Hiekkalaatikko > Kuperkeikka

Kaiken maailman pääsiäiset

(1/1)

mks:
Paikallinen naisnäkökulma lähti reissuun ja ennen lähtöään vilkaisi kalenteriin. Hän huomasi, että kevätpäiväntasaus on 20.3. (siis nyt kirjoittaessani "tänään") ja täysikuu 21.3, mutta pääsiäinen ei olekaan säännön mukaisesti kevätpäiväntasauksen jälkeisen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina 24.3.

Lupasin selvittää asiaa.

Kävi ilmi, että tässä sakraalissa laskennassa käytetään perinteellisiä lukemia eli kevätpäiväntasaus on aina 21.3. sekulaarista astronmisesta näkemyksesta riipumatta ja täysikuun aika lasketaan keskiarvoisesti  kuun radan elliptisyyttä huomioimatta päätyen nyt päivämäärään 20.3. Huolimatta siitä, että kevätpäiväntasaus on 20.3. kl 21:58 ja täysikuu 21.3. klo 1:42, täysikuu on siis sakraalilla laskentatavalla ennen kevätpäiväntasausta.

Siksi pääsiäissunnuntai ei ole (*) keskimääräistä varhaisempi eli  24.3. vaan 21.4.

mks

(*) juuri tänä astromisesti paradoksaalisena vuonna kalenterimme mukainen pääsiäisen ajankohta lankeaa yksiin juutalaisen ja ortodoksisen juhla-ajan kanssa

Hippi:
Kauppiaiden kalenterin mukaan Pääsiäinen on alkanut jo kohta sen jälkeen, kun laskiaispullista päästiin eroon. Pashatehdaskin on lykännyt purkkejaan kauppaan jo parin viikon ajan, mikä ns. herkkuperseelle on melkoinen koettelemus. Kahdesti on purkki ollut jo kädessä, mutta olen nakannut sen takaisin. Pari purkkia ostan sitten, kun Pääsiäinen oikeasti sattuu kohdalle ja jos niitä silloin vielä on.

MrKAT:
Onneksi meikäläisen suuhun pasha on liian makeaa, mutta jo kaksi lisäyssokeritonta mämmirovetta olen ½:ksi pistänyt poskeeni. Vaikka normaalisti välttelen rukiisia ruokia.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta