Kirjoittaja Aihe: Ilmastomuutoksen sokkeloita  (Luettu 100116 kertaa)

mks

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 366
Ilmastomuutoksen sokkeloita
« : Ti 29.09.2015, 19:15:43 »
Vuosi vuodelta CO2-päästöjen tupruttelusta johtuva ilmastomuutos näkyy aina vain useammalle todellisena tapahtumana. Viimeisen viiden vuoden ajalta ainakin seuraavat lämpenemiseen liittyvät debatit ovat kallistuneet muutoksen puolelle, mm:

- sanottin, että lämpeneminen pysähtyi 2000-luvun alussa. Osoittautui, ettei lämpeneminen pysähtynytkään vaan ainoastaan pintalömpöjen nousu hidastui ja kyse oli La Ninja-ilmiöstä, johon liittyen lämpöä menikin meriin 200 - 500m syvyyteen. Nyt aktivoitunut El Nino tulee ennusteiden mukaan nostaman lämpötilat uusiin ennätyksiin. "Lätkämaila" on sittenkin totta.

- sanottiin, että Pohjoisella jäämerellä uuden jään muodostumien talvella löi aikaisemmat ennätykset. Tässä osoitettiin ajatusvirhe: mitä enemmän kesällä sulaa, sen enemmän on pintaa talvella jäätyä.

- sanottiin, että Etelämantereen ympärillä oli ennäkysellisen laaja jääpeite. Tässä osoitettiin, että meriveden lämpeneminen söi jääkenttää altapäin ja pinnalle noussut suolaton vesi jäätyi korkeammasa lämpötilassa kuin suolainen merivesi.

Kysymys siitä miten CO2-nousu jakautuu nielujen heikkenemisen (metsien taantuminen? meriveden lämpötilan nousu), fossiilien polton, pienhiukkasten ja muiden tekijäioden välillä ei ole kokonaan asettunut.

Avaukseni kutsuu esittämään tietoa ja pohdintaa aiheen avoimista kysymyksistä.

mks
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #1 : Pe 23.10.2015, 22:14:22 »
Tässä välillä Euroopan öljy-yhtiöt näyttää ottaneen onkeensa ja tunnustaneen osuutensa lämpenemiseen mutta ameriikan suuret eivät ole seuranneet perässä. Joten katuvaiset on edelleen pieni (20%?) vähemmistö.

Mutta sitten tämä viime viikkojen suomalaisten säänennustajien, ilmatieteen laitoksen ulostulo, joka vähän yllättää.
 Aiemmin varottiin panemasta yksittäisiä säätapahtumia, erikoisuuksia tai ennätyksiä, (ihmisperäisen) ilmastonmuutoksen piikkiin, koska ilmasto ja sen trendi on eri asia kuin sää, mutta nyt on rohkeasti
 - viime talven leutous ja
 - Patrician hurrikaanin voima
pantu  (ihmisperäisen) ilmastonmuutoksen piikkiin.


mks

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 366
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #2 : Ti 27.10.2015, 10:36:07 »
Aiemmin varottiin panemasta yksittäisiä säätapahtumia, erikoisuuksia tai ennätyksiä, (ihmisperäisen) ilmastonmuutoksen piikkiin, koska ilmasto ja sen trendi on eri asia kuin sää, mutta nyt on rohkeasti
 - viime talven leutous ja
 - Patrician hurrikaanin voima
pantu  (ihmisperäisen) ilmastonmuutoksen piikkiin.

Viime talven "leutous" on etenkin kanadalaisille hymyilyttävä merkki ilmastomuutoksesta, koska heillä oli poikkeuksellisen kova talvi. Samaan tapaan pari talvea sitten Rivieralla, Balkanilla ja Turkissa ällisteltiin ilmastomuutosta lumen ja pakkasen keskellä.  Tarkemmin kyseessä oli paradoksaaliselta vaikuttava suihkuvirtausten normaalia jyrkempi kiertyminen aina kääntöpiirille saakka polaaririntaman heikkouden takia.

Tämä Patricia onkin hiukan hiukan eri juttu, koska sen yllättävä dynamiikka liittyy nyt poikkeuksellisen voiman saavuttaneeseen El Ninoon (pintaveden lämpötila 30.3), jonka vaikutuksesta Atacaman autiomaassa parituhatta lajia kukkia kukkii runsaiden sateiden jälkeen, Kaliforniaan ennakoidaan vuosien ennästyskuivuuden (La Ninjan seuraus) jälkeen tuhotulvia. Samoin vuodesta 2016 ennustetaan ilmastohistorian lämpimintä nimenomaan Tyyneen valtamereen kaikessa hiljaisuudessa kymmenen vuotta kertyneen lämmön siirtyessä En Ninon myötä osittain ilmakehään.

Vuosien 2015 ja 2016 ennustetaan raottavan tulossa olevien näytelmien esirippua ja siksi ilmatieteilijät ovat ehkä tavallista herkempiä tulkitsemaan ihmisperäisen ilmastomuutoksen näkökulmasta asioita.

mks

Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

Renttu

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 27
 • Epäilyttävä henkilö
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #3 : Ti 27.10.2015, 16:41:33 »
Tässä välillä Euroopan öljy-yhtiöt näyttää ottaneen onkeensa ja tunnustaneen osuutensa lämpenemiseen mutta ameriikan suuret eivät ole seuranneet perässä. Joten katuvaiset on edelleen pieni (20%?) vähemmistö.
Pääilmiöt (Kasvihuone-ilmiö ja ilmastonmuutos) ovat olleet tunnettuja ja tieteellisesti selitettyjä jo 1800-luvun lopulla; tietenkin kaikki öljy-yhtiöt ovat tienneet jo ajat sitten, mitä toiminnastaan ympäristölle seuraa. Uusimmassa Scientific Americanissa on aiheesta otsikolla "Exxon Knew about Climate Change Almost 40 Years Ago", "A new investigation shows the oil company understood the science before it became a public issue and spent millions to promote misinformation".

Sama kuvio kuin tupakkafirmoillakin. Niissäkin ollaan oltu tiedon ja tutkimuksen kärjessä siitä, mitä kaikkea oma tuote aiheuttaa, mutta suurelle yleisölle markkinoitiin ihan jotain muuta.

Lähisukulaiseni kertoi alaluokkien biologian opettajansa kertoneen heille lähitulevaisuudessa tapahtuvasta ilmastonmuutoksesta - silloin 1950-luvulla.

Rokotevastaisuutta kitketään parhaimmin sillä, että näytetään rokotevastaisille kuvia erilaisista sairauksista (Mahdollisimman inhoja kuvia, tietenkin!) ja selitetään sitten, että nämäkin saadaan torjuttua tietyin rokottein. Saman konkretian voisi arvella parhaimmmin toimivan ilmastoakin koskevissa asioissa. Logiikalla ja rationaalisuudella (Tieteellä) on turha yrittää valistaa ihmistä, jonka oma ajattelu asiasta (Kuten rokotteet) ei perustu logiikkaan tai rationaalisuuteen, vaan mutuiluun ja alhaiseen älykkyysosamäärään...
Evil genius seeking minions to sacrifice their lives in a world domination attempt. Must be prepared to work 24/7.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #4 : Ke 04.11.2015, 18:53:47 »
Ilmastonmuutos ja vihreä ideologia ovat osaltaneet innostaneet/pakottaneet valtiot tukemaan tuulivoimaa. Denialistit ovat pitäneet sitä rahanhaaskauksena. Nyt Aallosta kuuluu ihan kummia:

Hurja tutkimustulos: Tuulivoima laskee sähkön hintaa Pohjoismaissa liki 70 % – Voimayhtiöt menettäisivät miljardeja
-YLE 4.11.2015
Karkeasti yksinkertaistaen: Tuulivoiman tuottaminen on suhteellisen halpaa ja se syrjäyttää markkinoilta kalliimpaa kivihiilellä tuotettua sähköä. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, mihin hintaan vesivoimaa voi myydä. Vesivoiman hinnalla taas on suuri vaikutus koko sähkömarkkinaan, sillä vesivoima kattaa noin puolet Pohjoismaiden sähkönkulutuksesta.

Tämän kapitalistisen "kaskadigeneraattorin" seurauksena on sähkönhinnan romahdus ja nyt muu teollisuuskin voi kiittää tuulivoimaa halvan sähkön ansiosta säästyneistä miljardeista..:D

Patu

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 260
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #5 : Ke 04.11.2015, 19:00:28 »
Minusta se ei mene noin.
Pohjoismaisessa pörssissä kunkin tunnin hinta on koko myynnille (ja ostolle), samanhintaista koko tunti. Ei ole mitään vesivoiman hintaa.
Hinta on kalleimman tarjouksen hinta jolla kauppa vielä tehdään. Sitä kalliimpaa ei osteta ja sitä halvemmat saavat kaikki saman hinnan, tuon pörssihinnan.
Jos siis tarjoaa vaikka kuinka vähän tuota rajahintaa halvemmalla sähkö mene kaupaksi.
En oivalla miksi tuulivoiman tuttajat tarjoaisivat sähkön noin halvalla. Meneehän vesivoimakin kaupaksi korkeammalla hinnalla.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #6 : La 07.11.2015, 13:54:27 »
Eilen radiosta kuulin juttua [url0https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/vaitostiedotteet/Sivut/vaittelija-kyseenalaistaa-ilmastonmuokkauksen-eettiset-perusteet.aspx]Sanna Sorosen väitöskirjasta[/url] ilmastonmuokkauksesta ja sen eettisistä ongelmista, lähinnä moraalisteoreettisella tasolla.
 Aivoni alkoi ehkä toimia yöllä.
 Koska muistin heti heräillessä lukeneeni artikkelin Markku Kulmalasta, maailmanluokan huippuasiantuntijasta aerosoleissa, joka kutsuttiin Kiinaan apuun (muistaakseni) auttamaan paikallisissa savusumu-ongelmissa. Mutta koska Kiina on suuri valtio ja Kulmala on merkkimies, niin hän ollee ihan konkreettisesti valtavassa vastuussa seuraavista syistä:
- Jos hän+Kiina vähentää typenoksideja niin otsoni alkaa lisääntyä valtavasti.
- Jos hän+Kiina vähentää hiukkasia ylipäätään niin ilmastonlämpeneminen maailman mitassa kiihtyy ja pelastus  kiinalaisille on onnettomuus miljoonille ihmisille ja elukoilla tuolla muualla. Koska savusumu on pitänyt ilmastoa viileänä.
- Myös hiukkaskoolla oli merkitystä, isoilla hiukkasilla eri vaikutus kuin pienillä.

Moraalisen "kahden raiteen" dilemman tilanne konkretisoituu yhtä lailla kuin siinä robottiautolla: Pelastaako savusumun alta paikalliset vai ympäristössä miljoonat ulkomaalaiset ja biosfääri ...?

Kulmala koittaa tehdä perustutkimusta ja rauhassa saavat miettiä miten ongelma poistetaan askeleittain mutta jos Kiina poliittisen röyhkeästi jättää osan neuvoista toteuttamatta ja/tai pistää jo nyt "tuulemaan" niin sinisilmä-tutkija huomaa tehneensä jotain peruttamatonta.
 

Jorma Moottori

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #7 : Ma 09.11.2015, 09:19:50 »

 Koska muistin heti heräillessä lukeneeni artikkelin Markku Kulmalasta, maailmanluokan huippuasiantuntijasta aerosoleissa, joka kutsuttiin Kiinaan apuun (muistaakseni) auttamaan paikallisissa savusumu-ongelmissa.

Kulmala on päässyt hyvin esiin ilmaston hiukkastutkimuksissa koska hänellä on vapaa pääsy julkisuuteen, toisin kuin niillä sadoilla kollegoilla jotka ovat kiinni huippusalaisissa chemtrail-projekteissa.

En usko, että ihminen pystyy kovinkaan merkittävästi korjaamaan pilaamansa palloa keinotekoisesti. Se vaatisi niin valtavia panostuksia. Esim. seinän spreijaaminen vaatii vitosen maalipullon mutta siivoaminen tuhansien eurojen työn. Sama kustannusvastaavuussuhde on luonnon tuhojen korjaamisessa.

Ainoa lääke on aika. Jos tiukalla sääntelyllä tai muilla keinoin saataisiin pilaaminen loppumaan jotenkin, luonto kyllä korjaa tilannetta pitkällä, tuhansien tai satojentuhansien vuosien aikaskaalalla - ei välttämättä edes lohduta nykyihmistä kovin paljoa.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #8 : Ke 25.11.2015, 14:58:48 »
..toisin kuin niillä sadoilla kollegoilla jotka ovat kiinni huippusalaisissa chemtrail-projekteissa.
Olihan tuo vitsi ?

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #9 : Pe 27.11.2015, 00:52:04 »
Vain puolet jenkkiläisistä uskoo ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. [2]
Sensijaan aktiivisista ilmastotutkijoista 97% uskoo ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Suuri konsensus. Nämä mitattiin jo 2009-2010.[2]

Nyt on tehty uusi kyselytutkimus "biofysikaalisten" tieteiden parissa toimivien tutkijoiden joukossa.[1][2] Heistä vain 3% oli itse ilmasto/ilmakehä/meteorologian alalta, loput toimi fysiikan, kemian, maanviljelyn, astronomian, biologisten tieteiden, geologian ja maantieteiden, meritieteiden, tekn. rakennusalan (engineering) ja luonnonvarain tutkimuksen parissa.[2]

 
Kysyttiin että "Kun verrataan  aikaan ennen 1800-lukua niin katsotko että globaalit lämpötilat ovat yleisesti nouseeet, laskeneet vai jääneet vakioiksi?" ("When compared with pre-1800's levels, do you think that mean global temperatures have generally risen, fallen, or remained relatively constant?")
  - 93,6% vastasi: lämpötilat nousseet
  -  2,1 % vastasi: vakiona pysyneet
  -  0,6% vastasi : lämpötilat pudonneet
  -  3,7% ei osannut sanoa

Noista 93,6%:sta 98,2% katsoi lämpötilan nousun ihmisen syyksi. Täten kertolaskulla saivat että
91,9% biofysikaalisten tieteiden tutkijoista uskoi ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.

Lisäksi
Tutkijoista 97% piti ilmastotiedettä luotettavana/uskottavana tieteenä. (credible science, summana 79.8+15.3+3%=97%).

Tässä ei ole kaikki. Mielenkiintoinen kohta [2]:ssa on se että ilmastoänkyröinnissä eli denialismissa on harvoin kyse vain faktoista. Taustalla vaikuttaa ihmisen arvot.

Indeed, people's interpretation of climate change information appears to be influenced by cognitive factors and motivated reasoning (Kellstedt et al 2008, Gifford 2011, Hart and Nisbet 2012, Kahan et al 2012, Carlton and Jacobson 2013, Carlton and Jacobson 2015). Notably, perceptions about risks such as climate change have been shown to be affected by where people fit on two cultural values scales: individualism versus communitarianism and hierarchicalism versus egalitarianism (Kahan et al 2008, Kahan et al 2012). -[2], kappale 1.1

 Omaa vapauttaan painottavat individualistit eivät halua muiden puuttuvan heidän vapauteensa ja suhtautuvat ympäristöriskeistä varottaviin kielteisemmin kuin yhteisöllisyyden (communitarianism) arvoja painottavat. 
 Lisäksi ihmiset joilla on enempi hierarkkiset arvot (tiukka valtajärjestys rodun, sukupuolen, yht.kuntaluokan mukaan) kuin tasa-arvoa kannattavat (egalitarian), suhtautuvat skeptisemmin ympäristöriskeihin, joiden ottaminen todesta jäytäisi heidän uskoaan kauppaan ja teollisuuteen.
 Kyse ei änkyröinnissä siis ole yksistään vain siinä etteivät änkyrät tietäisi vähemmän ilmastosta tai järki juoksisi tahmeammin (vaikka netissä on tätäkin usein nähty ; ) vaan taustalla voivat olla ihmisen erilaiset elämänarvot jotka pistää sisäistä jarrua tiedeinfon uskottavuudelle jos se joutuu näiden arvojensa kanssa ristiriitaan.

Näiden tieteilijöiden joukossa mitattiin nyt myös tämä sama ilmiö ja näin tuli vahvennetuksi. Hierarkkiset individualistit tutkijat olivat tilastollisen selvästi epäilevämpiä (ihmisen aiheuttamaan) ilmastomuutokseen kuin muut tieteilijäkollegansa. [2]


Lähteet:
[1] http://ncse.com/news/2015/09/polling-scientists-climate-change-0016658
[2] http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/10/9/094025/meta
 Environmental Research Letters, J S Carlton et al :The climate change consensus extends beyond climate scientists
 24 Sep 2015

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #10 : Su 06.12.2015, 00:53:23 »
Lämpöennätys ! Taas ! Viimeksi marraskuussa tuli lämpöennätys.


Lauantai-iltana Ahvenanmaalla mitattiin uusi joulukuun lämpöennätys, 10,9 astetta. Yle Uutiset seuraa myrskyn etenemistä.
http://yle.fi/uutiset/myrskytuulet_jatkuvat_lampoennatys_rikottu/8507166

Jorma Moottori

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #11 : Ti 08.12.2015, 11:35:49 »
..toisin kuin niillä sadoilla kollegoilla jotka ovat kiinni huippusalaisissa chemtrail-projekteissa.
Olihan tuo vitsi ?

Totta tosiaan, toivon että se on vitsi. Jos se osoittautuu todeksi ovat vitsit vähissä.

Oikeastaan se oli tekstisisältöön upotettu mediatarkkain. Sillä selvitin miten huolellisesti näitä juttuja luetaan. MrKatille piste.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #12 : Ma 21.12.2015, 00:41:06 »
Joulukuun lämpöennätykset paukkuu jo toistamiseen tai oikeastaan n:nnen kerran kun tänään on monesti rikottu.
Äsken tuli tieto: +11,4 astetta Porissa. JK. Tarkistettuna jäisi oikeaksi lämpöennätykseksi +11,3 astetta kolmella paikkakunnalla, sanoi meteorologi.

Olen ollut jopa hikinen kun liian lämmintä sisällä huoneessakin.
Tässä vahingoniloista lohduttaa mahdollinen denialistien hikoilu kun heidän pitää selittää selittämätön.. ;D
« Viimeksi muokattu: Ti 22.12.2015, 00:16:37 kirjoittanut MrKAT »

Jorma Moottori

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #13 : Ma 21.12.2015, 10:48:44 »
Ilmastomuutos näyttää tuovan korkeamman lämpötilan lisäksi myrskyämistä ja ylenmääräistä vedentuloa. En tykkää.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Ilmastomuutoksen sokkeloita
« Vastaus #14 : Ti 22.12.2015, 00:17:48 »
Kumikengät on pitänyt laittaa jalkaan mutta tänään vielä pyöräilin ! Maa sula ja jäätön !
Normaalisti pyöräily on pitänyt lopettaa lokakuun seutuun.