Kirjoittaja Aihe: Mediasyöpä sen kuin leviää  (Luettu 113067 kertaa)

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #60 : Ma 21.12.2015, 00:32:14 »
Jos ihmiset oikeasti kaipaavat jotain henkistä elämäänsä, niin miksi MTV3 ja muut kaupalliset kanavat eivät lähetä öisin yliopistojen videoituja filosofian luentosarjoja? Sen sijaan joku pelle puhuu siellä tähteläisistä ja numerologiasta. Ennen muuta: miksi ihmiset tyytyvät helppoihin ratkaisuihin oikeiden kysymysten sijaan? Siinä on jotain vastenmielistä.
Onhan siellä myös voittostudio, jossa pitää arvata älyllistä. (Oikea ratkaisu on usein tosin liian vaikea taviksille.)
YLE:ssä on ollut Pekka Sauri yöradioohjelma Yölinja jonne on voinut tuoda henk. koht. ongelmia ilman humbuugia.(Pekka Sauri oli oikeasti psykologi, jota en tiennyt, ja itse asiassa jopa alan tohtoriväitellyt). 
  Toisaalta just yöaikaan ihmisten luulisi olevan vähän ikäänkuin humalassa tai flunssassa, siihen aikaan ei voi odottaa useimmille mitään vilkkaampaa aivotoimintaa vaan kevyempää ja lapsellisempaa.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #61 : Ma 21.12.2015, 00:37:25 »
YLE lopettaa Ajankohtaisen kakkosen ja perjantain A-studion. Jälkimmäisestä sain googlaten vain vihjeen (maksumuurin takana Marmai:ssa) että A-studio lopetetaan koska viihde, joka vie väkeä.
 400 000  katsojaa on liian vähän ? YLElle ?? koska viihde???


Laika

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #62 : Ti 29.12.2015, 19:46:09 »
Yle sahaa itseään jalkaan, jos se käyttää katsojalukuja päätöksentekonsa ohjausperusteena. Tänään kahvipöytäkeskustelussa joku hämmästyi, miten valtavia seuraajalaumoja youtube-tähdillä voi olla. Siihen ei tarvita edes jutulta punchlinea. Taidemaailmassa on tapahtunut sama ilmiö:

Elsewhere, psychologists have found statistically significant trends that show a steady increase in narcissism and hostility in popular music, as well as indications that individuals who score high on tests for “grandiose exhibitionism," a common trait of NPD, not only tend to amass more friends on Facebook, they can easily be identified as narcissists by their Facebook pages.

https://news.artnet.com/market/art-world-narcissism-epidemic-373139

Toisaalta -kuka on ylipäätään väittänyt, että ihmiskunnan kehitystaso riittäisi hyödyntämään massatiedotusta, tai edistämään parempaa kehitystä julkisuuden avulla? Ilmiö on varsin uusi, vaikka ajateltaisiin painokoneen keksimistä sen ensimmäiseksi rajapyykiksi (ja silti niin voidaan sanoa korkeintaan erinäisin varauksin). Asia voitaisiin esittää erinäisin funktioin julkisuuteen pyrkivien, yleisön odotuksin ja median kanavien avulla. Julkisuus on ehkä rikki, mutta meidän pitäisi analysoida rikkinäisyyden mekanismi. Harmitteleminen on helppoa, vähän kuin harmittelisimme, ettei ihmisillä ole enempää kuin kaksi nisää. Ilmeisesti Yle noudattaa samaa narratiivia kilpailusta kuin muutkin julkiset tahot tällä hetkellä, kilpailu otetaan annettuna (arvona) arvioimatta tapauskohtaisesti sen teoreettisia hyötyjä. Mielestäni suomalaisten ei silti kuulu maksaa Yleisradiolle siitä, että viihdymme. Sen ei pitäisi olla Yleisradion tarkoitus.
« Viimeksi muokattu: Ti 29.12.2015, 19:56:24 kirjoittanut Laika »

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #63 : To 31.12.2015, 01:24:24 »
Ahaa,
siis kun A-talkeissa ja muissa typerästi pyöritetään alhaalla jotain häiritsevää twiittilineriä (joita en juuri koskaan lue) niin ne onkin keskustelun sijasta tarkoitettu narsistien ("Näyinpäs ihan tv:n A-studiossa!!!!!") houkuttelemiseen tv:n ääreen.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #64 : Pe 01.01.2016, 21:55:00 »
YLE:lle taas risuja.

Prof. Kemppinen kehui taannoin "eilistä" (to 19.11.2015 lähetettyä) A-studio-keskustelua, turvallisuus/ulkopoliitiikastamme.  Jätin korvan taa.
Ja kun viimein sen muistin katsoa, niin saan lukea: "Ei katsottavissa".. "Ohjelman katseluaika on päättynyt"

http://areena.yle.fi/1-2449691
A-studio: Talk
to 19.11.2015
Suomi mukana ISIS-jahdissa.Vieraina europarlamentaarikko Heidi Hautala, kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd) ja Ilkka Kanerva (Kok.) sekä toimittaja Bruno Jäntti. Keskustelua vetää Susanne Päivärinta. #yleastudio


YLEn elävä arkistosta kyllä löytyy kaiken maailman Hittimittaria, muttei tuota tärkeää ulkopoliittista keskustelua.
YLEN muisti on lyhyempi kuin vaalikausi tai kansan vaalimuisti, se on vain kuukauden eli 1/48 täydestä vaalikaudesta!

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #65 : La 30.01.2016, 00:23:05 »
YLE:ssä viime viikkoina tapahtunutta:

-Nuorten jääkiekon (U20) maailmanmestaruuskisojen televisiointi meni nappiin mm. koska Suomi sattui voittamaan, ja vissiin YLE oli saanut oikeudet halvalla koska MTV:tä ja Nelosta ei kiinnostanut (katunevat nyt raskaasti?). Viihdettä suht halvalla?

-A-studioita on nyt 4 peräkkäin ma, ti, ke, to     ja

-perjantaisin on uusi ohjelma Perjantai, joka ei ole ihan täysin paha (ei vain pelkkää viihdettä) ja näkyi parantuvan kuin sika juoksuaan. (Hiukan itseäni häiritsee, että ns. ääri-ihmiset saa runsaasti ilmaista mainostilaa, tavallaan kuin YLEN MV-ilta).


Laika

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #66 : Ke 03.02.2016, 15:21:00 »
-perjantaisin on uusi ohjelma Perjantai, joka ei ole ihan täysin paha (ei vain pelkkää viihdettä) ja näkyi parantuvan kuin sika juoksuaan. (Hiukan itseäni häiritsee, että ns. ääri-ihmiset saa runsaasti ilmaista mainostilaa, tavallaan kuin YLEN MV-ilta).

Minua kiusasi edellisessä eläinsuojeluillassa, kun sen enempää eläinsuojeluihmiset kuin tuottajatkaan eivät päässeet kovin syvälle aiheeseen, ja molemmat keskusteluosapuolet tekivät muutaman vakavan argumentaatiovirheen. Ymmärrän hyvin syytkin: aihe itsessään on filosofisesti haastava argumentoida, studiossa mukana ollut eläinsuojelupuolueen perustaja tuskin on kokenut julkinen keskustelija, ja ihmisillä ei yksinkertaisesti ole aiheesta kovin paljoa tietoa. Toivoisin jossain vaiheessa saavani ydinajatuksilleni enemmän julkisuutta, en vain kaipaa sitä yhtään itselleni.

Muuan seikka, joka eläinsuojeluliikkeen täytyisi ehdottomasti nostaa etualalle: eläinsuojelun tason parantaminen tarkoittaa myös ihmisen suojelua, koska eläinsuojelukysymys ei ole poissulkevasti lajispesifi. Hyvä eläinsuojelupolitiikka ottaa yhdeksi tärkeäksi tavoitteekseen ihmisten elämänlaadun parantamisen. Se johtuu suoraan eläinsuojeluliikkeen tehtävästä.

wade

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #67 : Pe 26.02.2016, 14:54:25 »
Toimittaja Kalle Kinnunen journalisti.fi:ssä: Tausta on kallista, huuto halpaa

Kinnunen kirjoittaa siitä, kuinka taustoittavan journalismin sijat mediassa kapenevat kapenemistaan. Ylellä Silminnäkijä, Ajankohtainen Kakkonen, A-Zoom; myös Tositarina, Tutkittu Juttu, Täällä Pohjantähden Alla. Maikkarilla 45 Minuuttia.

"Ajankohtaisohjelmat ja reportaasit ovat kalliita lajeja. Taustoittaminen on aikaa vievää, sillä toimittajan tai toimittajaryhmän pitää ryhtyä yhden asian ekspertiksi."

Kinnunen huomauttaa, että Ylellä on kymmenittäin kunnianhimoisia tekijöitä, mutta sellaiseen riskinottoon, jota tutkiva journalismi tarkoittaa, ei anneta mahdollisuutta.

Niille harvoille ohjelmapaikoille on tullut uusia, vähemmän kunnianhimoisia konsepteja, jos niitäkään.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #68 : Su 28.02.2016, 04:26:29 »
Jätit mainitsematta siinä mainitun MOT:n joka välillä kynti syvällä pohjaa raapien kun toimittajat rupesi itse ihan asiantuntijoiksi: sydänlääkäreiksi ja ilmastotieteilijöiksi, kävellen asiantuntijoiden yli. Tai niin, siis se on miltei ainoasti jäljellä oleva.

HS ja YLE: niillä pitäisi olla varaa taustoittavaan kalliiseen työhön ja artikkeleihin, tai edes YLEn.

Joku perussuomalainen on muuten pistänyt alulle kansalaisaloitteen YLEveron poistamiseksi ja YLEn supistamiseksi. Kokoomuksen Lehtikin hyökännyt raivoisasti YLEä vastaan.
Niiden edessä minä kyllä raivokkaasti puolustan YLEä.


wade

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #69 : Su 20.03.2016, 21:29:45 »
Näkyy olevan suuri kynnys ylittää viesti numero 666. Aion nyt ottaa askelen.

Median lähtemisestä mukaan milloin mihinkin ilmiöön esimerkkinä käy tämä viime aikojen mehiläisten massakuolemien päivittely. Vasta muutama päivä sitten Uusi Suomi uutisoi: "Mehiläisten joukkotuho: Ihminen varmuudella syyllinen, todiste myös glyfosaatista". Ja sama käsitys minulle on jäänyt useista muista uutisoinnista muutaman edeltävän vuoden ajalta, sekä ainakin yhdestä keskisuuren mittakaavan dokumenttielokuvasta, joka käsitteli mehiläisten kohtaloa.

Huffington Post on kuitenkin julkaissut melko laajan artikkelin, joka suhtautuu kriittisesti ihmisten aiheuttamaan mehiläisten joukkotuhoon ja median melko kritiikittömään hapatukseen aiheen ympärillä. Otsikolla: "Bee Experts Dismantle Touted ‘Harvard’ Neonics-Colony Collapse Disorder Study As ‘Activist Science’".

Artikkelissa kiistetään perustellen että puhuttu vuodesta 2006 alkanut joukkotuho on ylipäätänsä todellinen ilmiö (itse asiassa mehiläispesien määrä on noussut vuoden 2006 jälkeen niin EU:ssa kuin Pohjois-Amerikassa); ja että joukkotuhon suurin propagoija on liikkeellä melko ideologisin lasein ja tämän tutkimusten metodi ei täytä tieteellisiä kriteerejä.


MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #70 : Ti 22.03.2016, 01:55:34 »
Tuossa HufPo:ssa hyökättiin pääosin yhtä Harvardin ravitsemustieteilijä-aktivisti Lu:ta vastaan, joka julkaisi epämääräisessä italialaisessa journaalissa ja US nieli sen.

Mehiläis- ym pistiäiskato on kuitenkin joskus ollut totta havainnollisesti (itsekin havainnoin ja P-euroopan kohdalla em. HufPossakin tunnustettiin). Sfnetin arkistoista 8 vuoden takaa:
     'Tuohon vois vielä jatkaa lainauksella tämän päivän SSSanomista:
      ...Eläkkeellä oleva hyönteistutkija Juhani Itämies on seurannut kevään
      hyönteismaailmaa kesäasuntonsa ympäristössä EURAJOELLA.: "Viime kesä
      oli outo: ampiaiset kuolivat totaalisesti, myös kimalaiset hävisivät,
      villimehiläisiä oli aika vähän sekä kukkakärpäsiä erittäin vähän", hän
      palauttaa mieliin loppukesän ilmiöitä.'


Tämän huomasi Suomen kansa omin silmin ja lehdissä oli muistaakseni juttujakin. Huolestuimme. Einsteinin maailmanloppumme enteitä lainattiin mediassa tai keskustelupalstoilla.

Wikipediasta näkyy että mehiläiskato (Colony collapse disorder eli CCD) on monimutkainen eikä yhtä syytä.

Aivan äsken 16.3.2016 Tiede lehti julkaisi neonikotinoidi-uutisen:
 Torjunta-aine eksyttää kimalaisen väärään kukkaan
  ..
  Tutkijat havaitsivat, että pelloilla todellisuudessa esiintyvä pitoisuus hyönteismyrkky neonikotinoidia sai
  kimalaiset keräämään enemmän siitepölyä, mutta työhön meni niiltä enemmän aikaa kuin verrokeilta.
  Altistuneet kimalaiset vierailivat myös eri kukissa kuin muut.


Risuja neonikotinoideille mutta ei halaistuakaan sanaa mehiläisten massakuolemista...

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #71 : Ke 30.03.2016, 00:12:13 »
Tuoreimman Skeptikko-lehden Tiina Raevaaran palsta herätti minut huomaamaan valtamediastamme ikävän ilmiön.
Amatöörit kemikaaleilla pelottelijat Anni ja Fredu Sirviö (Safkatutka-blogi) ovat tänä vuonna ja erityisesti aivan viime päivinä saaneet kierrettyä valtamedian(YLE, MTV) pikkusormensa ympärille.

Enemmän ja tarkemmin lähdeviitteineen:
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/389182

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #72 : Pe 08.04.2016, 23:47:07 »
Viime päivien Panama-paperikohu taas osoittaa miten verkottunut valtamedia voi ryhdistäytyä ja panna jopa valtioiden hallituksia ja päämiehiä, jopa pankkeja, ahtaalle. Venäjän ja Kiinan pomotkin hiukan vapisee ja hikoilee(toivottavasti).
  Vaikea kuvitella miten harrastajat tai bloggarit tai ns. vaihtoehtomediat yksin olisi voineet tehdä samaa.

Laika

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #73 : Pe 15.04.2016, 10:26:40 »
Viime päivien Panama-paperikohu taas osoittaa miten verkottunut valtamedia voi ryhdistäytyä ja panna jopa valtioiden hallituksia ja päämiehiä, jopa pankkeja, ahtaalle. Venäjän ja Kiinan pomotkin hiukan vapisee ja hikoilee(toivottavasti).
  Vaikea kuvitella miten harrastajat tai bloggarit tai ns. vaihtoehtomediat yksin olisi voineet tehdä samaa.

Miten sen nyt ottaa. Tax Justice Network on esimerkiksi vuosia pitänyt aihetta esillä, ja olen itsekin yrittänyt puhua siitä. Kaikkien näiden vuosien aikana se nousi kuitenkin policy issue:ksi vasta nyt, kun yksittäisten tekijöiden nimi tulee julkisuuteen. Se kielii säälittävällä tavalla, miten joko joukkotiedotusvälineitä tai sitten yleisöä eivät kiinnosta analyysi, vaikka se olisi saatavilla. Huomiota aihe saa vasta sitten, kun aletaan julkaista nimiä ja yrityksiä. Eihän kyse ole siitä, kuinka monta tekijää saadaan kiinni, vaan miten ilmiö saataisiin torjuttua. Vähän sama kävi vasta aktivistien videoitua sähkökepeillä tökittäviä teurassikoja, ikäänkuin ilmiössä olisi mitään uutta tai yleisön pitäisi 'yllättyä' (muistan kuinka silloin puhuttiin vähän aikaa, pitäisikö kaikki lihankasvattamot ja teurastamot varustaa videokameroin, vaan eihän sellaista viihdettä kukaan oikeasti haluaisi katsella!). Tällaisten laajalle levinneiden ilmiöiden ollessa kyseessä olen joutunut turhaan pohtimaan, johtuuko osoitettu yllättyneisyys osallisuuden laajuutta vai sitä, että ihmiset ovat täysin pihalla aikakautensa tapahtumista. En ole toistaiseksi tullut selvyyteen johtopäätöksestä, luultavasti molemmat tekijät näyttelevät osaansa.

Mutta miten pihalla ihmiset todella voivat olla aikakautensa tapahtumista? Oliko suuri saksalainen yleisö todellakin täysin tietämätön siitä, että heidän takapihallaan tapetaan miljoonittain juutalaisia siviilejä, naisia ja lapsia? Sehän oli selityksenä samanlaista luokkaa kuin mainitsemani esimerkit. Ihminen on älykäs olento mielellään silloin kun se sopii hänelle, ja sitten kun ei sovi, näyttää yhtäkkiä aivan helvetillisen yksinkertaiselta, jopa täysin kyvyttömältä.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Mediasyöpä sen kuin leviää
« Vastaus #74 : Pe 15.04.2016, 22:38:33 »
Mutta miten pihalla ihmiset todella voivat olla aikakautensa tapahtumista? Oliko suuri saksalainen yleisö todellakin täysin tietämätön siitä, että heidän takapihallaan tapetaan miljoonittain juutalaisia siviilejä, naisia ja lapsia?
Käsittääkseni oli tietämätöntä. Se oli itse asiassa välttämätöntäkin koska tietoa olisi tihkunut juutalaisyhteisöön ja sitä nimenomaan piti välttää.

JK. Historioitsija Robert Gellately on kanssani eri mieltä. Kirjansa v. 2002 esittelystä:
[1] http://www.goodreads.com/book/show/54327.Backing_Hitler
" Robert Gellately argues that the majority of German citizens had quite a clear picture of the extent of Nazi atrocities, and continued to support the Reich to the bitter end.
Culling chilling evidence from primary news sources and citing dozens of case studies, Gellately shows how media reports and press stories were an essential dimension of Hitler's popular dictatorship. Indeed, a vast array of material on the concentration camps, the violent campaigns against social outsiders, and the Nazis' radical approaches to "law and order" was published in the media of the day, and was widely read by a highly literate population of Germans."


[2] http://www.theguardian.com/uk/2001/feb/17/johnezard
"Germans knew of Holocaust horror about death camps"
joka on saman kirjailijan+kirjan esittelyä. Mutta Gellatelykin tunnustaa että kaasukammioista ei tiedetty.

Heräsi kysymys: Mitä tarkoittaa "tietäminen"?  Ehkä tuolla samalla mitalla 2050 Haagin oikeudenkäynnissä Suomen kansaa tukistettaisiin että tiesitte olevanne massamurhaajia koska "lehdissänne luki moneen kertaan että kaasujalan painaminen merkkaa kasvihuoneilmiön kiihtymistä, sotia ja pakolaisia ja ihmistuhoa Lähi-idässä, silti osallistuitte tietoisesti etelän kansojen tuhoon ostamalla kovasti CO2-päästöisiä autoja kuten [valikoidut] lehtiartikkelinne osoittavat".

Heräsi kysymys: Mikseivät juutalaiset tienneet? Hehän nimenomaan olivat usein varsin lukenutta väkeä...

« Viimeksi muokattu: La 16.04.2016, 02:49:46 kirjoittanut MrKAT »