Kirjoittaja Aihe: Yleistä pölinää  (Luettu 20165 kertaa)

Laika

 • Vieras
Yleistä pölinää
« : Ke 09.03.2016, 23:17:29 »
Kokeillaan polttaako mks pelihousunsa.

Aloitin ketjun, koska poltin juuri yhden releistäni ajatustyön parissa. Kyse on 'antropologisen etiikan' ketjustani, joka pitää kyllä mielenkiintoni yllä, joskin vaikealla, vaikealla tavalla. Valitettavasti ajattelun kurinalaisuus väsyttää koiran ruumistani, ja tarvitsen välillä leikkiä. Eläin minäkin vain olen. Käyköön tämä ketju leikistä ja tauosta.

Huh.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #1 : Pe 11.03.2016, 00:25:18 »
Mitähän tässä pitäisi pölistä? Miksei polteta housujen sijasta suksia niin kuin Toni Nieminen?

No, tässä on päivän nauruni irroittanut nettituttuni, filosofian harrastajan,  ilmeinen tositapaus kun ei tarvinnutkaan riisua housuja:

"Kieroutunut mieli ja halu

Muistattehan ne hetket kun nuoruudessa tajuatte olevanne kieroutuneita. Sellaisia jotka joutuvat selittämään esimerkiksi tyttöystävilleen siitä miten mieltymyksenne ovat ... sangen poikkeavia. Tästä seuraa helposti surua ja murhetta ja kipeitä eroja. (Ja mikä pahinta, sellaisella väärällä tavalla kipeitä.)

Minäkin jouduin kohtaamaan tälläisiä arkoja asioita nuoruudessani. Esimerkiksi miettiessäni totuuden abstraktia luonnetta ja fyysisen todellisuuden suhdetta siihen, tyttöystäväni yritti houkutella minua sänkyyn. Hän vihjasi että "vanhempani eivät ole täällä". En voinut muuta kuin kysyä takaisin että "mistä me tiedämme että oikein kukaan on täällä? Olemmeko mekään todella täällä?" Sen jälkeen oli varmaa että ainakaan minä en ollut siellä.
"

  - http://kupuramiekka.blogspot.fi/2016/03/kieroutunut-mieli-ja-halu.html

Laika

 • Vieras
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #2 : Pe 11.03.2016, 04:52:01 »
Ei pidä olla historian nimien vanki.

mks

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 357
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #3 : To 21.04.2016, 15:18:48 »
Ei pidä olla historian nimien vanki.

En polttanut pelihousujani tässä säikeessä.

Sen sijaan ministeri
https://suulas.wordpress.com/2015/09/18/lastensairaala-on-suuri-kusetus
Anna Berner kärventää uhkaavasti pelihousujani!

Miten ihmeessä näitä yltiöahneita parin taustavaikuttajan marionetteja pystyy nousemaan ministeriksi saakka?

Aina vain enemmän ihmettelen mikä ero Suomella ja banaanitasavallalla lopultakin on ollut. Tällä menolla muutamassa vuodessa ero on kyllä selvä: Banaanitasavallassa on suhteellisesti aito demokratia ja meillä seteleiden(*) perässä huoraava ministeristö.

mks

(*)Summat ovat sen verran suuria, ettei niitä tietenkään makseta seteleillä vaan biteillä.
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

Laika

 • Vieras
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #4 : To 21.04.2016, 21:36:43 »
Koetan aina taistella sisäistä vasuriani vastaan muistuttamalla itseäni, että Adam Smith päätteli kaikki yhteiskuntaluokat ja -säädyt tasa-arvoisesti yhtä ahneiksi, tietysti sillä erotuksella, että yksillä on mahdollisuus kahmia enemmän kuin toisilla. Viikko takaperin osallistuessani keskusteluihin veroparatiiseista käsiini sattui myös Tax Justice Networkin sivujen kautta erinomainen artikkeli Thorstein Veblenin ajattelusta. Veblen muun muassa kirjoitti purevasti aikoinaan teoksessaan Joutilas Luokka, miten

...The business man’s place in the economy”, he wrote, “is to ‘make money’, not to produce goods … [H]is efforts are directed, not to maintaining the permanent efficiency of the industrial equipment, but to influencing the tone of the market for the time being.

Thorsteinin luonnosteleman ihmistyypin moderni ekvivalentti saa henkilökohtaiselle kahminnalleen vieläpä tieteellisen arvovallan. Erinomaisessa artikkelissaan muinaisten kiinalaisten astrologiasta, matematiikasta ja makrosta, professori Alan Levinovitz kirjoittaa:

Ultimately, the problem isn’t with worshipping models of the stars, but rather with uncritical worship of the language used to model them, and nowhere is this more prevalent than in economics.
...
The notion that an entire culture – not just a few eccentric financiers – could be bewitched by empty, extravagant theories might seem absurd. How could all those people, all that math, be mistaken? This was my own feeling as I began investigating mathiness and the shaky foundations of modern economic science. Yet, as a scholar of Chinese religion, it struck me that I’d seen this kind of mistake before, in ancient Chinese attitudes towards the astral sciences. Back then, governments invested incredible amounts of money in mathematical models of the stars. To evaluate those models, government officials had to rely on a small cadre of experts who actually understood the mathematics – experts riven by ideological differences, who couldn’t even agree on how to test their models. And, of course, despite collective faith that these models would improve the fate of the Chinese people, they did not.

mks

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 357
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #5 : Pe 22.04.2016, 07:47:00 »
Thorsteinin luonnosteleman ihmistyypin moderni ekvivalentti saa henkilökohtaiselle kahminnalleen vieläpä tieteellisen arvovallan.

Tätä arvovaltaa vastaan asetan ainakin Homerokseen saakka ulottuvan eurooppalaisen perinteen, josta ranskalainen sanoo "noblesse oblige"

Etuoikeuksien, kyvykkyyden ja vallan vastapainoksi odotetaan suurempaa moraalista tasoa. Perinne ei tue ajatusta, että etuoikeudet, kyvykkyys ja valta vapauttaisivat normeista, joita tarvitaan tavisten pitämiseen kurissa ja herran nuhteessa.

Uudistajat tietenkin rikkovat jotain normiksi koettua. Kun he näin tekevät, heitä tulee arvioida tavallistakin tiukemmpien etiikan ja moraalin mittojen mukaan.
 
mks
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

Laika

 • Vieras
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #6 : Ke 11.05.2016, 10:40:07 »
Ikäänkuin osoitukseksi sille, että kansantaloustiede on tosiaan historiatiede: kaipaan alituiseen jotain aikasarjaa, kun luen nykyään talousjuttuja. Nyt esimerkiksi kaipasin kipeästi aikasarjaa kotitalouksien velkaantumisasteesta eri euroopan maissa (hypoteesini on, että kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanut jo pitkään). Mistä näitäkin etsisi, mutkuti mutkuti.

Se on historiaa, ihmiset!... Ymmärtäkää historiaa ymmärtääksenne nykyisyyttä... Menen takaisin jupisemaan itsekseni...

http://www.nakedcapitalism.com/2016/05/don-quijones-wrath-of-draghi-hits-germans-who-refuse-to-blow-their-savings.html

mks

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 357
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #7 : To 12.05.2016, 13:14:52 »
Nyt esimerkiksi kaipasin kipeästi aikasarjaa kotitalouksien velkaantumisasteesta eri euroopan maissa (hypoteesini on, että kotitalouksien velkaantumisaste on kasvanut jo pitkään).

Hypoteesillesi löytyy tilastollista tukea:
http://www.whocrashedtheeconomy.com.au/blog/household-debt/

Kun korkotaso oli 10% ja pankki lainasi tavikselle vain 10 vuodeksi ja senkin vasta 5 vuoden säästämisperiodin jälkeen, niin  rakennuskustannuksiltaan 1000 mk/m^2 asunto maksoi 1100 mk/m^2. Kun lainan korko on 2% ja laina-aika kenelle  tahansa 30 vuotta, rakennuskustannuksiltaan 2000 €/m^2 asunto maksaa 8000 €/m^2 tuottavien työpaikkojen liepeillä. Erotus katoaa veroparatiisiin ja Suomeen jää velka, jonka kuukausierä on suhteessa asunnon rekannuskustannukseen entistä luokkaa, mutta kestää kolminkertaisen ajan.

mks

Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

Patu

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 260
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #8 : La 23.12.2017, 16:05:27 »
Parempaakaan paikkaa löytämättäneenä

HYVÄÄ JOULUA ja UUTTA VUOTTA 2018

mks

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 357
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #9 : Ti 02.01.2018, 09:12:24 »
Näillä hetkillä vapaus koittaa ja saan mahdollisuuden ostaa osuuskaupasta 4.7% - 5,5% alkoholijuomia. Enää ei tarvitse A-olutta valikoida osuuskaupan eteisen viinakaupan hämmentävän suuresta väkevyysvalikoimasta vaan voi kävellä 30m pidemmälle oikeaan osuuskauppaan ja napata olutpullo helposti koiranmuonasta erottuvana tuotteena.

Kiitos eduskunnalle vaativasta työstä!

Viinakaupan ilmestyminen kaikkien käyttämieni 4 elintarvikeliikkeen eteiseen ei aikanaan aiheuttanut mitään hälyä. Ehkä A-oluen erottumien kissanruuasta koettiin nyt oleelliseksi.

mks
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare

Patu

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 260
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #10 : Ti 02.01.2018, 11:53:23 »
En muista koska olisin viimeksi ostanut IV-olutta. Tänäänkin ostin piruuttani alkoholitonta, kolmosvahvaa saksalaista on varalla kellarin kaapissa.
Saksalaiset ja tsekkiläiset 0.0- eli alkoholittomat ovat aika maukkaita.

Veikkaan että IV-olutta myydään etenkin syrjäkylillä joissa Alkoa ei ole tai Alkoon on pitkä matka.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #11 : Ke 03.01.2018, 01:30:05 »
Toisella foorumilla eräs kommentoi muuttunutta (mks:nkin?) tilannetta pilakuvalla:


Kuitenkin Kainuussa lähimpään Alkoon voi olla 50-70 km mutta lähimpään maitokauppaan esim 5 km.
  Kainuu on just paha, syrjäytymisen, mielenterveysongelmian ja sosiaalisten ym ongelmien kasauma muodostaa kartalla keskeltä Suomea erottuvan pyörykän jonka keskipiste osuu Itä-Kainuuseen. Ja A-ongelmat kohdistuu pahiten noihin köyhiin, sama litramäärä per vuosi ei hyväosaisilla tee samaa.

Ajatuskoe: Valion johdolle ja markkinointimiehille esität ekovirkamiehenä uuden lakiehdotuksen jolla logistiikkakulut ja CO2-päästöt supistuu kun 5500 myyntipistettänne supistetaan 150:een. Eli "saatte myydä vain LIDLissä maitonne ja juustonne". Vaikka kuinka koittaisi väläyttää yo. pilahavainnekuvaa niin  kannattaisi varautua nitroin ja happipulloin (johdon sydänsuonet on maitorasvat kuitenkin tukkineet.. ;) ) järkytysten takia koska totuus on että Valion myynti romahtaisi. (Tähän voisi soveltaa muunnostakin: "saatte myydä LIDLissä vain rasvaista maitoa, kurria sitten lähikaupoissa ja huoltamoilla").

YLEn Jälkiviisaissa 12.2.2017  toimittaja (ja valt tohtori) Kristiina Karvala oli vielä väkevämmän alkoholin kauppoihin vapauttamisen puolella mutta  15.12.2017 Jälkiviisaissa oli kääntänyt täysin kelkkansa. Hänelle oli valjennut (ainakin sitä hoki) että myyntipisteiden räjäytys 350 -> 5500 räjäyttää alkoholikulutuksen ylös.
   Mutta laki tuli nyt niin äkkiä että (toisin kuin 1969, kuulemma) että monet kaupat ja panimot ei ehtineet valmistautua. Emme näe varsinaista räjähdystä, ainakaan heti.  Ehkä verotuskin hillitsee.

Hippi

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 59
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #12 : Ti 16.01.2018, 20:42:36 »
 
Pilakuvan ensimmäisessä osassa vain on virhe. Yleensä ensin käydään (käytiin) Alkossa ja sen jälkeen kaupassa. Järjestykselle on kaksikin syytä. Jos käy ensin kaupassa, on vaarana, että rahaa ei jää tarpeeksi Alkoon ja kauppakassien kanssa on hankala mennä vielä toiseen myymälään.

Ja mitä tulee siihen 50 - 70 km:n Alkon matkaan. Eikö silloin juuri osteta kerralla isompi lasti ja mahdollisesti vielä kirkkaita, kun matka on vaivalloinen? Jos on viinaan menevä, niin se isompi lasti kuluu kuitenkin aiottua nopeammin ja juodaan se rähinäviinakin ja lopulta hakataan naapurin isäntä. Sama ilmiö on yleensä silloin, jos Alko on kiinni jonkun ylimääräisen päivän, niin ne jotka juovat, varmistavat että juotava ei lopu ja ostavat enemmän ja vahvempaa.

Kun juotavat on ruokakaupassa, voi toivoa, että ne muutama kalja riittää.

Jotenkin on sellainen perstuntuma, että ongelmaksi asti juovat hankkivat sen juotavansa vaikka kiven silmästä vaivojaan säästämättä. Ja niille taas, joille alkoholi ei ole ongelma, on lähinnä makuasia pitääkö enemmän kolmos- vai neloskaljasta vai pilsneristä ja on aivan samantekevää minkä vahvuisena sen juomansa ostaa silloin, kun sattuu tekemään mieli.

Ajatukset lähinnä aikanaan sivusta seuraamisen havainnoista syntyneitä.

MrKAT

 • Vieras
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #13 : Ke 17.01.2018, 01:18:52 »
Tänään MTV:n Peter Nymanin haastattelussa oli Pekka Puska. Peter kysyi uuteen alkoholilakiin liittyen että miksi kohtuujuojien pitäisi välittää pienestä paljon juovasta vähemmistöstä. Puska sanoi että tässä on väärinkäsitys. Alkoholistit hankkii juomansa vaikka miten mutta laissa ei ollutkaan kyse heistä vaan oli kyse niistä jotka ei vielä ole alkoholisteja mutta jotka kehittyvät sitä kohti.


Ja mitä tulee siihen 50 - 70 km:n Alkon matkaan. Eikö silloin juuri osteta kerralla isompi lasti ja mahdollisesti vielä kirkkaita, kun matka on vaivalloinen? Jos on viinaan menevä, niin se isompi lasti kuluu kuitenkin aiottua nopeammin ja juodaan se rähinäviinakin ja lopulta hakataan naapurin isäntä. Sama ilmiö on yleensä silloin, jos Alko on kiinni jonkun ylimääräisen päivän, niin ne jotka juovat, varmistavat että juotava ei lopu ja ostavat enemmän ja vahvempaa.
Ja nämä ovat jo alkoholisteja - jos mittaa ns. "Italian mitalla".

Jos haluan erikoista belgialaista suklaata tai afrikkalaista kahvia mun pitäisi täältä maalta matkustaa suureen suomalaiseen kaupunkiin koska täkäläisissä kyläkaupoissa näitä ei juuri oo. Suklaa ja kahvi on tunnustettu addiktoiviksi aineiksi, joten suklaajuopot ja kahvisiepot saattasi kyllä joskus matkustaa tuon takia ja saattavat ostaakin kerralla ison läjän mutta suurin osa jengistä ei viitti. Joten niiden kysyntä ei lisäänny koska tarjontaa ei...
Patu

 • Jäsen
 • ****
 • Viestejä: 260
Vs: Yleistä pölinää
« Vastaus #14 : Ke 17.01.2018, 12:19:29 »
Hipin pyllytuntuma vaikuttaa oikealta.
Jokunen  vuosi sitten, juhannuksen alla, otin kyytiin bussipysäkiltä hätäisesti heiluttelevan vanhan 70+ miehen.
Mies oli matkalla lähimpään kaupunkiin - n. 40 km- viinan ostoon, liftaamalla ettei rahaa kulu turhuuteen.
Tuli mieleen ajatella kuinkahan paljon siitä ostoksesta sitten pääsee perille takaisin kotiin jossa saattaa odottaa janoinen seurue.

Nyt siinäkin kirkonkylässä on Alkon filiaali. En osaa arvioida miten alkoholin kulutus on itse kullakin muuttunut. Itselläni on mökillä kulloinkin olevan alkoholin määrä pienentynyt mutta kulutuksesta en osaa sanoa mitään.