Kirjoittaja Aihe: Pienpuolueet Suomessa (miksei maailmallakin)  (Luettu 4070 kertaa)

Laika

  • Vieras
Pienpuolueet Suomessa (miksei maailmallakin)
« : Ti 04.04.2017, 04:49:42 »
Helsingin Sanomien juttu kuntavaalien pienpuolueista:

Kun Skp:kin on liian oikealla – Helsingissä valtaan pyrkii kuusi pienpuoluetta, jotka ponnistavat politiikan marginaaleista

HS päätti laittaa jonkinlaisen grafiikan ruutuun, jonka merkitystä lehti ei kuitenkaan jutussaan kerro. Pienpuolueiden jäsenten keski-ikää ei mainita. Muistaakseni vanhoissa puolueissa se on noin 50-60 vuotta. Eläinoikeuspuolue on sijoitettu mystisessä graafissa selkeästi vasemmalle. Turhimmalta puolueelta minulle näyttää feministinen puolue, jonka tarjoamaa maailmankuvaa ymmärrän kaikkein vähiten. Mitä ihmettä tarkoittaa sukupuolisensitiivisyys? Kyllä minä muistan tarpeeksi, mitä sukupuolisensitiivisyys teinipoikana merkitsi, mutta mitä sen pitäisi tarkoittaa kaikille? Kullini perusteellako nuo haluaisivat minun arvioivan poliittista tasapuolisuuttani? En kirjoittanut tasa-arvoisuutta. Poliittinen jargon ei ole oikein lajini.

Jorma Moottori

  • Vieras
Vs: Pienpuolueet Suomessa (miksei maailmallakin)
« Vastaus #1 : Ti 05.03.2019, 19:35:11 »
Tein itselleni sanatestin, kerron mitä tulee mieleen kronologisesti Timo Soinista.

Kas näin kävi: laiha poika, silmälasit, vaalitentti, populismi, Vennamo, Vistbacka, perussuomalaiset, maahanmuutto, Halla-aho, Jytky, ministeriaudi, lihava mies, Putkonen, juppiskootterivero, puheenjohtaja, Sampo Terho, jälleen, hajaannus, uuvatti, siniset, aktiivimalli, ryppyinen puku, väsynyt, poistuu...

mks

  • Jäsen
  • ****
  • Viestejä: 357
Vs: Pienpuolueet Suomessa (miksei maailmallakin)
« Vastaus #2 : To 07.03.2019, 10:08:59 »
Turhimmalta puolueelta minulle näyttää feministinen puolue, jonka tarjoamaa maailmankuvaa ymmärrän kaikkein vähiten. Mitä ihmettä tarkoittaa sukupuolisensitiivisyys? Kyllä minä muistan tarpeeksi, mitä sukupuolisensitiivisyys teinipoikana merkitsi, mutta mitä sen pitäisi tarkoittaa kaikille? Kullini perusteellako nuo haluaisivat minun arvioivan poliittista tasapuolisuuttani? En kirjoittanut tasa-arvoisuutta. Poliittinen jargon ei ole oikein lajini.

Wikipediassa on artikkeli sukupuolisensitiivisyydestä. Sitä voi tulkita ohjeeksi teinipojalle unohtaa kullinsa ja erityisesti sen stereotyyppiset ohjaukset.

Artikkeli on Wikipedian tekstiksi harvinaisen yksisilmäinen. Katsotaanpa muutama kohta:

"Sukupuolisensitiviisellä kasvatuksella on tieteellinen pohja, ... 

Kukin voi nimittää "tieteelliseksi" mitä tahansas mieleistään lähdettä, mutta artikkelin viitelista ...

 Lastenpsykiatrian professori varoittaa menemästä liian pitkälle sukupuolineutraaliudessa: “Jos sukupuolten erot häivytetään, voi tulla vahinkoa” yle.fi.
 Siirry ylös kohtaan: a b Pilottipäiväkodissa muhii sukupuolivallankumous Helsingin Uutiset, 16.8.2011. Viitattu 29.8.2011.
 Opetushallitus: Varhhaiskasvatussuunnitelman perusteet oph.fi. 2016.
 Zaman, A. (2007). Gender-sensitive teaching: Arefective approach for early childhood education teacher training programs. American Association of Colleges for Teacher Education, 129(1), 110-118.
 These schools are batting against 'blue' and 'pink haze' nbcnews.com.
 Raportti "Tavoitteena tasa-arvoinen päiväkoti"-seminaarista 29.9.2008 Naisasialiitto Unionin nettisivut. Viitattu 29.8.2011.
 Martin, C., & Ruble, D. (2004). Children’s search for gender cues: Cognitive perspectives on gender development. Current Directions in Psychological Science, 13(2), 67-70
 "Backlash against gender stereotype-violating preschool children" (9 April 2018). PLOS ONE 13 (4): e0195503. doi:10.1371/journal.pone.0195503.
 https://www.southernearlychildhood.org/upload/pdf/Why_Does_Gender_Matter_Counteracting_Stereotypes_With_Young_Children_Olaiya_E_Aina_and_Petronella_A_Cameron.pdf
 Sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatuksessa - tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa Naisunioni. Viitattu 9.5.2014.
 Siirry ylös kohtaan: a b Paumo: Sukupuolisensitiivinen kasvatus – kohtaammeko lapset tasa-arvoisesti, 2014.
 Eija Leinonen (toim.): Opetuksen ja ohjauksen tasa-arvoiset käytännöt – sukupuolen huomioiva opas kasvatuksen arkeen, 2005, s. 12.
 Rangell: Tyttö- ja poikapedagogiikka – uusi mahdollisuus vai askel taaksepäin, 2009, s. 86–87. Saatavilla teoksessa: Ainutkertainen oppija – erilaisuuden ymmärtäminen ja kohtaaminen, toim. Oiva Ikonen & Ansaliina Krogerus.
 Siirry ylös kohtaan: a b What happened when a primary school went gender-neutral telegraph.co.uk. 15 August 2017.
 Gender is not a social construct irishtimes.com.
 Popularity of tomboys is encouraging girls to swap gender, says NHS psychologist telegraph.co.uk. 8 May 2017.

... sisältää vain mielipidekirjoituksia

...joka liittyy tekijöihin joiden avulla lapsi aktiivisesti muodostaa itselleen sukupuoli-identiteetin"
"(Hjalli-kouluissa) poikia kannustetaan kehittämään empatia- ja hoivaominaisuuksia ja tyttöjä kannustetaan kehittämään rohkeus- ja itseluottamusominaisuuksia. Hjalli-kouluissa aktiivisesti kompensoidaan sukupuolta harjoittamalla käyttäytymistä joka tyypillisesti on yhdistetty vastakkaiseen sukupuoleen."

Tässä siis indoktrinoitu omaksuminen on yhtä kuin aktiivisesti itse omaksuttu.

Islanti on sukupuolisensitiivisen varhaiskasvatuksen edelläkävijämaa. Vuonna 1989 radikaalifeministiksi itseään kuvaileva Margrét Pála Ólafsdóttir perusti Hjalli-koulut, joissa vastustetaan sukupuolistereotypioita ja sukupuolelle stereotyyppistä käyttäytymistä.

Tässä "redikaalifeministi" on "edelläkävijä".

"Kritiikin esittäjät sekoittavat usein sukupuolisensitiivisen, sukupuolineutraalin ja sukupuolettoman"

Tällä ilmaisulla alkaa osio "Kritiikki".

Wikipedian ongelma lienee, että vaikka hyvät artikkelit päivittyvät aina vain paremmiksi täysijärkisten lukijoiden seurannassa, trendikkääseen sontaan ei juuri kiukaan viitsi liata käsiään.

Oma kantani on, ettei sen enempää sukupuolisensitiivisyyttä kuin sukupuolineutraaliuttakaan ole olemassa kuin harhautuneissa mielissä, jotka on eristettävä alaikäisten hoivasta ja koulutuksesta. Sukupuolet ovat biologinen tosiasia. Sukupuoliroolit ovat meemejä, joilla kulttuurit maksimoivat biologisista keskimääräisistä eroista koituvaa hyötyä. Ne ovat aina joillekin yksilöille haitallisia, mutta osa noista yksilöistä ylikompensoi tuon haitan poikkeuksellisilla suorituksilla. Koko yhteisökin voi noista meemeistä kärsiä milloin ne kivettyvät vanhakantaisiksi hegemonioiksi.

Aihepiirin ympärillä ennen tai nyt pyörineiden pienpuolueiden viestintä on nähdäkseni ollut lapsellista ylilyöntiä siltäkin osin, kun joskus mukana on ollut tikuksi asiaakin.

mks
Meiss' sama kude on kuin unelmissakin ja uni kietoo pientä elämäämme.
Shakespeare