Tuollaisia vaihtoehtoja löytynee, mutta kuten mainitsin, julkisen tilan vika ei ole informaation puute. Julkinen tila on kasvanut niin täyteen viihdettä ja viihtymistä varten tarkoitettua materiaalia, että silkka massa riittää työntämään marginaaliin sen rinnalla kovin vanhahtavalta vaikuttavan valistuksellisen journalismin. Otsikon syöpä tosiaan viittaa siihen, että vika ei ole informaation puutteessa vaan sen liiallisessa leviämisessä kaikkialle. ikäänkuin julkisesta tilasta puuttuisi inhibiittori, joka luontaisesti säätelee informaation leviämisen nopeutta elimistön kokonaisuuden eduksi. Netissä tunnettu termi on 'viral video', ja mitenkään väheksymättä viihtymisen syvästi nautinnollista luonnetta, tietoverkon kehittämisen myötä hukattiin samalla teoreettinen mahdollisuus käyttää kyseistä välinettä enemmän koko ihmiskunnan yhteiseksi hyväksi kuin sitä on käytetty sinänsä arvostettavien eläimellisten viettien lyhytjänteiseen tyydyttämiseen. Ihmiset saavat suurinpiirtein sellaista tiedonvälitystä, johon he tyytyvät. Ihmiset puolestaan tyytyvät siihen, mikä saa heidät viihtymään. Ihminen on hämmästyttävän sopeutuva olento. Tieto, joka pakottaisi jollain psykologisella tasolla ihmiset toimimaan on paitsi vaarallista, myös viihtymisen kannalta epäsuosittua, ja edellyttää vastaanottajiltaan enemmän kuin sopeutumista. On vaikea motivoida tyytyväisiä ihmisiä, ja viihteen tavoitteena erotuksena esimerkiksi taiteesta on saada ihmiset pitkälti tyytymään.
Kuulin sattumalta hypoteesin, jonka mukaan sivistymättömiin yhteisöihin (joskin henkilökohtaisen varaukseni mukaan aikakaudellamme ei esiinny sivistyneitä yhteisöjä kuin suhteessa esihistorian kammottavaan alkukantaisuuteen -länsimaiset yhteiskunnat kyllä haluaisivat olla sivistyneitä, eivät vain kykene siihen) olisi säännönmukaisesti kuulunut nuoruuden palvonta ja kartteleva suhde vanhoihin. En ole varma hypoteesin totuudenpitävyydestä, mutta ainakin se sopii nykyisiin atomisoituviin yhteisöihin, missä atomisoituneisuudella tarkoitan sitovien henkilösuhteisiin perustuvien yhteisöjen korvautumista teknistaloudellisella järjestelmällä. Tällaisten järjestelmien tarkoituksena on tiettyyn rajaan saakka korvata yksilön riippuvaisuus ympäröivästä fyysisestä yhteisöstä.
Huomasin etten vielä määritellyt julkista tilaa, huolimatta siitä että olen käyttänyt termiä nyt monta kertaa. Palaan luultavasti siihen myöhemmin.