Vuorovaikutus > Vapaa hahmotus

koronavirus

(1/3) > >>

mks:
Kuulun "riskiryhmään".  Oletan kohtaavani covid-19 viruksen vuoden kuluessa.  Optimistisimmassa skenaariossa  tapaan sen rokotteeksi muokatussa muodossa. Todennäköisyys lienee luomutapaamisen puolella ja vielä lääkityksellisesti aseettomana. Maan hallitus näyttää työskentelevän sen eteen, että oletukseni on pessimistinen, vaan enpä ole varma,  että THL:n skenaariot ovat paljoakaan omaa näkemystäni positiivisempia.
 
On ilmiselvää, että epidemian hidastaminen vähentää riskiä terveydenhuollon hallitsemattomasta ylikuormituksesta.

On perin epäselvää miten tämän epidemian taloutta heikentävät vaikutukset törmäävät lisäreurssien tarpeisiin.

1990-luvun lamassa valtio antoi pankeille vapaan piikin ja pankit ymmärsivät lahdata riskinsä siihen. Toivon, että jotain on opittu. Nyt yrittäjien riskien kantamiseen tulee koota verottaja, pankit, vuokranantajat, ammattiliitot ja erityisen velvoittavasti ne tahot, jotka säätävät kuormia. Elinkeinoelämän sääntelyä tarvitaan, mutta sääntelijällä pitää olla säädöksistään jokin museoviraston hurskastelevaa mielivaltaa korkeampi vastuu.

Tämä riittänee kaikkien tuntemasta yleisestä pölötyksestä. Siirryn omaan arkeeni.

Yleinen terveydenhuollon dogma on, että hyvä käsihygienia alentaa tartuntariskiä 20%. Tuo luku - eli viidenes - lienee varsin epävarma. Olennaista on, ettei "hyvä käsihygienia" ole kovinkaan tehokas ase. Se on hyödyllinen, koska haitat ovat vähäiset ja myönteinen vaikutus on kiistaton.

Jos "hyvän käsihygienian" suojaamana lähtee after ski bileisiin sosiaalistumaan, nostaa tartuntariskin moninkertaiseksi. Siksi on hyvä tietää "hyvän käsihygienian" perin rajallinen teho.

Kuten ihmisten enemmistö, en pysty elämään ilman ruokaa ...  ja jotain muutakin juomaa tekee joskus mieli vaikka porakaivosta tuleekin ihan koronatonta vettä.

Olen vähentänyt huolellisemmalla ostosten suunnittelulla kauppareissut alle puoleen aikaisemmasta.

Kun lähden kauppaan, pidän mukanani kaksi paria puuvillakäsineitä. Ensimmäisellä kerään tavarat kaupassa ja makselen kassalla. Toisen otan käyttöön kotimatkalle, jotten koskettelisi kasvojani kaupassa käytetyillä käsineillä. Kotiin tultuani levitän ostokset tarkoituksenmukaisesti niin, ettei niihin tarvitse pariin tuntiin koskea, laitan käsineet ilmavasti naulaan ja pesen käteni huolellisesti.

OVH-hosting pitää tästä palstasta huolen pari vuotta vaikka strategiani pettäisi.

mks

mks:
USA ohitti Kiinan ja Italian koronaviruksen määrässä ja tartuntojen lisääntymikäyrä on suurista maista jyrkin. Trumpin kannatus on noussut korkeimpaan lukemaan 3 vuoteen. Trump haluaa siirtää vastuun koronaviruksen leviämisesti paikailisille viranopmaisille ja samalla toivoo ääneen, että ihmiset pääsiäisenä täyttävät kirkot.

Voi käydä niin, että Trump saa nyt lisää päätään pensaassa pitäviä kannattajia, joita kuitenkin ehtii siirtyä ennen vaaleja ajasta ikuisuuteen enemän kuin epidemiologien neuvoihin luottavia.

mks

Patu:
Trumpin strategia ehkä on, että virus iskee vain demokraatteihin. Eihän hänessäkään ole tartuntaa.

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: Patu - La 28.03.2020, 09:27:03 ---Trumpin strategia ehkä on, että virus iskee vain demokraatteihin. Eihän hänessäkään ole tartuntaa.

--- Lainaus päättyy ---

Jos republikaatit päättävät luottaa presidenttiin ja demokraatit tri Fauciin, niin syksyllä kai siten vaalitulos kertoo kannattiko tartuntatautikriisissä tehdä henkilökohtaiser valinnat poliitikon vai epidemiologin ohjeiden mukaan.

mks

MrKAT:
Minä en itse asiassa ole varma kuulunko riskiryhmään vaikka niin oletin koska kausi-influenssaan nähden kuulun, kun THL on nostanut covid-19 riskiluettelossa rimaa osin korkeammalle. Käytännössä pienemmät riskini summaten ja keuhkotoiminnan heikentymisen huomioiden katson ainakin jossain määrin kuuluvani. Vajaa kuukausi sitten aloitin vielä "hengästysliikunnan", jotta kestävyyskuntoni ja keuhkokuntoni kohoaisi.


--- Lainaus käyttäjältä: mks - Ke 25.03.2020, 22:53:45 ---Olen vähentänyt huolellisemmalla ostosten suunnittelulla kauppareissut alle puoleen aikaisemmasta.

Kun lähden kauppaan, pidän mukanani kaksi paria puuvillakäsineitä. Ensimmäisellä kerään tavarat kaupassa ja makselen kassalla. Toisen otan käyttöön kotimatkalle, jotten koskettelisi kasvojani kaupassa käytetyillä käsineillä. Kotiin tultuani levitän ostokset tarkoituksenmukaisesti niin, ettei niihin tarvitse pariin tuntiin koskea, laitan käsineet ilmavasti naulaan ja pesen käteni huolellisesti.

--- Lainaus päättyy ---
Ennen kävin 2x viikossa, nyt 1x ja sain lyhennettyä ostoshaahuiluani 33 minuutista 25 minuuttiin. Minulla on vuoden ajan ollut mukana tietokoneella printattu ostoslista josta ruksannut pikku viivoilla uuden sarakkeen mitä pitää ostaa mutta nyt tein kirjekuoren taa vielä ostoskartan vähän kuin rallikuskin nuotit jolla pyrin ostoskärryllä "hurjastelemaan" mahdollisimman nopsaan hyllyt läpi. Ostoskärryjen kahvan päälle laitan mukaan tuomani pahvikourun, jottei ostosrukkaset kerää jo heti alussa siitä viruksia ostoksieni päällyksiin.   Naamassa on FFP2-tason hengityssuoja.
  Ostokset tehtyäni riisun rukkaset autossa varoen ja otan toiset rukkaset. Kotona niillä toisilla rukkasilla laitan ostokset hyllyihin, kylmään jne. Toki kädet pesen käsidesillä välillä.
Lopuksi laitan nämä saastuneet rukkaset ja FFP2-suodattimen uuninpankoille kuumuuteen/lämpimään jossa 7 päivässä coronavirusten pitäisi olla tuhoutuneet (ns. passiivinen virusdesinfektio) kun seuraavan kerran käyn ostoksilla.
  Tästä lähin pitää vielä laittaa rilleihin sivusuojat ettei mene silmään ja olla tarkempi vaatteiden ja hatun/myssyn kanssa, jotta laittaa nekin "kuivumaan" 7 päiväksi varoen ettei virushiukkasia leijuu suuhun tai nenään.

Viikolla olin vahdissa postilaatikoston lähellä nähdäkseni postilaatikon täyttöä ja järkytyin kun postimies ilman suojia paljain käsin paljaalla naamalla työnti posteja luukkuihin.  Olin aavistellut tätä ja jo viikon pari olen laittanut postin kuumalle uuninpankolle tai uuniin "kuivumaan"* vähintään 2-3 tunniksi (tänään 5 tunniksi).
 
Suurin ongelma minunlla ja läheiselläni suuririskisellä sukulaisella (olen käytännössä omaishoitaja ainakin nyt) on että meidän molempien pitäisi käydä terv. keskuksen TT-verikokeissa(Marevan) vähintään 1 kk välein. Olen joskus muinoin löysäillyt pahasti että tullut 2-3 kk välejä ja saanut siitä toruja mutta nyt pitää harkita ottaako tahalleen pitkiä rokuleja molemmat (2 iäkästä läheistäni jo pelottaa nämä verikokeet ja laistaneet jo). Riskilaskennalla kannattaisi jättää melkein käymättä?

*Sars-coronavirukset (tai osat) kestäneet 28 pv nollalämpötilassa, 7 pv huoneen lämpötilassa joten extrapoloin että kuumassa vielä vähemmän kestävät. Toisissa kokeissa pahvissa kestänyt vuorokauden, vissiin huoneen lämpötilassa. Kuivuus, alkoholi ja saippua ovat coronavirukselle myrkkyä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta