa hyvinvoinnistaan.
...
   En tiedä onko ennen kysytty joten en tiedä tuon muutoksia suoraan, mutta jos puolueviisarien trendit (kohti oikeistoa ja vasemmisto supistuu) vihjaa jotain niin entistä enempi ollaan panemassa painoa yksilön omaan niskaan. Eli menemmekö arvoiltamme amerikkalaiseen suuntaan?

Ehkäpä lähinnä vastaamme kysymyssarjoihin pätkääkään välittämättä kuinka koherentteja vastauksemme ovat.

"Kannan itse vastuuni". "Yhteiskunta on vastuussa minusta". Erittelemättä mitä tarkoitamme.

Olennaisin syy tässä ei nähdäkseni ole, että olemme tyhmistyneet vaan se, että kysymyssarjat ovat latteutuneet, tarkoitushakuistuneet ja niitä tulee niin taajaan, ettei juuri ketään huvita paneutua mitä itse puhuu, kuka kysyy ja mitä johtopäätöksiä tehdään.

Elämme totuuden jälkeisessä maailmassa. Sana korvaa aseet. Löysäsanaisen valta rinnastuu rynnärillään satunnaisesti taivaalle räiskivän valtaan verrattuna Rokan tuleen.

mks
Otsikko: Vs: Yleistä pölinää
Kirjoitti: Hippi - La 10.02.2018, 14:30:32
 
Mitähän ne kysymykset ovat olleet? On monia hyvinvointiin liittyviä asioita, jotka ovat pelkästään omissa käsissä ja on sitten niitä, jotka ovat aika paljon omissa käsissä, mutta edellytykset tulee yhteiskunnalta.

Olen ajankulukseni useammassakin "paneelissa", pääasiassa ne ovat markkinatutkimuksia, mutta esim. MTV3 on tehnyt näitä eri uutisiin tai maailmantapahtumiin liittyviä uutisgallupeja. Ongelma noissa kysymyksissä on, että vastaaja joutuu aivan liian usein vastaamaan väärin, kun oikeaa vaihtoehtoa ei ole tarjolla. Vähiten väärän vastauksenkin valitseminen on usein vaikeaa ja vaatisi tuekseen selityksen, mutta sille ei ole tilaa.

Noita Maikkarin tekemien kyselyjen tuloksia esitetään sitten uutisissa ja ei voi kuin hämmästellä, millaisia johtopäätöksiä niistä vastaukista on voitu vetää. Uutisessa ei mm. kerrota sanasta sanaan esitettyjä kysymyksiä, vaan pyöristetään asia kertovaan muotoon, jolloin se sävykin jo muuttuu oleellisesti.

Noissa tutkimustuloksista kertovissa uutisissa pitäisi olla vähintään linkin takana koko kysymyspatteristo ja mieluiten vastaukset niihin. Mutta taitavat olla "liikesalaisuuksia".