Kirjoittaja Aihe: Eurooppalainen gallup kansalaisten luottamuksesta mediaan  (Luettu 4932 kertaa)

Laika

  • Vieras
HS uutisoi eurooppalaisten luottamuksesta maansa mediaan:

Onko Suomen tiedotusilmasto oikeistolainen? Onko uutisointi maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista epäluotettavaa? Näin ainakin kertoo kansainvälisen YouGov-markkinatutkimusyhtiön tuore kyselytutkimus, jossa kysyttiin runsaalta 8 000 aikuiselta eurooppalaiselta käsityksiä median painotuksista ja luotettavuudesta.

Verkkokysely tehtiin tammikuun lopulla, ja tutkimusmaat olivat Suomen lisäksi Britannia, Saksa, Ranska, Tanska, Ruotsi ja Norja. Median poliittisia painotuksia kysyttiin viideltä aihealueelta: taloutta, asuntoasioita, terveyttä, rikoksia ja maahanmuuttoa koskevista uutisoinnista. Lisäksi kysyttiin, miten paljon luotettiin mm. naisia, julkkiksia, pakolaisia, poliitikkoja ja nuoriso käsitteleviin uutisiin. Seitsemän maan kansalaisista suomalaiset pitävät mediaansa oikeistolaisimpana, etenkin taloudesta, asuntoasioista ja terveydestä raportoitaessa. Samansuuntaiset tulokset saatiin Britanniasta. Tanskassa ei painotuksia oikeisto–vasemmisto-akselilla nähdä juuri lainkaan, ei liioin Norjassa, paitsi uutisissa, jotka kertovat rikoksista ja maahanmuutosta. Niiden käsittelyn katsotaan olevan vasemmalle kallellaan. Ranskassa, Saksassa ja etenkin Ruotsissa mediaa pidetään vasemmistolaisesti värittyneenä. Poliittisten painotusten lisäksi YouGov-gallupissa kysyttiin käsityksiä median luotettavuudesta seitsemällä aihealueella. Nyt keskityttiin maahanmuutto-uutisointiin, jota lähestyttiin kolmesta eri kulmasta. Luotetaanko mediaan, kun se kertoo ”pakolaisista ja turvapaikanhakijoista”, ”etnisistä vähemmistöistä” ja ”maahanmuuttajista”? Tulokset vaihtelivat melko paljon maasta toiseen. Eniten tiedotusvälineiden kertomaan luotettiin Tanskassa – vähiten Suomessa. Myös Saksassa luottamus maahanmuutto-uutisiin on alhainen. Suomen tulosten mukaan yli 60 prosenttia vastaajista piti kaikkiin kolmeen maahanmuuttoaiheeseen liittyvää uutisointia hyvin tai hieman epätarkkana. Mediatutkijan ensimmäinen analyysi YouGovin tutkimustuloksista on se, että ne kertovat myös vastaajien omasta tilanteesta.

”Käsitykset tiedotusvälineiden poliittisesta värittyneisyydestä ovat aina yhteydessä siihen, miten vastaaja oman asemansa yhteiskunnassa näkee ja mitä politiikassa on meneillään”, sanoo tutkija Esa Reunanen Tampereen yliopiston viestinnän ja median yksiköstä. Hän tutkii paraikaa median roolia politiikassa ja sitä, miten toimittajat tulkitsevat poliittisia kysymyksiä ja ottavat niihin kantaa.

”Viime aikojen yhteiskuntasopimusprosessi Suomessa näyttäytyy ihmisten mielissä ilmeisesti talousasiana”, Reunanen arvioi.
”Talous on Suomessa pinnalla, tehdään leikkauksia, eikä median katsota vastustavan niitä tarpeeksi. Se voidaan tulkita oikeistolaisuudeksi.”

Sama pätee ilmeisesti asumista ja terveydenhuoltoa koskevaan uutisointiin: sote-uudistuksia, asumisen kallistumista ja liikenteen uudelleenjärjestelyä Suomessa ei koeta hyvinvointia ja turvallisuutta lisäävinä asioina. Ihmisten huolesta kertoo Reunasen mukaan myös epäluottamus maahanmuuttoa käsittelevään uutisointiin.

”Se on intensiivinen huolenaihe, josta selvästi kaivataan suorempaa puhetta ja selkeämpiä linjoja. Median koetaan olevan liian varovainen. Ehkä ajatellaan, ettei se kerro kaikkea”, Esa Reunanen arvioi.
”Tästä syystä tasavallan presidentin maahanmuuttoon puuttunut puhe valtiopäivien avajaisissa koettiin myönteisenä, ja sitä kiiteltiin laajasti.”


http://www.hs.fi/kulttuuri/a1454991893249

Kuulostaako oikealta? Vai vasemmalta?

MrKAT

  • Vieras
Vs: Eurooppalainen gallup kansalaisten luottamuksesta mediaan
« Vastaus #1 : Ti 16.02.2016, 01:07:45 »
Kun kuulin radiosta tuosta ja sen kommentoinnista niin itselle tuli ensin se hiukan mediakriittinen simppeli ajatelma, että
(valta)media välittää hallituksen viestejä. (Joita kommentoidaan kyllä mutta "sivussa" uutisten jälkeen A-studiossa tai lehdissä kommenteissa). Ja näin media hallituksen viestien kaiuttajana samastetaan kuhunkin hallitukseen, Ruotsissa vasemmistoon ja Suomessa oikeistoon.


MrKAT

  • Vieras
Vs: Eurooppalainen gallup kansalaisten luottamuksesta mediaan
« Vastaus #2 : Ti 16.02.2016, 01:17:53 »
Mainittakoon, että suomalaiset yläkoululaiset luottavat eniten valtamediaan. Keskustelupalstoihin hyvin vähän (esim. tähän! ;) ).

Yläkoululaiset luottavat televisioon, mutta eivät MV-lehteen
Luotettavimpina medioina nuoret pitävät televisiokanavia ja painettuja sanomalehtiä. Epäluotettavimpia ovat heidän mielestään blogit, viihdeuutissivustot, keskustelupalstat sekä MV-lehden ja Magneettimedian kaltaiset sivustot.

 - MTV 1.2.2016 julkisti sanomalehtien liiton kyselyn tuloksia

Ja mainittakoon toinen kyselytulos viime marraskuulta.
Luottamus Ylen uutisiin ennätyskorkealla
 - http://yle.fi/uutiset/luottamus_ylen_uutisiin_ennatyskorkealla/8473679

YLE:n luotettavuus yleisön silmin on noussut +4%: 88% -> 92%:iin.
HS:n luotettavuus yleisön silmin on noussut   +8%: 64% -> 72%:iin.
« Viimeksi muokattu: Ti 16.02.2016, 21:30:23 kirjoittanut MrKAT »