Vuorovaikutus > Tiukka vääntö

Antisemitismiä, viisautta vai pikkupoliittista kepposta

(1/2) > >>

mks:
Presidentti Obama teki viimeisen hallintokuukautensa avauksena linjauksen, ettei Yhdysvallat käytäkään turvallisuusneuvostossa automaattisesti vetoa Israelin kannalta hankalaa päätoslauselmaa vastaan.

Yli kaksi vuosikymmentä sitten entisen ulkoministeri Mitchellin raportin mukaan menipä minne tahansa Jerusalemia lukuunottamatta aina päällimmäisenä moititaan, ettei USA vastusta tehokkaasti Israelin kiistatta kansainvälisen lain vastaista siirtokuntapolitiikkaa.

Nyt USA ei käyttänyt vetoa vaikka turvallisuusneuvosto moitti Israelia.

Jotkut näkevät tässä Obaman lähtöilkeyden Netanjahulle. Jotkut tuloilkeyden kuukauden kuluttua USA:n ulkopolitiikasta vastaavalle Trumpille.

Itse pidän tätä lähes kahdeksan vuotta viivästyneenä aidosti oikeana arkisena linjauksena.

Minua on monasti moitittu antisemitismistä ja olen pitänyt sellaista moitetta halpamaisena indoktrinaationa. Jätän substanssin ja posiotioni vapaan arvioinnin kohteeksi.


mks

MrKAT:
Obama antoi palestiinalaisille (ja muslimivaltioille) mukavan pikku joululahjan.
Tuplaisku, näpäytti sekä Netanjahua että Trumpia.

Muistaakseni kerran puolustit Palestiinan Hamasia, jotta heidät olisi pitänyt (vaalivoittajina!) hyväksyä neuvottelupöytään eikä tuomita paariana terroristijärjestöksi.

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: MrKAT - Su 25.12.2016, 13:54:46 ---Muistaakseni kerran puolustit Palestiinan Hamasia, jotta heidät olisi pitänyt (vaalivoittajina!) hyväksyä neuvottelupöytään eikä tuomita paariana terroristijärjestöksi.

--- Lainaus päättyy ---

Hamas on vuosikymmeniä ollut ainoa uskottava soten ja koulutuksen järjestäjä Gazassa. Se on myös edelleen ainoa palestiinalaisten edustaja, joka pystyy toteuttamaan pitävän rauhan Israelin kanssa. Väkivallan se hyväksyi vasta toisesta intifadasta alkaen.

Hamas voitti EU:n valvojien mielestä rehellisissä vaaleissa, joihin EU ei sen osallistumista ennalta protestoinut. Hamasin voiton jälkeeen EU sulki rahoituksen, joka oli virranut Arafatin korruptoituneelle ja perustaltaan sotaiselle PLO:n hallinnolle.

Tapahtumaketju on suunnaton häpeä EU:lle, joka näin kantaa olennaista syyllisyyttä vuosikymmeniin parhaan rauhanmahdollisuuden menetyksestä.

mks

MrKAT:
Oletko analysoinut tarkemmin EU:n sisältä että mistä (tai mistä maista tai pol. voimista) tuo "takinkääntö" Hamasin hylkimiseksi johtui? Ja/Vai oliko USA painostajana?

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: MrKAT - Pe 30.12.2016, 00:21:10 ---Oletko analysoinut tarkemmin EU:n sisältä että mistä (tai mistä maista tai pol. voimista) tuo "takinkääntö" Hamasin hylkimiseksi johtui? Ja/Vai oliko USA painostajana?

--- Lainaus päättyy ---

Vuoden 2006 parlamenttivaaleissa Hamas sai 44.45% ääniosuudella 132 paikkaiseen parlamenttiin 74 paikkaa eli ehdottoman enemmistön. Fatah joutui tyytymään 41.43% ääniosuudella 45 paikkaan. Huomattava suhteellinen ero johtui Hamasin etevästä tavasta asettaa ehdokkaita ja keskittää ääniä sekavaalissa, jossa vaalipiireistä valitaan edustajia sekä suhteellisella että enemmistövaalilla.

Koska asiasta ei ole käyty avointa keskustelua, minulla ei ole luotettavaa erittelyä siitä, miksi EU muutti äkisti mieltään. Oletan, että Hamasin odotettua suurempi vaalivoitto - etenkin ehdoton enemmistö - säikähdytti tunnetasolla monia sellaisia, joille palestiinan osapuolten ja ongelmien sisäinen moniselitteisyys ei ollut syvällisesti tuttua vaan joille todellisuus hahmottui lähinnä tiedotusvälineistä. Huomattakoon, että meilläkin esim hesari käänsi takkinsa totaalisesti ja suomalainen kahvikeskustelu ryhtyi näkemään Hamasissa yksinomaan terroristijärjestön.

Itse näin Israelinkin aiemmin tukeman Hamasin vaalivoiton todellisena mahdollisuutena rauhaan. En tiennyt tuolloin enkä edelleenkään tiedä miksi luentani tilanteesta oli toinen kuin establishmentin julkiseksi kannakseen valitsema. Sisäpiiiriläisistä vain Erkki Tuomioja on ilmaissut ääneen ymmärrykseni suuntaan.

mks

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta