Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10
41
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks Su 12.04.2020, 07:52:31 »
- nykyiset tai tiukemmat rajoitukset ovat voimassa yli vuoden verran ja/tai
-  testivälineistön nopea kehitys mahdollistaa spesifimmän rajoittamisen ja/tai
- arjen paine ajaa poliitikot hyväksymään epidemian nopeamman kulun

Nyt alkaa jo kuulua uusia lähestymistapoja.

USA:ssa epidemiologit haluavat  muttaa taloudellisesti tuhoavat summittaiset puolikaranteenit spesifeiksi. Samalla he vaativat paljon suurempaa panostusta tartuntaketjujen selvittämiseen myös tavoilla, joita "vapaa maailma" ei ole tottunut hyväksymään kuin markkinoijien ja rikollisten välineinä.

Ruotsissa on esillä mielenkiintoinen argumentti: Jos ennen epidemian karkaamista pistetään Suomen, Norjan ja Tanskan tavoin kaikki peliin, yleisön kärsivällisyys on jo kulutettu, kun kurinalaista ohjeiden seuraamista oikeasti aletaan tarvita.

USA kulkee omaa antiikin draaman uraansa, koska D Trumpin vaalikampanjan iskulauseinen logiikkaa ja laajan maan eri osien toisistaan eroavia tarpeita ei voi sovittaa yhteen.  Jos presidentin itsekehu ja WHO:n sekä oman maan demokraattisten kuvernöörien syyllistäminen olisi epidemiologisesti toimivaa, USA ei olisi pallomme huonoimmin viruksen kanssa pärjäävä maa.

Itse näen, että USA:n epidemiologien käsitys yhdistettynä ruotsalaisten mahdolliseen oivallukseen voisi olla toimiva. 

Alustava ehdotus ohjelmaksi:

-  alle 50 vuotiaiden sallitaan kulkea missä vain ja töissä vapaasti. Heistä iso osa sairastaa, paranee ja elää sitten koronakatastrofin jälkeisessä maailmassa, jossa virus ei pärjää, kun liian monilla on immuniteetti.
- 50 - 70 vuotiaisiin sovelletaan suunnilleen nykyisiä säännöksiä
- yli 70-vuotiaat ja muista syitä "riskiryhmäläiset" velvoitetaan "karanteenia vastaaviin oloihin" odottaman rokotteen auvoa. Lähinnä siksi, etteivät muut kovin kauhistuisi.
-  suurten joukkojen kokoontumisen lukumäärän ylärajaa säädellään tehohoitopaikojen täytösasteen mukaan.
-  valjastetaan jo nyt laajalti käytössä olevat yksilöä halventavat tekniikat (valvontakamerat + kasvontunnistus, GSM-paikannus, bonuskorttien ostoseuranta) ihan julkisesti avustamaan epidemian spesifiä sammuttamista.

Yksityisyyden loukkaamisen hurskaasti kaiutettujen rajauksien ja yleisön paranoidisiksi määriteltyjen käsitysten välisen ristiriidan häivyttäminen raikastaisi jo sinällään ilmapiiriä!

mks
42
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ti 07.04.2020, 23:22:20 »
THL:n lukujen mukaan optimistinen arvio on, että covid-19 virus sairastuttaa 20% suomalaisista eli miljoonan verran. Niin ikään optimistinen arvio on, että oireettomia on 20-30 kertaisesti sairastuneiden määrä.  Kun nyt diagnosoituja on 2300, sairastuneiden määrä on optimistisen arvion mukaan suunnilleen 70 000 eli jäljellä oleva sairastaminen on luokkaa nelitoistakertainen nyt nähtyyn verrattuna. 

THL:n "pessimistisillä luvuilla (60% ja 20 kertaa) jäävuori on  3 x 1.5 x 70 000 eli 63-kertainen.

Itse olen halukas valitsemaan sairastuvuudeksi 40% ja oireettomuuskertoimeksi 3, jolloin päädyn sairastuvien määrään 2 000 000 ja jo sairastuneiden määrään 7 000.  Näillä luvuilla nyt valittu linja kestäisi 300 vuotta, mikä ei tietenkään toteudu, koska

- rokote tulee markkinoille ensi vuonna ja
- suhteemme koronavirukseen muuttuu viikko viikolta ja
- jo sairastaneille tulee erivapauksia ja
- ilmenee - kuten kaikissa sodisa - seikkoja, joita ei ennalta näe

Siitä, mitä ei vielä ole ääneen sanottu, voidaan aavistaa, että

- nykyiset tai tiukemmat rajoitukset ovat voimassa yli vuoden verran ja/tai
-  testivälineistön nopea kehitys mahdollistaa spesifimmän rajoittamisen ja/tai
- arjen paine ajaa poliitikot hyväksymään epidemian nopeamman kulun

Ken elää, se näkee

mks
43
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut MrKAT La 28.03.2020, 22:54:29 »
Minä en itse asiassa ole varma kuulunko riskiryhmään vaikka niin oletin koska kausi-influenssaan nähden kuulun, kun THL on nostanut covid-19 riskiluettelossa rimaa osin korkeammalle. Käytännössä pienemmät riskini summaten ja keuhkotoiminnan heikentymisen huomioiden katson ainakin jossain määrin kuuluvani. Vajaa kuukausi sitten aloitin vielä "hengästysliikunnan", jotta kestävyyskuntoni ja keuhkokuntoni kohoaisi.

Olen vähentänyt huolellisemmalla ostosten suunnittelulla kauppareissut alle puoleen aikaisemmasta.

Kun lähden kauppaan, pidän mukanani kaksi paria puuvillakäsineitä. Ensimmäisellä kerään tavarat kaupassa ja makselen kassalla. Toisen otan käyttöön kotimatkalle, jotten koskettelisi kasvojani kaupassa käytetyillä käsineillä. Kotiin tultuani levitän ostokset tarkoituksenmukaisesti niin, ettei niihin tarvitse pariin tuntiin koskea, laitan käsineet ilmavasti naulaan ja pesen käteni huolellisesti.
Ennen kävin 2x viikossa, nyt 1x ja sain lyhennettyä ostoshaahuiluani 33 minuutista 25 minuuttiin. Minulla on vuoden ajan ollut mukana tietokoneella printattu ostoslista josta ruksannut pikku viivoilla uuden sarakkeen mitä pitää ostaa mutta nyt tein kirjekuoren taa vielä ostoskartan vähän kuin rallikuskin nuotit jolla pyrin ostoskärryllä "hurjastelemaan" mahdollisimman nopsaan hyllyt läpi. Ostoskärryjen kahvan päälle laitan mukaan tuomani pahvikourun, jottei ostosrukkaset kerää jo heti alussa siitä viruksia ostoksieni päällyksiin.   Naamassa on FFP2-tason hengityssuoja.
  Ostokset tehtyäni riisun rukkaset autossa varoen ja otan toiset rukkaset. Kotona niillä toisilla rukkasilla laitan ostokset hyllyihin, kylmään jne. Toki kädet pesen käsidesillä välillä.
Lopuksi laitan nämä saastuneet rukkaset ja FFP2-suodattimen uuninpankoille kuumuuteen/lämpimään jossa 7 päivässä coronavirusten pitäisi olla tuhoutuneet (ns. passiivinen virusdesinfektio) kun seuraavan kerran käyn ostoksilla.
  Tästä lähin pitää vielä laittaa rilleihin sivusuojat ettei mene silmään ja olla tarkempi vaatteiden ja hatun/myssyn kanssa, jotta laittaa nekin "kuivumaan" 7 päiväksi varoen ettei virushiukkasia leijuu suuhun tai nenään.

Viikolla olin vahdissa postilaatikoston lähellä nähdäkseni postilaatikon täyttöä ja järkytyin kun postimies ilman suojia paljain käsin paljaalla naamalla työnti posteja luukkuihin.  Olin aavistellut tätä ja jo viikon pari olen laittanut postin kuumalle uuninpankolle tai uuniin "kuivumaan"* vähintään 2-3 tunniksi (tänään 5 tunniksi).
 
Suurin ongelma minunlla ja läheiselläni suuririskisellä sukulaisella (olen käytännössä omaishoitaja ainakin nyt) on että meidän molempien pitäisi käydä terv. keskuksen TT-verikokeissa(Marevan) vähintään 1 kk välein. Olen joskus muinoin löysäillyt pahasti että tullut 2-3 kk välejä ja saanut siitä toruja mutta nyt pitää harkita ottaako tahalleen pitkiä rokuleja molemmat (2 iäkästä läheistäni jo pelottaa nämä verikokeet ja laistaneet jo). Riskilaskennalla kannattaisi jättää melkein käymättä?

*Sars-coronavirukset (tai osat) kestäneet 28 pv nollalämpötilassa, 7 pv huoneen lämpötilassa joten extrapoloin että kuumassa vielä vähemmän kestävät. Toisissa kokeissa pahvissa kestänyt vuorokauden, vissiin huoneen lämpötilassa. Kuivuus, alkoholi ja saippua ovat coronavirukselle myrkkyä.
44
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks La 28.03.2020, 14:27:39 »
Trumpin strategia ehkä on, että virus iskee vain demokraatteihin. Eihän hänessäkään ole tartuntaa.

Jos republikaatit päättävät luottaa presidenttiin ja demokraatit tri Fauciin, niin syksyllä kai siten vaalitulos kertoo kannattiko tartuntatautikriisissä tehdä henkilökohtaiser valinnat poliitikon vai epidemiologin ohjeiden mukaan.

mks
45
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut Patu La 28.03.2020, 09:27:03 »
Trumpin strategia ehkä on, että virus iskee vain demokraatteihin. Eihän hänessäkään ole tartuntaa.
46
Vapaa hahmotus / Vs: koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks Pe 27.03.2020, 06:49:21 »
USA ohitti Kiinan ja Italian koronaviruksen määrässä ja tartuntojen lisääntymikäyrä on suurista maista jyrkin. Trumpin kannatus on noussut korkeimpaan lukemaan 3 vuoteen. Trump haluaa siirtää vastuun koronaviruksen leviämisesti paikailisille viranopmaisille ja samalla toivoo ääneen, että ihmiset pääsiäisenä täyttävät kirkot.

Voi käydä niin, että Trump saa nyt lisää päätään pensaassa pitäviä kannattajia, joita kuitenkin ehtii siirtyä ennen vaaleja ajasta ikuisuuteen enemän kuin epidemiologien neuvoihin luottavia.

mks
47
Vapaa hahmotus / koronavirus
« Uusin viesti kirjoittanut mks Ke 25.03.2020, 22:53:45 »
Kuulun "riskiryhmään".  Oletan kohtaavani covid-19 viruksen vuoden kuluessa.  Optimistisimmassa skenaariossa  tapaan sen rokotteeksi muokatussa muodossa. Todennäköisyys lienee luomutapaamisen puolella ja vielä lääkityksellisesti aseettomana. Maan hallitus näyttää työskentelevän sen eteen, että oletukseni on pessimistinen, vaan enpä ole varma,  että THL:n skenaariot ovat paljoakaan omaa näkemystäni positiivisempia.
 
On ilmiselvää, että epidemian hidastaminen vähentää riskiä terveydenhuollon hallitsemattomasta ylikuormituksesta.

On perin epäselvää miten tämän epidemian taloutta heikentävät vaikutukset törmäävät lisäreurssien tarpeisiin.

1990-luvun lamassa valtio antoi pankeille vapaan piikin ja pankit ymmärsivät lahdata riskinsä siihen. Toivon, että jotain on opittu. Nyt yrittäjien riskien kantamiseen tulee koota verottaja, pankit, vuokranantajat, ammattiliitot ja erityisen velvoittavasti ne tahot, jotka säätävät kuormia. Elinkeinoelämän sääntelyä tarvitaan, mutta sääntelijällä pitää olla säädöksistään jokin museoviraston hurskastelevaa mielivaltaa korkeampi vastuu.

Tämä riittänee kaikkien tuntemasta yleisestä pölötyksestä. Siirryn omaan arkeeni.

Yleinen terveydenhuollon dogma on, että hyvä käsihygienia alentaa tartuntariskiä 20%. Tuo luku - eli viidenes - lienee varsin epävarma. Olennaista on, ettei "hyvä käsihygienia" ole kovinkaan tehokas ase. Se on hyödyllinen, koska haitat ovat vähäiset ja myönteinen vaikutus on kiistaton.

Jos "hyvän käsihygienian" suojaamana lähtee after ski bileisiin sosiaalistumaan, nostaa tartuntariskin moninkertaiseksi. Siksi on hyvä tietää "hyvän käsihygienian" perin rajallinen teho.

Kuten ihmisten enemmistö, en pysty elämään ilman ruokaa ...  ja jotain muutakin juomaa tekee joskus mieli vaikka porakaivosta tuleekin ihan koronatonta vettä.

Olen vähentänyt huolellisemmalla ostosten suunnittelulla kauppareissut alle puoleen aikaisemmasta.

Kun lähden kauppaan, pidän mukanani kaksi paria puuvillakäsineitä. Ensimmäisellä kerään tavarat kaupassa ja makselen kassalla. Toisen otan käyttöön kotimatkalle, jotten koskettelisi kasvojani kaupassa käytetyillä käsineillä. Kotiin tultuani levitän ostokset tarkoituksenmukaisesti niin, ettei niihin tarvitse pariin tuntiin koskea, laitan käsineet ilmavasti naulaan ja pesen käteni huolellisesti.

OVH-hosting pitää tästä palstasta huolen pari vuotta vaikka strategiani pettäisi.

mks

48
Tiukka vääntö / Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Uusin viesti kirjoittanut MrKAT Ke 11.03.2020, 23:40:14 »
Joo mutta nyt todistuu että ihminen vaikuttaa ilmakehään.
Ja tarkemmin sanoen ihmistä miljoonia kertoja pienempi viruseliö voi ihmisen kautta vaikuttaa NO2 pitoisuuksien romahdukseen Italian ilmassa kuten tässä kuvasarjassa:
https://twitter.com/SanGasso/status/1237775200852246529
49
Tiukka vääntö / Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Uusin viesti kirjoittanut Patu Ke 11.03.2020, 19:29:16 »
Koronavirus aikaansaa päästöjen alenemisen mutta ei rakenteellisia muutoksia. "Hyvässä lykyssä" elinkeinoelämä toipuu vuodessa parissa ja kun kassa tyhjeni jäävät ympäristöinvestoinnit tekemättä.
Öljykin halpeni.


50
Tiukka vääntö / Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Uusin viesti kirjoittanut MrKAT Ke 11.03.2020, 18:56:50 »
Koronavirus tekee nyt sen mitä päästökaupat, lentohäpeät, lentoverot tms poliittiset toimet ei pysty kuin haaveissa. Samalla jännä empiirinen koe miten Kiinan päästöjen romahdus on näkyvä erilaisissa ilmakehän mittauksissa.

Sivuja: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10