Vuorovaikutus > Politiikka

Totuuden jälkeinen maailma, sopeutumista Trumpin aikaan

<< < (2/21) > >>

MrKAT:

--- Lainaus käyttäjältä: mks - La 12.11.2016, 12:17:33 ---
--- Lainaus käyttäjältä: wade - La 12.11.2016, 11:46:40 ---Yhtä suuri epäilys kuin se, että Trump on fasisti, se viimeinen oire, joka tuhoaa perustuslain Amerikassa; on se, että Trump näki presidenntiehdokkuuden yhtä aitona ja totuudellisena pelinä kuin mitä mikä tahansa tosi-tv, joka luo hahmoja, karikatyyreja, joihin ihmiset uskovat ikään kuin yhtä aikaa ottaen ne tosissaan ja tietäen niiden totuudenvastaisen naurettavuuden.

--- Lainaus päättyy ---

Juuri tässä Trump menestyi!

USA on parisenkymmentä vuotta muuta maailmaa edellä median/fiktion dialektiikassa.


--- Lainaus päättyy ---
Kyllä se Sebastian Tynkkynen sieltä vielä tulee, Trumpin esimerkin perässä.
Eikös se Irakin/Syyrian kapinaliikkeen/ISISn perustajajohtaja ollut videoliikkeen pitäjä? 
Meidän pitää ehkä seurata videoiden, Youtuben, tosi-tv:n jne julkkiksia,
jos haluamme ennakoida tulevat räväkät johtajat.

Oletukseni tällä hetkellä: Trump on pragmaattinen sosiaalifasisti.

MrKAT:
Trumpilla on tyyliä: hienot pilvenpiirtäjät, autot, oma lentokone. Luxusta ja estetiikkaa ja miljardööri.

Mitä demokraateilla("vasemmistolla") on tarjota?
Tästä puhui jo joskus v. 2008 tutkija Tommi Uschanov, ainakin YLE-radiossa. Nostin sen esille Näkökulmassa ja hän itsekin tuli sitä kommentoimaan. Koska en muista hänen 9:stä teesistään (Mikä vasemmistoa vaivaa?-kirjastaan) muuta niin joudun turvautumaan internettiin:

Tässä hänen kriitikkonsa:

".. politiikan estetiikkaa, jonka puutteesta Uschanov soimaa vasemmistoa kolmannessa teesissään. Puhuessaan estetiikasta hän lainaa Risto Heiskalaa (s. 52), jonka sanoin estetiikalla pyritään peittämään sisällön tiedolliset puutteet. Onkin verraten kummallista lukea Uschanovin soimaavan vasemmistoa puuttuvasta estetiikan tajusta samalla kun hän vaatii vasemmistoa turvautumaan tilastoihin ja lukuihin. Syntyykin kuva, että voidakseen tuoda tiedon esiin riittävän kauniissa kaavussa ja tarpeellisin käyrin todisteltuna tarvitsee vasemmiston turvautua tommiuschanoveihin. Hyvänä esimerkkinä tästä erehtymättömästä estetiikan tajusta Uschanov kirjoittaa, miten 1970-luvulla Iso-Britanniassa uusliberalismi saavutti kannatusta koska "tyyli - esimerkiksi vaatteissa, sisustuksessa ja arkkitehtuurissa - oli harvinaisen kökköä" (s. 54), ja tämän ankeuden aiheuttajana nähtiin vallassa ollut vasemmisto."
 - http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=1412

Kriitikko sortuu samaan kuin vasemmisto. Aliarvioi esteettiset vetovoimat. Mutta verratkoon vaikka vasenvihreää Voima-lehteä ja jotain auto- tai kamera- tai alkoholimainosläpyskää niin estetiikka on toiselta planeetalta. Varsinkin vanhempien konservatiivisempien ihmisten silmin.


Toki muutakin vikaa voi olla:

"Vasemmistolaiset eivät anna uskottavaa kuvaa itsestään; heiltä puuttuu psykologian taju ja taktinen pelisilmä. He eivät ymmärrä kääntää kylmiä tosiasioita edukseen vaan anelevat armoa niiden edessä."
 - http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2008-syksy/mik%C3%A4-vasemmistoa-vaivaa.html

USA:ssa republikaanien on sanottu osaavan vaalitaktiikat ja poliitikat juonikkaammin. Ehkä oppia on saatu heitä läheltä olevilta yritys- ja PR-ihmisiltä. Viime laskennan mukaan Clinton olisi saanut jopa pari miljoonaa enemmän ääniä ja silti hävisi!

Niin Saarikoski(HS) kuin Itkonen(YLE radio Pyöreä pöytä: "Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista.") jne olivat vaikuttuneita paikanpäällä Trumpin vaalitilaisuuksista, jotka muistuttivat suurta herätyskokousta. Trump laskeutui paikalle taivaasta jetillään kuin pelastava Jeesus jne.

Pääpointtini tässä on nyt se, että on henkilökohtaista karismaa ja estetiikka ja vetovoimaa joita ei voi palauttaa rationaalisiksi argumenteiksi tai silpoa rationaalisiksi atomeiksi.

JK. Samastin tässä tietoisesti US-demokraatit euroopan vasemmistoon tietyllä rohkeudella.
JK2. Viihteellä taidettiin vedota kansaan jo Rooman vallan aikaan, hyvä keisari oli se joka tarjosi parhaimmat huvit?

Laika:

--- Lainaus käyttäjältä: MrKAT - Su 13.11.2016, 15:29:33 ---Oletukseni tällä hetkellä: Trump on pragmaattinen sosiaalifasisti.

--- Lainaus päättyy ---

Minulla on vähänlaisesti esittää näyttöä etuliitteen sosiaali- puolesta, jos en ihan suoraan häntä fasistiksi nimeäisi tuntematta miehen poliittista näkemystä syvällisemmin (ehkä ennemmin sanoisin häntä fasismiin johtavaksi talouslibertaariksi sen perusteella, mitä olen uutisia kabinettivalinnoistaan nähnyt). Ennen muuta hän vaikuttaisi kulttuurinsa tuotokselta.

Minä ymmärrän Uschanovin esittämän moitteen vasemmiston esteettisen tajun puutteesta siten, että on turha puhua kansalle tilastoista ja tiedosta. Esimerkiksi Sanders taisi esittää jotain 'epärealistiseksi' kuvattua (Krugman takertui asiaan puolustaessaan kritiikittä Clintonin ehdokkuutta esivaaleissa) talouspolitiikassa. Se on kuitenkin asia erikseen, harva ei-ekonomisti ylipäätään pystyy olemaan esittämättä makrotaloudesta jotain epärealistista, koska todellisuudessa harva asiantuntijakaan osaa sen tehdä. Vaalikamppailun kannalta sillä ei näkemykseni mukaan ole pienintäkään merkitystä, koska aniharva tarkistaa esitetyn tiedon faktapuolen, ja vielä harvempi edes ymmärtäisi tarkistamaansa.

Jos nyt silti sanotaan jotain faktapuolesta, niin oikeiston talouspoliittiset ohjelmat eri euroopan maissa vuoden 2008 talouslaman jälkeen eivät ole perustuneet faktoihin, vaikka siten ne on toistuvasti esitetty. Voidaan siis esittää faktoina asioita, joilla ei ole faktan kanssa mitään tekemistä, ja poliittinen spektri syyllistyy tähän epätasaisin välein epätasaisella intensiteetillä. Pragmaattisesti pidän selvänä, että vasemmistoa tarvittaisiin nykyisyydessä faktoihin perustuvana vaihtoehtona, mutta se ei voi esittää ohjelmiaan perustamalla julkista performanssiaan faktoihin. Antinominalistinen näkemykseni tietysti on, että ymmärryksen ja tiedon rappeuttava voima voi tulla niin oikealta kuin vasemmalta. Syyt oikeiston esiintymiseen erityisesti tiedonvastaisena poliittisena voimana ovat sen poliittiseen filosofiaan liittyviä ja moninaisia, enkä mene niihin tässä. Lyhyellä aikavälillä tietämättömyydestä ja sen edistämisestä on mahdollista joidenkin hyötyä, mutta pitkällä aikavälillä ja tekemättä enemmän vahinkoa kuin etua hankkien se on mahdotonta. En tiedä eikö tätä ymmärretä vai eikö tätä nimenomaisesti haluta ymmärtää.

Oikeisto on sikäli tukenut omaa poliittista näkemystään viime vuosina, että se saa äänestäjiä nakertamalla tiedolliseen sivistykseen perustuvaa koulutusjärjestelmää. Tosin tässä suhteessa vaarana ei ole vain vulgaarioikeisto, vaan se mitä tapahtuu, kun tietämätön ja typerä kansa äänestää mitä hyvänsä vaihtoehtoa vallitsevalle olotilalle. Pidän enemmän ajallisena sattumana, että kritiikki faktoihin perustumatonta politiikkaa kohtaan tulee vasemmiston suunnalta. Haluttomuus seurata perustuslakia voi muodostua yhtä hyvin vasemmistolaiseksi kansanliikkeeksi pitkäkestoisen rappiotilan vaurioittaessa valtion poliittisia rakenteita, mutta sellaisen ilmiön seuraukset eivät välttämättä ole yhtään sen parempia kuin nykyisen roistokapitalismin suuri virtaus. Vasemmistolle on lyhyesti sanottuna laiha lohtu johtaa tiedon pimeydessä vaeltavaa kansakuntaa, vaikka roistokapitalistit lopulta syrjäyttäisivätkin ylilyönneillään itse itsensä.

mks:
Napoleon oli omalla tavallaan nero. On aivan uskomatonta mitä kaikkea tänä päivänkin itsestään selvyyksinä pidettyjä asioita Napoleon oikeasti lanseerasi.

Hitler oli omalla tavallaan nero. Hän laittoi - von Bismackin perinnön omien - hyvinvointivaltion kuntoon ennen kuin tuhosi sen.

Tänään useampi kuin Napoleonin tai Hitlerin ajan kansalaisista tietää yhteisistä asioista ja loogisista säikeistä jotain. Populistisen loogisen pimeyden luulisi aiheuttavan enemän aversiota kuin ennen. Ken ymmärtää kaupallisen median toimintalogiikkaa, huomaa, ettei mitään edistytä ole tapahtrunut. Vika ei ole kaupallisen median. Valuvika on keskimääräisen ihmisen (äänestäjän demokratiassa) kognitiivisten funktioiden valikoitumisessta kokonaan toisin oloihin.

Olen kehitysioptimisti: Nuorten medialukutaito ohittaa omani. Pari ihmiskunnan kapeaa porttia ohjaa ajastaan evoluution taas voittajaksi!

Kuten jo aiemmin totesin, aavistan edessä turbulenssia. Luulen puskuroineeni itseni muiden vähäisten jäljellä olevien elinpäivien veijareiden tavoin turbulenssita suojaan. Donalt Trump on omassa maailmassani naurettava Napoeon Bonaparten karrikatyyri. TosiTV-plagiaatti ilman substabnssia.

mks

MrKAT:
Olihan se vähän hämmentävää lukea (myöhemmin, ohi koulun, kirjaston tietokirjoista ) mitä hyvää Napoleon ja Mussolini sai aikaan muun pahan ohessa tai ennen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta