Kirjoittaja Aihe: Länsi  (Luettu 22400 kertaa)

MrKAT

  • Vieras
Vs: Länsi
« Vastaus #30 : To 08.09.2016, 04:01:25 »
En ole vielä saanut kunnon selvyyttä miksi Länsi oli löytöretkeilevämpää ja uteliaampaa kuin muut.
Tekikö uskonnollinen lähetyskäsky sen? Länsimaiden (ja uskonnon) individualistisemmat arvot + Italian(Venetsian) renesanssiajan finanssipiirien kehittyneisyys -->lainoitti yksityisten (ahneiden) löytöretkeilijöiden matkoja?

Joka tapauksessa toinen pointti.

Äskettäin Kemppinen nosti esille uuden pointin. (Kun löysi sitä tukevan uuden Frankopanin kirjan Silkkitiet). Eli että Silkkitie (idänkauppa) olisi ollut merkittävässä asemassa länsimaiden nousussa. Silkkitiellä rikastui Italian kaupunkivaltiot ja se taas saattoi kehittää uusia rahoitusvälineitä ja rahoitti muiden länsimaiden nousua. Ja silkkitie perustui kaupankäyntiin itämaiden (Kiinankin) kanssa. Aasia siis auttoi nostamaan Länttä.

Silkkiteissä on muuan jakso, joka tekee minuun suuren vaikutuksen. Tuon jakson olemassaolo on yksi syy suositukseen: hankkikaa kirja ja lukekaa. Suomeksi sitä ei tule. Jututtamani suomalaiset kustantajat ovat toinen toisensa jälkeen vakuuttaneet, että nimenomaan hyviä tietokirjoja ei aiota enää julkaista kielellämme. Ruotsiksi ne ilmestyvät kaikki – ja sitten ihmetellään, miksi Suomi jää ruotsalaisista jälkeen kaikilla mittareilla mitaten.

Tuo jakso on Italian kaupunkivaltioiden nousun syy. Venetsia ja Genova nousivat. Pisakin yritteli. Tuloksena oli melkein kaikki, mikä teki länsimaista länsimaita, eli esimerkiksi koulut ja yliopisto, raha- ja luottojärjestelmä, vekseli ja velkakirja, vakuutus, osakeyhtiö ja kirjanpito, alushousut ja haarukka ja sitten myös tiede ja taide.

 - http://kemppinen.blogspot.fi/2016/08/silkkitiet-ii.html