Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 4 5 ... 10
1
Tiukka vääntö / Tyhjää puhetta?
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ti 09.06.2020, 14:05:13 »
Lainaus
TEEMU KLINGBERG
Tekniikka ja talous:

https://www.tekniikkatalous.fi/kumppaniblogit/nevel/visio-tulevaisuuden-tehtaasta-suljettuun-kiertoon-perustuvan-teollisuustuotannon-ymparisto-ja-kustannushyodyt/20de20eb-7f70-4143-b2a1-e220394a67f5

Kuinka tyhjältä tuo tuntuukaan!

Lainaus
Suljetun kierron tehtaissa teollisuusyritykset hyödyntävät aiemmin hyödyntämätöntä tai sivutuotteiksi menneitä materiaaleja uuden tuotannon käyttövoimana. Tämä säästää materiaaleja ja parantaa tuotannon tehokkuutta. Näin hyödyntämättömästä jakeesta tulee arvokas resurssi, tehtaiden tuotanto saadaan kestävämmälle pohjalle, ja voittajia ovat niin yritykset, ympäristö kuin koko yhteiskuntakin.

Maapallo on varsin pitkälle suljetun kierron tuotantolaitos. Sillä skaalalla ongelmia ei voi juurikaan ulkoistaa. Pienemmissä yksiköissä ulkoistaminen kannattaa, ellei siitä veloiteta.

Mikäli ongelman ulkoistaminen veloitetaan täysimääräiseasti,  sen ratkaisu ulkoistetusti ja erikoistuneesti on usein tehokkaampi tapa kuin ratkoa itse. "Tehtaan" rajapinnnalla ei ole tässä oikeastaan muuta merkitystä kuin ratkaisun hinnoittelun tuleminen näkyvini. Ulkoistamisen alihintainen estäminen on olennaista.

Lainaus
Koneoppimista ja ihmisälyä

Koneoppimisella voi kaupitella mitä tahansa, koska tuote on inherentisti määrittelemätön.

Nykyisin moni luottaa pikemminkin parviälyyn. Monen toimijan dialogissa sille on enemmän tilausta kuin yhteen täydelliseen vaikkapa esimerkiksi tieteelliseen materialismiin perustavassa gigayksikön ratkaisussa.

Lainaus
Automaation ja koneälyn ansiosta inhimilliset virheet ja tehokkuusvaihtelut jäävät pois.

Näillä uskomuksilla me kai otimme jo 1960-luvulla käyttöön fuusiovoiman  ja virheettömän koneellisen tulkkauksen.

mks
2
Ylläpidon nurkka / Vs: Rekisteröityminen
« Uusin viesti kirjoittanut Admin Ma 25.05.2020, 20:08:42 »
Sen kunniaksi, että viiden tuhannen hylätyn rekisteröitymisen raja ylittyi, kerrattakoon, että " rekisteröintipyynnöt tyyliin nimimerkki "vuweqaxa" osoitteesta "uqoyuyaq@asdfasdfmail.net" hylätään suoraan."

Saavathan robot noita höpöjään postailla, mutta mahdollinen harvinainen oikeasti kirjautumishaluinen välttäköön outoja nimimerkkejä ja osoitteita.

Admin
3
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks Su 24.05.2020, 12:24:08 »
YLE kysyy: "Miksi Marinin hallituksen on ollut vaikea viestiä koronalinjaansa?"
https://yle.fi/uutiset/3-11365166

Kysymys sisältää piilo-olettaman.

Selostuksessa hallituksen linja saadaan näyttämään epäselvältä, kun jokainen mielipide-ero hallituksen sisällä, asiantuntijoiden kesken ja hallituksen sekä asiantuntijoiden välilllä nostetaan tikun nokkaan. Median klikkauttelustrategiassa kai vaihtoehtona olisi syyttää keskustelun tukahduttamisesta ja "ainoan oikean" kannan kanonisoinnista Pohjois-Korean mallin mukaan.

Lähiympäristössäni ja mielipidemittausten mukaan laajemmaltikin hallitusta kiitetään selkeästä tiedottamisesta. Vastakkaisia kantoja edustavat Petteri Orpo poliittisella sivuraiteellaan sekä tuohon poliittiseen pintamussutukseen pureutuva media. Kun suuren yhteiskunnallisen katastrofin substanssin erittely osoittautuu medialle ylivoimaiseksi, ratkaisuna on revitellä otsikoissa yksittäisten henkilöiden mielipiteiden mikroeroja ja - kuten nyt YLE - luetteloida laajoja luetteloja sanontojen eroista taustakeskusteluissa vaikka ulos on tullut yksimielinen poliittinen valinta.

Oikeampi kysymys siis olisi: Miksi YLE markkinoi käsitystä Marinin hallituksen ongelmista koronaviestinnässä?

mks
4
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks La 16.05.2020, 20:06:35 »
Itse olen halukas valitsemaan sairastuvuudeksi 40% ja oireettomuuskertoimeksi 3, jolloin päädyn sairastuvien määrään 2 000 000 ja jo sairastuneiden määrään 7 000.  Näillä luvuilla nyt valittu linja kestäisi 300 vuotta, ...

Nyt näkyy THL:kin päätyvän suunnillen kertoimeen 3.

Laumasuojaan menisi siis nykytahdilla parisataa vuotta. Koska väki kuitenkin vaihtuu, ei suojaa saavuteta koskaan. Asetamme toivon rokotteeseen ja/tai luonnonvalintaan.

mks
5
Politiikka / Orpon mollausta
« Uusin viesti kirjoittanut mks La 09.05.2020, 20:15:47 »
Tässä on päivän huolta historioineen laitettuna ensisijaisesti Petteri Orpon piikkiin.

Huoleni:

Covid-rintamalinjan konsensus alkaa rapautua talouden ongelmiin ja poliittiseen "ken on maassa kaunehin" -taikapeilitykseen Sanna Marinin ollessa Lumikkina.

Historiaa:

1996 Suomessa toteutettiin Jouko Bakmannin (sd) ajama "lääniuudistus", jonka piti tuoda 65 Mmarkkaa vuodessa säästöä, mutta taisi sittenkin vain lisätä kuluja ja huonontaa toimintaa.

2005 kuntaministeri Hannes Manninen (kesk) lausui alkusanat "PARAS"-hankkeelle, jossa sittemmin alle 20 000 asukkaan kunnat - siis keskimääräisesti soten kustannustehokkaimmin hoitaneet - velvoitettin kokoontumaan yli 20000 asukkaan rakenteiksi soten hoitoa varten.  Nuo rakenteet käytännössä muodostuivat paikallisen keskuskaupungin ympärille ja "parhaat käytännöt"  korvautuivat laajalti keskuskaupungin byrokraattisilla käytännöillä ja jäsenkunnista sote-osaajat siirtyivät kuntayhtymien tai vastaavien palkkalistoille.

2009 viideksi supistuneet lääninhallitukset korvattin seitsemällä "aluehallintovirastolla" (AVI).

Viimeisen vuosikymmenen ajan on sommiteltu soteuudistusta, joka ei ole toteutunut. Ensin sen ryssivät Henna Virkkunen (kok) ja Maria Guzenina-Richardson (sd) alistamalla hankkeen kuntaliitoskiimalle.  Sitten sen ryssi  Petteri Orpo ajaessaan tai salliessaan Paula Risikon ajaa terveydenhuollon asiantuntijoiden vastalauseista ja juridisista ongelmista piittaamatta terveydenhuollon yksityistämistä.

Soteuudistuksen tyriminen jätti keskiportaan eli alueellisen hallinnon kaaokseen, kunnallista sotehallintoa jäi vain muutamalle suurimmalle kunnalle.
Koronaviruksen hallinnan velvoittavia määräyksiä antaa ensisijassa alueen AVI. Sen kanssa hallinnolliseen hiileen pitäisi saada puhaltamaan myös mm ELY,  Valvira, palo- ja pelastus sekä sote-kuntayhtymä tai muu vastaava.

Tämän päivän asiaa:


Petteri Orpo lupasi "maailman parhaan soten, jossa kaikki ongelmat on ratkaistu" , mutta ryssi sen piiloagendallaan (kaikki sen kyllä näkivät) ja niin kenttä jäi kaaokseen.

Nyt Petteri Orpo etsii henkensä hädässä jotain, mistä kritisoida maan hallitusta ja
- haluaisi alueellisia ratkaisuja. Siis hoidettuaan alueelliset rakenteet kaaokseen. Ja haluaa, vaikka nimenomaan AVI:t käytännössä tekevät velvoittavia ratkaisuja.
- haluaisi avoimuutta ja parametreja esiin vaikkei ilmeisesti ole edes jaksanut lukea monista asiantuntijamielipiteistä koostettua 80-sivuista yhteenvetoa.
- haluaisi selkeää puhetta, jotta yleisö voisi luottaa ja nukkua yönsä rauhassa.  Indoktrinoi kuitenkin väitteillä  hallituksen hämyilystä nostaakseen maksimaalisesti epäluottamusta ja huolta yleisössä.
- haluaisi hengityssuojaimet pakollisiksi. Näin hänen puheissaan saataisiin kotimainen suojaintuotanto käyntiin ja riskryhmäläiset pois karanteenista. (*)
"Piiloagenda" on jälleen kaikkien nähtävänä: Petteri Orpo ei selvästikään aja mitään koronavirusongelman ratkaisua vaan tuskailee Sauli Niinistön ja Sanna Marinin kansansuosiota.

Petteri Orpo ja Donald Trump muistuttavat ainakin yhdessä suhteessa toisiaan:  Ensivaikutelmana he ovat asiasisällöstä täydellisesti pihalla. Tämä voi toki olla harhapäätelmä. Ehkäpä kumpaakaan ei vain kiinnosta toiminta pandemian hillitsemisen monimutkaisen logiikan mukaan vaan ainoastaan kilpailijoiden löperön häpäisyn ja omien nelisanaisten iskulauseiden poliittinen markkina-arvo.

mks

(*) Orpo sanoo maskien arvon tulleen tieteellisesti toteen näytetyksi kun 50 maata on asiantuntijoihin nojaten määrännyt maskeja käyttämään. Tässä Orpo kanonisoi logiikan, jolla Hiroshima pommitettiin: Japani oli antautumassa, sotilaat pitivät pommitusta tarpeettomana, mutta Truman poliitikkona pelkäsi vaikeasti kumottavia jälkipuheita turhista omien sotilaiden tapattamisusta ellei valmiiksi saatua pommia käytetä. Asiantuntijalausuntoonkin pohjaava poliittinen päätös on politiikan, ei substanssin osaamisen ilmaus. Politiikassa maskipakko määrätään, jos potentiaaliset äänestäjät luulevat siitä olevan hyötyä. Tästä syystä politiikassa fiksuus voi olla haitaksi, koska fiksu ei selkäytimellään koe miten iso osa äänestäjistä luulee.

Hengityssuojaimista on oikein käytettynä kiistatonta hyötyä ympäristölle, jos kantaja muutoin pärskisi virusta holtittomasti. Tavallisista suojaimista ei juurikaan ole hyötyä sisäänhengityksessä aerosolina kulkevia viruksia vastaan. Pitkään tai muuten osaamattomasti käytetty suojain voi jopa lisätä tartuntariskiä. Hyötyjen ja haittojen suhde on käyttäjästä ja käyttötilanteesta riippuva.

Karanteenin omaisissa oloissa elävä riskiryhmäläinen erittää virusta ympäristöönsä oletusarvoisesti vähemmän kuin aktiiviväestö. Sen sijaan tartunta on riskiryhmäläiselle vaarallinen. Hyvä arvaus on, että riskiryhmäläisen kannattaa ensisijaisesti pysyä kotona maskin kanssa tai ilman. Tässäpä avautuu merkittävän tutkimuksen paikka: Katsotaan ikä- ja toimintakykyvakioidusti mikä on rokotteen markkinoille tuloon mennessä kuolleisuus
- niillä riskiryhmäläisillä, jotka intoutuvat Orpoon luottaen lähtemään maski naamalla maailmalle palloilemaan ja
- niillä, jotka eivät niin tee
6
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks Pe 08.05.2020, 22:21:10 »
Paikallisen "hyvinvointikuntayhtymän" tiedote äititienpäiväuhasta selviytymiseksi:

"Ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden palveluyksiköiden piha-alueille on erikseen merkattu alue, jossa kohtaamiset järjestetään turvallisuudesta huolehtien sään niin salliessa. Jotta tapaaminen voidaan järjestää, läheisillä tai asukkaalla ei saa olla hengitystieinfektioiden oireita.

Lisäksi vähintään kahden metrin etäisyys on pidettävä koko tapaamisen ajan. Tapaaminen voi kestää ikääntyneiden asukkaiden kanssa enintään 15 minuuttia. Vammaisia henkilöitä tavatessa tapaamisaikaa ei ole rajattu.

Fyysistä kontaktia ei tapaamisissa voida mahdollistaa, jotta asukas ei altistu mahdolliselle virukselle. Läheisyyttä ja kaipausta on osoitettava muilla keinoin."


Sääennusteen mukaan "hyvinvointikuntayhtymän" keskuskunnassa äitienpäivänä on kaunis kevätsää, joten piha-alueelle erikseen merkatulla alueella voi siis äitiä (tässä ja jatkossa äidin sijalla myös isä), äidinäitiä ja tai äidinäidinäitiä yli kahden metrin etäisyydeltä kaivata.

Olipa kerran  89-vuotias nainen, jolla oli yhteensä 42 lasta, lastenlasta ja lastenlastenlasta. Toukokuussa 2020 vanhus täyttää - jos Jumala suo - 90 vuotta. Hänen toiveensa on, että koko joukko voi vielä kerran kokoontua yhteen ennen kuin on hänen yleisen kokemuksen mukainen poistumisensa aika.

Pitääkö tässä valtakunnan hallitusta häiritä vai voiko aluehallintovirasto antaa luvan synttäreihin? Lain mukaan AVI on asiassa troimivaltainen.

Jostain näkökulmasta vanhuksen toive on itsekäs: Hänhän ei piittaa lasten, lastenlasten ja lastenlasten terveydestä vaan katsoo asiaa ainoastaan oman jo vähissä olevan aikansa näkökulmasta.

Onko tähän kysymykseen olemassa tieteellinen vartaisarvioitu ratkaisu? Petteri Orpo arvatakseni katsoo 50 valtakunnassa tehdyn poliittisen ratkaisun riittävän tieteelliseksi perusteeksi, että OK kunhan vanhus käyttää mahdollisessa juhlassaan kotimaista tuotantoa olevaa kasvomaskia.

mks
7
Kuperkeikka / Vs: Ruoanlaitto
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ma 27.04.2020, 22:12:13 »
Koska paikallinen naisnäkökulma rientää töissä ja patriarkaalisen stereotyypin mukaisesti itse vanhempana jo eläkkeellä, työnjakoomme kuuluu ravintopuolella, että
- tyhjennän tiskikoneen,
- hoidan kauupareissut ja
- teen sapuskan.
Viikonloppuna paikallinen naisnäkökulma halusi erityisistä syistä ottaa ruokavastuun. Resurssikonsultaation peruasteella hain pakasteesta 500g jauhettua lampaan lihaa.
Lauantaina oli  "lammaskiusausta".
- 250g lammasjauhelihaa
- 2 dl ruokakermaa
- 400 g pakasteperunasipulia
- 100 g vuohenjuustipa (Sainte Maure)
- tuntematon runsas määrä rosmariinia
- mustapippuria
- EI VALKOSIPULIA
paistettuna 40 min 200 asteessa.

Olipa osuvaa, vaan sunnuntaina oli
puikulaperunoista tehdyn muusin kanssa pihvejä
- 250g lammasjauheluihaa
- 150g punajuurta raastettuna
- 2 kananmunaa
- 0.5 dl korppujauhoa
- rosmariinia tarpeeksi
- suolaa
- mustapippuria
ja kastikkeena 
- 1 dl turkkilaista jugurttia
- 0.1 dl piparjuuritahnaa
- 0.05 dl makeaa sinappia
- mustapippuria
- hiukan minttua
sekä pöydässä höysteeksi maustekurkkua

Hyvä viikonloppu! Melkoinen haaste arkikokkaukseen!

mks
8
Kuperkeikka / Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ma 27.04.2020, 20:34:21 »
Lainaus
YLE:
"Osakeanalyysien tekeminen on nuorten leijonien työtä – ja maailman kilpailluin markkina"
MItä mahtaakaan YLE tarkoittaa "kilpaillulla markkinalla"?

Lainaus
"– Meidän pitää todistaa riippumattomuutemme sijoittajille joka päivä pörssissä. Parhaiten me todistamme sen olemalla oikeassa suosituksissamme niin, että asiakkaat saavat ylituottoa sijoituksilleen, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo."
Kokemukseni mukaan heidän roolinaan on antaa omille asiakkailleen yhtä tietoa ja kaiuttaa julkisuuteen päinvastaista.
Jos markkina on "kilpailtu" nykyisessä  mielessä eli  analyytikot eivät osaa osoittaa keskiarvoa parempaa tuottoa,  taustalla voipi olla
- täysin kilpailematon epäpätevyys,
- oman sisäpiirin position edistäminen ennen asiakasta,
- silkka moraalittomuus/rikollisuus,
- lyhyellä tähtäyksellä huono onni tai
- sortuminen ovelampien kelmien harhautukseen

Itse pidän "kilpailtuna markkinana" sellaista, jossa lisäarvo jaetaan asiakkaan ja toimijan välillä asiakkaan eduksi. En siis sitä, että lisäarvoa ei synny tai se kupataan pääosin asiakkaalta.

Lainaus
Vesa Puttonen:
"– Maailman kilpailluin markkina on pystyä ennustamaan osakekursseja. Analyysiyritykseltä lähtee pohja pois liiketoiminnasta, jos se on systemaattisesti väärässä"

Jaa ....  Vesa Puttonenpa saa paasata julkisuudessa edelleen kuin Delfoin oraakkeli konsanaan!

mks


9
Politiikka / Vs: Ostetaanpa lentsikoita
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ma 27.04.2020, 10:29:48 »
Tonttujoukko hiiviskelee varpahillaan ... virhe johtui siitä, että yritys pääsi rekisteriin odotettua nopeammin ja karanteeniaika ei ehtinyt täyttyä. Kuiske kuuluu ... kuinka JAS Gripen olisi putoamassa pois heti aluksi.

Ettei vain järki sammuisi ensimmäisenä ja veitikkaiset rientäisi sillan alle ehtimättä kertoa miksi valinta kohdistuu maallikolle huonoinpana valintana näkyvään malliin FX35.

Käykö tässä niin, että koronaviruksen särkiessä lupaa kysymättä valtion miljardin euron velkaantumiskiintiön 13 - 25 miljardia eurolla, 10 - 30  miljardin lisäkupru hävittäjähankinnan elinkaarikustannuksissa alkaa monille vuosille jakautuvana näyttää hyttysen ininänä uskotellun "puolustuskyvyn" hinnassa.

Olipa kerran naispuolinen puolustusministeri, jonka pään kenraalit pistivät mennen tullen pyörälle. Sanna Marinin etu lienee, että hän ikänsä, ulkonäkönsä, intelligensinsä ja kansansuosionsa vuoksi on resistentinpi kenraalien imartelulle ja oletusarvoisesti kenraalit joutuvat miespuoliselle puolustusministerille käyttämään suostuttelussa edes etäisesti faktoilta näyttäviä argumentteja.

mks
10
Kuperkeikka / Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Uusin viesti kirjoittanut mks La 25.04.2020, 20:41:25 »
YLE uutisoi:

https://yle.fi/uutiset/3-11322239

Tästä eivät lööppilehdet paljoa alle pääse!

On siis koronakuolemaa, on kaaosta, on hälyttyneitä tahoja.

Journalismista ei tietoakaan.

mks


Muok:

Saamani palautteen vuoksi selvennän:

Journalismilla tarkoitan ammattitaitoista tiedon keräämistä, erittelyä ja tiivistämistä jaettavaksi sellaiselle yleisölle, jolla ei ole kykyä/viitseliäisyyttä perehtyä asiaan siten, kuin tehtävään nimenomaisesti palkatulta henkilöltä tulisi voida odottaa.

Journalismilla en tarkoita erityisosaamista - en edes akateemisten opintojen tarkoituksellisesti kerryttämää - kirjoittaa lööppejä ja artikkeleita siten, että suostuttelevat ilmaisut ja provokaatiot tuottavat runsaiden klikkausten avulla oheismainonnalle lisäarvoa.

mks


Sivuja: [1] 2 3 4 5 ... 10