Vuorovaikutus > Vapaa hahmotus

Tasa-arvoako?

(1/3) > >>

Keijo Kullervo:
"Pari päivää - ehkä lehdistön avittamana - ollaan keskusteltu Suomen kielen ammattinimikkeistä... Muun muassa siitä, että...

1. Eduskunnan puhemies on sanana hävitettävä ja tilalle puheenjohtaja
2. Ei pitäisi puhua lautamiehistä, vaan jostain neutraalista? Mikä se olisi?
3. Lähes kaikki sanat joissa ammatti nimikkeessä on - mies pääte olisi eliminoitava neutraaliksi ilmaukseksi
4. Lastentarhassa ja koulussakin pitäisi puhua vain täysin neutraalisti eikä suurin surminkaan käyttää poika- tai tyttö nimikettä vaan jotain muuta. Mikä sellainen olisi?

"Tosiasioiden tunnustaminen on viisautta ei vahingon enne."

Sanotaan...

Mikä mahtaa olla se vahinko jota tällaisella menettelyllä professoreja myöten yritetään välttää?
Jään odottamaan tämän keskustelupalstan jäsenten mielipiteitä ko. aiheesta?

Uteliaana

Muisto Keijo Kullervo

PS. Jumalalta ollaan saatu mainio esimerkki kun useimmat tiedostavat, että Jumala ei ole mies- tai naissukupuolinen vaan sukupuoleton....
Meidän ihmisten olisi kyllä jatkettava sukuja - ehkä koeputkilla ja keinohedelmöityksillä ja suuri ns. vähemmistö sitten kai sitten puhuisi hävyttömiä ja tekisikin niitä hävyttömiä, oletan?"

Patu:
En ota kantaa Keijon Jumalaan, mutta kansankirkkomme Jumala esitetään kyllä Taivaan Isänä ja Herrana, Jeesus on selkeästi Poika, ja Pyhä Henkikin lienee mies koska siitti Jeesuksen.
Väitän, että useimmat tiedostavat että jos Jumala on -yhä harvemmat ovat sitä mieltä- niin Jumala on miespuolinen.
Mihin Keijo tähtää väitteellään?

Suomessahan tämä äärimmilleen viety sukupuolineutralius on helppoa. Miten esim. englannissa valitaan persoonapronomini?

Mikä on oikea ammattinimike jos perämies ei kelpaa?

mks:
Paras on hyvän vihollinen.

Kun vaadittiin, että jokaisessa toimielimessä on vähintään 40% kumpaakin sukupuolta, kiellettin vahingossa 3-jäseniset toimielimet eli pakotettiin tehokkaat työryhmät keskustelukerhoiksi.

Kun esimerkiksi kunnallisessa demokratiassa lautakuntapaikat jaetaan sekä poliittisesti että sukupuolisesti "oikeudenmukaisesti", osoittautuu, että usein aktiivisin ja/tai kykenevin jää rannalle ellei ole suurimpien ryhmien edustaja.

Siis sukupuoleen perustuva syrjintää sukupuolten tasa-arvon nimissä.

Sama on myös abstraktilla puolella: Sillä linjalla, millä suvivirren laulaminen on muuttunut suvaitsevaisuuden nimissä synniksi, ajaudutaan hiljalleen totalitarismiin, jossa vain kaikien hyväksymä on sallittua.

Olemme Suomessa sentään helpossa asemassa, koska arkisanastomme on vähemmän kulttuurihistoriallista kuin Euroopan "vanhoissa" maissa. Meillä kuurnitaan näitä puhemiehiä ja lautamiehiä. Englannissa törmätään vielä sanaan "goodbye" ja espanjassa sanaan "adios". Nämä siis ilmeisimpinä. Niin meillä kuin muuallakin tarkempi etymologinen tarkastelu uskon, sukupuolen, alueen, väitetyn tabuisuuden yms seikkojen kirkasotsaisesta näkökulmasta vie käyttökelvottomaksi olennaisen osan arkisista ilmaisuista.

Tämän päivän julkisessa sanassa valta on mielensä pahoittajilla. Riehukoot sydämensä kyllyydestä. Minua ei pätkääkään haittaa, jos saan näiltä pohjilta syytteitä suvaitsemattomuudesta ja/tai luokituksen kalkkikseksi.

mks

Keijo Kullervo:
Ihan koepallona esitän tällaisen vaihtoehdon:

Sukupuolineutraaliksi vaihtoehdoksi ehdotan, että perämies muutettaisiin ammattinimikkeenä perähenkilöksi tai ohjaajaksi?

Muisto Keijo Kullervo

mks:

--- Lainaus käyttäjältä: Keijo Kullervo - Ti 19.09.2017, 10:45:00 ---Ihan koepallona esitän tällaisen vaihtoehdon:

Sukupuolineutraaliksi vaihtoehdoksi ehdotan, että perämies muutettaisiin ammattinimikkeenä perähenkilöksi tai ohjaajaksi?

--- Lainaus päättyy ---

Koepallona heitän takaisin:

Pitääkö meidän sana sanalta kuurnia suomenkieltä sukupuolineutraalisti vai sopisiko, että jäteään yleisen suvaitsevaisuuden nimissä kieli rauhaan.

Kieli kehittyy omaa kulkuaan. Ei siinä tarvita poliittisesti korrekteja korrehtuureja.

Jos vaikkapa "ohjaajat" "tekoälyn" myötä heitetään tarpeettomina ulos, poistuu ajastaan myös kysymys mitä sukupuolta (nykyisistä n. kahdeksasta) tunkiolle heitettin.

Ehdotan siis, että käytämme totuttuja sanoja kunnes huomaamattamme omaksumme toisia puheenparsia tai tulemme haudatuiksi.

mks


Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta