Hiekkalaatikko > Kuperkeikka

Ruoanlaitto

(1/5) > >>

Laika:
Pitäisikö valkosipuli ensin paistaa, vai laittaa esimerkiksi keittoruokiin raakana ja pieniksi pilkottuna? En tiedä, miten saisin parhaiten valkosipulin maun esille.

Saatan myös käyttää liikaa kaikenlaisia mausteita, jolloin niiden maut peittävät toisensa. Laitoin tänä iltana kasvissoppaani neljä kynttä valkosipulia, ja siltikään se ei mielestäni maistu keitossa tarpeeksi  :o

Ikin00bina minua myös kiinnostaa, teenkö oikein paistaessani ensin sipulin pannulla ennen keittoon lisäämistä. Kiinnostavana yksityiskohtana sanottakoon, että ruokailun jälkeen tunsin valkosipulin kyllä erinomaisen selkeästi korvavaikussani, vaikken ollutkaan aivan tyytyväinen aromin läpäisevyyteen itse keitossa.

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: Laika - La 21.01.2017, 22:38:45 ---Pitäisikö valkosipuli ensin paistaa, vai laittaa esimerkiksi keittoruokiin raakana ja pieniksi pilkottuna? En tiedä, miten saisin parhaiten valkosipulin maun esille.

Saatan myös käyttää liikaa kaikenlaisia mausteita, jolloin niiden maut peittävät toisensa. Laitoin tänä iltana kasvissoppaani neljä kynttä valkosipulia, ja siltikään se ei mielestäni maistu keitossa tarpeeksi  :o
--- Lainaus päättyy ---

Valkosipulin maku on rasvaliukoinen ja melko hyvin kuumuutta kestävä. Itse lisään valkosipulin ruokaan paistamalla sen sapuskan rasvassa paistettavien osien mukana. Havaintoni mukaan keiton happamuus vähentää valkosipulin makua syödessä mutta ei kanssaihmisten moittimaa hajua. Soppaa tehdessä käytän pannussa ainakin sipulin, sellerin ja porkkanan.--- Lainaus ---minua myös kiinnostaa, teenkö oikein paistaessani ensin sipulin pannulla ennen keittoon lisäämistä.
--- Lainaus päättyy ---

Laitan sipulin raakana ainoastaan raakasalaattiin ja hampurilaiseen. Aina muulloin vähintään kuullotan sen, sapuskan laadusta riippuen myös ruskistan. Joihinkin keittoihin (ainakin jos siinä on tomaattia ja anista) paahdan sen tummaksi.

mks

Laika:
Aah, sain ystäväni vaimolta talvikeittoa. Se oli erittäin liemevää koostumukseltaan, en ole aiemmin moista syönyt. Mukana tuntuivat chili ja olennaisesti kookosmaito. En kysynyt reseptiä, mutta se maistui merkillisen hyvältä ollakseen periaatteessa niin laihaa ja yksinkertaista.

mks:
Minulla on kaalia ja lammasta. Luontevimmin syntyisi lammaskaalia.

Kun teen kaalipiirakkaa, keittelen ensin öljyssä freesattua sipulia ja kaalia yhtenä päivänä, jatkan seuraavana ja kolmantena kunnes jonkinlainen fermentoituminen on muuttanut massa tummaksi, makeaksi ja voimakkaan makuiseksi.

Lammaskaalin olen aina tehnyt ilman muhittamista ja vaaleana. (1 osa luista lammasta, 1 osa kaalia, 1/3 osa sipulia, 1/10 osa porkkanaa, + meiramia, pippuria (sekoitus), timjamia, suolaa sekä hiukan valkosipulia ja balsamiviinietikkaa)

Pyydän ottamaan kantaa pitäisikö kaalin ja sipulin freesattu sekoitus käsitellä kuten kaalipiirakkaan vai tehdä keitos saman tien valmiiksi. Arvostan muitakin vihjeitä. Sarjakuvahahmo Vihtori oli oikealla tiellä lammaskaalin kaipuussaan. Ymmärrettävästi sitä ei kannata tehdä LVI-vammaisessa kerrostalossa, jossa keittiön höyryt vaeltavat porraskäytävään. Itse voin onneksi arvioda ruokaa yksistään lopputuloksen mukaan.

mks

mks:
Näinhän on, että kun itse kysyy ja vastaa, ei joudu konfliktiin!

Hiukan jännäsin tuleeko liian makeaa, kun antaa kaalin ja sipulin fermentoitua. Tein lammaskaalin valmiiksi kahden päivän muhimisen jälkeen. Voi että tuli hyvää!

Minulla oli siis kaksi n 6kg lampaan viulua, joista leikkasin polvesta ja lonkkanivelestä irti säären ja lantion (paistit menivät pakkaseen). Irrotin n 1.5 kg lihaa luista. Laitoin voita ja oliiviöljyä 10l kattilan pohjalle ja päälle 2.5 kg kaalia sekä 750g sipulia pilkottuna. Kuumensin kunnes ensi merkit rusketuksesta tuli käännellessä pinnalle. Lisäsin vapautetut luut sekä 30g siirappia ja keitiin kaksi tuntia, jätin seuraavaan päivään, kuunmensin ja keitin puoli tuntia ja jatkoin seruaavana päivänä ( tänään).

Lisäsin kattilaan 3 valkosipulin kynttä murskattuina, 40g suolaa, 3 teelusikallista mustapippurirouhetta, 2 teelususikallista jauhettua valkopippuria, ruokalusikallinen kuivattua meiramia ja 2 teelusikallista kuivattua timjamia (tuore olisi maukkaampaa, mutta lammaskaalin aikaan tyydyn kuivaan), ruokalusikallieen sinapinsiemeniä, 2dl hakattua persiljaa ja ruokalusikallisen hakattua tuoretta salviaa, 3 ruokalusikallista hyvää balsamiviinietikkaa (neljä lehteä), kolme lehtisellerin vartta pilkottuina ja kaksi pienehköä porkkanaa murustettuina.

Pilkoin lihat n 1cm paloiksi ja kärätytin pannussa pippurin ja suolan maustamina. => soppaan, jota keitin kaksi tuntia.

Hyvää tuli! Oheen suosittelen Laitilan IPAa.

mks
 

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta