Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 4 5 ... 10
1
Politiikka / Vs: sotatalous
« Uusin viesti kirjoittanut mks To 04.08.2022, 18:26:36 »
"Pääsyinä maakaasun kohonneeseen hintaan on manner-Euroopan keväällä 2021 ehtyneet kaasuvarastot, Euroopan ja Aasian voimakkaasti kasvanut energian kysyntä, EU:n päästöoikeuksien ja hiilen korkea hinta, heikko sähköntuotanto tuuli- ja aurinkovoimalla sekä epävarmuus Nord Stream 2 -putken käyttöönoton aikataulusta."   (Ei YLE)

Yle kertoo ukrainauutisoinnin yhteydessä,  että maakaasun hinta on seitsenkertaistunut. Sanomatta miksi ja mihin verrattuna. Maakaasun hinta on nyt alempi kuin 2014 iikin aikana ja sama kuin 2017.

Kouvolan tankkauspisteessä maakaasun hina on korkeampi kuin biokaasun. Sinne tulee kaasua vain yhtä putkea pitkin. Gasum ilmoittaa toimittavansa biokaasua putkeen sen verran kuin sitä ostetaan. Urbaanilegenda kertoo, että kaasuauton moottori hajoaa, jos tankataan biokaasua - siis sitä yhtä ja ainoaa, jota putkesta tulee.

Meitä varoitetaan Venäjän hybridivaikuttamisesta. Liekö YLE Kremlin suorassa kontrollissa vai ainoastaan hyväntahtoinen idiootti.

mks

2
Tiukka vääntö / Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Uusin viesti kirjoittanut mks To 04.08.2022, 10:19:46 »
Rakkaudesta ääliöitä kohtaan  - löydettyäni toistuvasti itsenikin heidän joukostaan  -  olen vaihtanut argumentaationi strategiaa.

Vältän taktisista syistä ottamasta kantaa onko ilmaston lämpeneminen ihmisen hiilituprutuksen syytä.  Hyväksyn väitteen, että ilmasto heilahtelee sinne sun tänne.
Kysyn mitä voisi tehdä nyt ongelmiksi koetun helteen ja merenpinnan nousun torjumiseksi. Voisiko hiilidioksidin tupruttelun vähentäminen  auttaa?

mks
3
Politiikka / Vs: sotatalous
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ke 03.08.2022, 15:57:10 »
Osallistuin kokoukseen, jossa pohdittiin ovatko rakennussuunnitelmat kyllin valmiit, että urakkatarjouksia voi pyytää. Asiantuntijajäsen piti selvänä, ettei kiinteähintaista tarjousta voi nykyisen inflaation ja tarvikepulan aikana saada.

Ukraina on väestöltään 0.5% maailman väestöstä. 0,5% bruttokansantuoteesta. Ukrainan osuus kansainvälisestä vehnäkaupasta on 10%, kansainvälisen vehnäkaupan osuus vehnän kaupasta on 5% eli Ukrainen osuus vehnäkaupasta on 0.5%.

Olemme ymmärtäneet, että Venäjä saattaa harrastaa disinformaatiota.

Hmmm ... varovaisuutta ... ministeri Lintilä suosittelee varautumista leivän hinnan kaksinkertaistumiseen ... sotilaallisen erikoisoperaation vuoksi energian hinta ja Neste Oy:n voitot ovat nousseet pilviin ... Suomessa sähkon hinta on moninkertaistunut ...

Kukapa tässä kusettaa ja ketä? Ymmärtääkö YLE "hyödyllisen idiootin" osuutensa Venäjän infosodassa? 

mks
4
Politiikka / sotatalous
« Uusin viesti kirjoittanut mks La 12.03.2022, 21:06:51 »
Ministeri Lintilä uumoilee Suomen siirtyvän sotatalouteen ja ruuan hinnan kaksinkertaistuvan.

Maalaisliittolaisessa traditiossa kasvanut ilmeisesti hahmottaa sodan ajaksi, jolloin talonpojille sataa laariin oikein kunnolla ja ruokahuolto siirtyy mustaan pörssiin.

Arvaanpa, että Lintilän toiveajattelu on erheellistä.

Tietenkin monikin taho tulee käyttää epävarmaa aikaa hyväkseen, mutta tuplahinnoittelun normittaminen ministerin suulla saa kansan seuraamaan tarkkaavaisemmin elintarvikkeiden hinnoittelua.

mks
5
Päivi Räsänen:
"– (Oikeudenkäynti) kilpistyi kysymykseen, saako ilmaista sen uskonvakaumuksen, mikä Raamatun opetuksen mukaan on syntiä nimenomaan tässä seksuaalietiikassa, Räsänen sanoi.
– Jos sitä ei saa ilmaista, niin silloin uskonnonvapautta loukataan.
– Jos mentäisiin syyttäjän logiikan mukaan, oltaisiin kuin Kiinassa tai Pohjois-Koreassa uskonnonvapauden suhteen."Vastapohdintaa:

Herra Sebaot sanoo Samuelin suulla:
"Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit.”
1.Sam 15:3, kirkolliskokouksen 1933 käyttöön ottama käännös.

Aiheesta löytyy Tiia-Riitta Taskisen pro gradu  tutkielma vuodelta 2017:
https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/19225/urn_nbn_fi_uef-20180157.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tutkielma avaa Raamatun sanan tulkinnan moninaisuutta kristillisen tradition sisälläkin. Herra Sebaot on varsin epävakaa normilähde.
 
Sananvapautta kunnioittavakin sekulaari yhteiskunta on oikeutettu säätämään lakeja, joiden puitteissa Herra Sebaotin suulla puhuttu voi näkyä kiihottamisena kansanryhmää kohtaan. Sellaisia normeja säädettäessä kuullaan perustuslakivaliokuntaa ja noudattamista pohditaan tarvittaessa korkeimmassa oikeudessa. Uskonvapaus ei tee normeista Päivi Räsäsen uskomuksille alisteisia, mutta Päivi Räsänen on tietenkin varsin vapaa uskomuksensa valitsemaan ja niitä oikeudessa kaiuttamaan. Silti Päivi Räsäsen evankeliumeja arvioidaan yhteiskunnassa myös siitä näkökulmasta miten ne kanssaihmisiin osuvat.

mks
6
Kuperkeikka / melko turhaa mussutusta
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ti 21.12.2021, 21:03:36 »
Olen opetellut paahtamaan luppoaikana manteleita, maa-  ja cashew-pähkinöitä kohtuullisella menestyksellä. Yhteistä noille on, että ne ovat parhaimmillaan juuri ennen kuin palavat pilalle. Jos odotellessa käyn netissä, kaadan satsin rutiinisti roskiin. Toivon siis, että asianomaisia tuotteita saisi kaupasta optimaalisesti prosessoituina.

Kissa vieköön, mutta laadukkaasti paahdetut tuotteet ovat myös suolattuja.

Nähdäkseni prosessin osista paahtaminen vaatii ammattitaitoa (tai hetken katkoa netistä), mutta suolaaminen onnistuu hetkessä keneltä tahansa.

Tarvitaanko saltfreenut-liike vai asiaa edistävä ehdoton enemmistö EU-parlamenttiin, jotta tämä seikka korjaantuu?

mks
7
Politiikka / Vs: Hauskaa kuntavaalia!
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ma 08.03.2021, 12:36:27 »
THL teki hallitukselle "asiantuntijalausunnon" tai "laskuharjoituksen". Paperista saattoi saada käsityksen, että kuntavaalipäivänä 18.4.  uusia koronavirustartuntoja olisi (R=1.15 - R=1.35) 2600 - 11000 päivässä oletusarvoisesti. Oikeusministeri Henriksson tietenkin oivalsi heti, että vaalihuuma lisäisi yleisön liikkuvuutta eli kansanterveyssyistä vaaleja pitää lykätä. Ministeri Henrikssonilta puuttui "Fermi-looginen" tarkastelu.  Valaisen esimerkillä THL:n "laskuharjoituksen" näkökulmaa.

Jouluviikkoa edeltävällä viikolla ostin alkoholipitoisia juomia 20 eurolla. Jouluksi 40 eurolla. Uudenvuoden kekkereihin satsasin jo 80 euroa. Nyt mietin miten paljon minun tulee varata vapuksi ja juhannukseksi. THL:n mallilla Wappuun (viikko 17) pitää varata  10 485 760 euroa ja juhannukseen  (viikko 25) 2 684 354 560 euroa. Koska kassa ei ihan noita kestä, alan viimein ymmärtää tipattoman tammikuun syvällistä ideaa!

Eli mitä helvettiä!

Voidaanko THL korvata funktiolaskimella, jolla oikeusministerin sihteeri laskee eksponentiaalisen funktion taulukointia? Eikö hallituksen linjaamilla toimilla edes THL usko olevan mitään vaikutusta? Onko oikeusministerillä oikeus näkyä noin tyhmänä?

mks
8
Politiikka / Vs: Sääliksi käy USA:ta
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ma 08.03.2021, 12:05:17 »
Kuuden viikon kokemuksella arvioin arasti, että USA:ssa on nyt kaiken mullerruksen jälkeen sittenkin täysijärkinen presidentti.

Onnea vaan heille.

mks
9
Politiikka / Vs: Ratkaisun hetket
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ti 08.12.2020, 11:06:40 »
Ratkaisun hetket??

Kongressissa on 249 republikaanista edustajaa. Kun kysytään ja vastauksen puuttuessa etsitään muualla lausutuista kantaa  kenet äänestäjät valitsivat USA:n 46. presidenstiksi, jakauma on

- Trump 2,
- Biden 27
- ei tietoa 220

On tietenkin totta, että ennen valitsijamiesten kokousta ketään ei ole valittu presidentiksi. 220 vaikenevaa kansanedustajaa ei heijastaa tätä hienovaraista täsmällisyyttä faktojen käsittelyssä vaan pikemminkin pelkoa käsitellä niitä. 

mks
10
Tiukka vääntö / Vs: Dieselmoottorin kriisi
« Uusin viesti kirjoittanut mks To 12.11.2020, 11:17:00 »
Matti Kankareen kolumni Kauppalehdessä: Huhut dieselin ja bensa-auton kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja

(En halua tilata Kauppalehteä, joten luovuin yrityksestä vastata kirjoitukseen asianomaisella foorumilla. Se olisi ehkä ollut mahdollista, mutta en keksinyt  miten)


Lainaus
"Näinkö se menee: vale, emävale, tilasto – vai vale, emävale, kysely? Kauppalehti kysyi viime viikolla lukijoiltaan, minkä käyttövoiman he valitsisivat seuraavaan autoonsa.".

Vai tyhmä, tyhmempi - erehdystään tilaston tulkinnalla tukeva.

Lainaus
Vastauksia tuli ilahduttavasti toista tuhatta, tarkalleen 1 152 kappaletta, jota määrää ainakin poliittisissa kyselyissä pidetään jossain määrin luotettavana lukumääränä.

Mainiota!  Itse mestari Trump 23 000 valheen nelivuotiskaudellaan onnistui harvoin sullomaan yhtä monta harhautusta lyhyeen viestiin!

Siis meillä on tulkittavana informaatio 1 152 vastauksesta.

Emme tiedä sen paremmin mikä on todellinen kuin Kauppalehden tavoittelemakaan perusjoukko. Vastaajajoukko lienee Kauppalehden lukjoiden joukosta uuden auton hankintaa jotenkin jo hahmottaneista ne, jotka vaivautuvat vastaamaan.

Lainaus
... Amerikan-vaalit näyttivät taas sen, etteivät ne gallupit suuressa lännessäkään ole millään tavalla idioottivarmoja.

Näinpä!  Ääliöt ja keppihevosiaan laiduntavat toimittajat tulkitsivat niitä miten halusivat. Ja siis kuka pitikään 1 152 kappaleen vastauksia poliittisissa kyselyissä luotettavina.

Laajalti parhaaksi mielipidetutkimusten  koostajaksi tunnustettu FiveThirtyEight ennusti Trumpin voittavan 10% todennäköisyydellä ja teki vielä "idiooteille"  ohjaavan tulkinnan, etteivät he todennäköisesti ajaisi autolla sillalle, jonka ennustetaan romahtavan alta 10% todenäköisyydellä.

Gurun tappio vaaleissa ei poistanut vaihtoehtoisten totuuksien julistajia liikenteestä. Tämä oli odotuksen mukaista. Eihän Trump valhetta keksinyt vaan ainoastaan antoi sille markkinakasvot.

mks

PS: Kolumnissa oli nähdäkseni viittaus jossain määrin oikeaksi uskottavaan seikkaan. 21 vuotta vanhat käytöstä poistuvat autot saattavat heijastaa varsin vanhakantaista näkemystä autojen käyttövoimaksi.

Totuutta lienee etsitty ainakin 10 000 vuotta. Haku jatkuu. Median painoarvo haussa taitaa vähetä sitä mukaan kun laadukas journalismi riutuu kilpailtaessa klikkauksista, mainostajien suosiosta ja populismiin sortuvista tilaajista.
Sivuja: [1] 2 3 4 5 ... 10